Киянин, який очолював паризьку оперу

У конференц-залі готелю «Буковина» 12 листопада в Чернівцях відбулася презентація книжки Олександра Балабка «Київ, Іринінська. Лифарям...» Повість за листами митця”. Письменник, журналіст, лауреат премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності Олександр Балабко презентував розповідь про постать видатного танцівника і хореографа ХХ століття киянина Сергія Лифаря, який майже тридцять років очолював балет Гранд Опера у Парижі. Праця написана на основі матеріалів з архіву митця у Києві.
 
 
Видання побачило світ у видавничому домі «Букрек», тому про те, як книжка готувалася до виходу в світ розповідала директор видавництва «Букрек» Дарина Туз-Максимець. З приємністю допомогла у проведенні вечора доцент Інституту журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, головний редактор творчого об’днання “Культура” Національної радіокомпанії України Галина Дацюк. Оскільки на читацький суд подали книгу про українця, який був на одній з головних посад у паризькій опері, то, окрім пісень на слова Олександра Балабка (музика композитора Леоніда Нечипорука), на вечорі звучали і класичні твори, а також романси, які дуже любив слухати Лифар. Цю почесну місію мала у Чернівцях оперна співачка, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів, голова творчого об’єднання «Молоді оперні голоси» Ірина Персанова.
 
 
Не можна оминути те, як професійно зроблена й естетично оформлена книжка Олександра Балабка. Видання містить документи, надіслані й передані Сергієм Лифарем рідним після втечі за кордон 1923 року, архів митця, що досі не був досліджений і оприлюднений. Окрім архівних листівок (а їх більш як шістдесят) праця містить знімки, які зробив автор у Парижі й передмісті Сент-Же-нев’єв-де-буа, де на могилі митця стоїть пам’ятник із написом «Серж Лифар із Києва».
Після офіційної частини презентації гості відвідали Муніципальну бібліотеку імені Анатолія Добрянського, адже саме тут найзручніше й найприємніше поспілкуватися на мистецькі теми, обмінятись свіжими враженнями про літературно-мистецьке дійство та наше мальовниче «серце Буковини».

 
Літературним бонусом, який до Чернівців привіз Олександр Балабко, захоплені всі небайдужі до української літератури: збірка есеїв про дві значущі постаті в нашій літературі – Миколу Гоголя та Михайла Коцюбинського (Балабко О. Синьйор Ніколо й синьйор Мікеле. Рим Гоголя й Капрі Коцюбинського. Факт. К.,2006 р.). Також маємо літератуний подарунок від чудового голосу України Ірини Персанової, - ошатне видання «Жінки в історії України», що вміщує репортаж-інтерв’ю про діяльність пані Ірини. Письменниця, науковець і ведуча популярної на радіоканалі “Культура” передачі “Знакова постать” Галина Дацюк так само не обмежилася прекрасно проведеним вечором і подарувала дві підготовлені нею цікаві праці – «Історія однієї фотографії» та «Ми в історії». А директор «Букреку» Дарина Туз-Максимець нові здобутки буковинського книговидавництва – збірку новел і нарисів А. Томківа «Хто пацив, той знає», первістку серії «Третє тисячоліття: українська поезія» «Безпритульна течія» Леоніда Талалая, антології «Байки Буковинські» та «Пастораль річечки» (упор. О. Івасюк).
Муніципальна бібліотека щиро вдячна за всі названі цікаві книжки, подаровані для наших читачів. З цими виданнями кожен чернівчанин може ознайомитись у читальній залі «доброї бібліотеки».

 
 
На фото (зліва направо): солістка Черінвецької обласної філармонії Олена Урсуляк;   доцент Інституту журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, головний редактор творчого об’днання “Культура” - Галина Даценко;   письменник, журналіст, лауреат премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності -  Олександр Балабко; директор Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського - Леся Щербанюк;   оперна співачка -   Ірина Персанова.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Підготувала Антоніна Аністратенко,
Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського