Володимир Залозецький та його чернівецькі адреси.

«...Один з визначніших чернівецьких русинів [українців]». Так писала в некролозі  газета «Буковина» в ті сумні червневі дні далекого 1898 року про першого головного хірурга Буковини, видатного громадського діяча Володимира Залозецького (1842-1898).

Під такою назвою в читальному залі Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського розгорнуто книжкову виставку, присвячену цьому видатному чернівчанину. 1 березня ц. р. сповнюється  170 років від його дня народження.

Хоча Володимир Залозецький народився в селі Княже на Снятинщині, майже  все наступне життя він пов’язав з Чернівцями. Стара частина міста пам’ятає цього шляхетного і мудрого чоловіка. Тут він з відзнакою закінчив Чернівецьку чоловічу гімназію (нинішня загальноосвітня школа № 1). По закінченні якої студіював медицину в Йосифинській військово-медичній академії у Відні, пізніше –  у Віденському операційному інституті, у клініці знаменитого Теодора Більрота, де отримав вищу хірургічну кваліфікацію. По  закінченні інституту отримав призначення на посаду старшого лікаря 41-го піхотного полку, який дислокувався в Чернівцях.

 З 1872 р. очолив всю медичну службу 41-го піхотного полку. В час російсько-турецької війни (1876-1878 рр.) перебував у діючих військах у Боснії. До Чернівців повернувся 1879 р. кавалером Рицарського Хреста, ордена Франца Йосифа І та російського ордена Св. Станіслава. Згодом, уряд Росії нагородив його ще орденом Св. Анни. З виходом у відставку в тому ж році був призначений членом Буковинської крайової санітарної ради. З цього часу в нашому місті доктор Залозецький жив за адресою Руська, 15, про що свідчить меморіальна дошка.

Більшу частину свого життя, всі знання та душу, без перебільшення, він залишив у будівлі за нинішньою адресою вул. Головна, 137. З відкриттям у Чернівцях крайового шпиталю (1886) В. Залозецький очолив хірургічне відділення , тобто став головним хірургом краю. Лікар від Бога, він врятував життя тисячам людей. Сучасники відзначали не лише високу професійність, але й надзвичайну чуйність лікаря до пацієнтів, його відданість улюбленій справі.

Впродовж 16-ти років Товариства лікарів Буковини очолював В. Залозецький. Тут була заснована прекрасна медична бібліотека, яка одержувала медичні газети та журнали з Відня, Берліна, Варшави, Кракова, Праги. У 1866 році доктор став членом Товариства лікарів Буковини,   1870 року – його секретарем, а з 1877 – В. Залозецького обирають заступником голови. У 1882 році лікарі Буковини обирають доктора головою Медичного товариства Буковини, адже він користувався великим авторитетом серед медичної громади, регулярно виступав з доповідями на науково-практичних конференціях, що проводило товариство.

 В. Залозецький виявляв також велику активність у громадсько-політичному житті, вніс значні кошти на розвиток  Народного дому в Чернівцях, а з 1890 р. постійно обирався до Чернівецького магістрату.

Помер Володимир Залозецький 1898 р. у віці 56 років. Похований на руському кладовищі в родинному склепі, автором якого є львівський скульптор Ю. Марковський.  По його смерті в залі засідань Товариства лікарів Буковини встановили портрет, а в хірургічному відділенні крайової лікарні – пам’ятну табличку.

 На його честь міська рада перейменувала вул. Робітничу на вул. доктора В. Залозецького. На вшанування його пам’яті в наш час, розпорядженням представника Президента України в Чернівецькій області від 30 квітня 1993 р., для відзначення працівників охорони здоров’я засновано обласну премію імені Володимира Залозецького.

Детальніше про цього шанованого і талановитого чоловіка можна дізнатися з книг та публікацій, які зібрані у фондах бібліотеки, що люб’язно надав професор Чернівецького медичного університету Юрій Ахтемійчук та директор Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини Юрій Преступенко.  Всі вони  представлені на виставці.

Це, зокрема, книга авторського колективу «Історія медицини Буковини», Павлюк О. «Буковина. Визначні постаті: 1774-1918», авторський колектив «Чернівецькі некрополі», матеріали наукових вісників, енциклопедичниі та довідкові видання, газетні публікації.