Культпростірю Події

Про серйозне і жартома

Підсумки конкурсу «Молода сім'я-2012» та посиденьки з губернатором у декламації П. Кобевка, з певним узагальненням, звичайно, можна вважати культурними новинами. Але детальніше поговоримо про інші: книжкові, виставкові, модні. Про квітку з футбольних м'ячів – теж не будемо. Все таки новинка архітектурна і, сподіваюсь, тимчасова.

«18 травня є всесвітнім днем музеїв. Адже пам’ять про минуле, про тих, хто жив і працював у минулому, дозволяє нащадкам писати історію. Остання, відображена в речових, писемних чи образних джерелах, залишається збереженою в архівах, бібліотеках, музеях, особистих колекціях. Однак в більшості випадків за кадром залишаються творці цієї історії – конкретні люди. Наша розповідь про тих, хто назавжди залишився в «тіні слави» чернівецьких музеїв» І. Піддубний (Доба. – 2012. – 10 травня. – ч. 19).

«Унікальні старовинні видання, випущені товариством «Руська бесіда», можна побачити на виставці у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського. На стенді – перший номер газети «Буковина», «Буковинський православний календар» та стародруки другої половини ХІХ століття» В. Чорней (Молодий буковинець. – 2012. – 14-15 травня. - № 52).

«…Наукові працівники Музею народної архітектури та побуту, бібліотекарі та науковці ЧНУ у затишних стінах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського (і не без активної допомоги її співробітників!) підготували для городян справжнє свято, витягнувши на гора, скажімо, «Оповідання про Тараса Шевченка», «Руску читанку для першої кляси шкіл середніх»…» Н. Пожарук (Чернівці. – 2012. – 17 травня. – № 20).

«У видавництві «Букрек» вийшла книжка відомого буковинського гумориста «Ленківські витребеньки». Це найповніша збірка дотепів, що їх багато років складає й записує чернівчанин Флоріан Боднар… Наприкінці збірки автор подає словничок-жартівничок, аби читачам було легше втрпити на його хвилю» О. Росинська (Свобода слова. – 2012. – 17 травня. – ч. 20).

«Музична царина на Буковині. Нещодавно у видавництві «Рута» з'явилось унікальне видання «Музична критика на Буковині» доцента ЧНУ Олександра Залозецького… Автор створив цілу хронологічну галерею музичних імпрез на Буковині – це гастролі визначних співаків, хорів, капел, інших музичних колективів; конкурси, підсумкові, святкові, обрядові, звітні концерти…» К. Нікітіна (Буковинське віче. – 2012. – 18 травня. - № 20).

 «У Чернівцях презентували літературно-художнє видання «Шоколадні вірші про кохання». Захід відбувся в «Найкращій кав'ярні на розі Університетської та Сковороди». Участь у ньому взяли упорядник книги, львівська поетеса Мар'яна Савка та її колега по перу Любомир Стринаглюк» Л. Шутяк (Молодий буковинець. – 2012. – 18-19 травня. - № 54).

«Ужгородський письменник Андрій Любка до Чернівців привіз свою першу прозову книгу «Кілер». За 25 років він встиг більше, ніж дехто за півжиття: видав дві поетичні збірки, прозову книгу, книжку в німецькому перекладі в Австрії, посидів у в'язниці в Білорусі за участь в акціях протесту…» Ю. Боднарюк (Молодий буковинець. – 2012. – 17 травня. - № 53).

«Знайомтесь, Ірина Житарюк – 19 річна дизайнерка, студентка Чернівецького коледжу дизайну та економіки… «Джинсовий бум» відображає один із трендів 2012 року. Ця колекція є своєрідним експериментом…бо зазвичай надаю перевагу суто класиці, елегантності та жіночності…» О. Шупеня (Погляд. – 2012. -17 травня. - № 20).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко