Культпростір подій

Минулих вихідних Чернівці традиційно ярмаркували. Цього року Петрівський ярмарок тривав два дні і його дійство відбувалося на всіх площах міста.
Городяни і гості могли придбати необхідні товари, витвори мистецтва й звичайно послухати багато музики і співів на всі смаки, які дарували митці закладів культури міста. А ще в ці дні відбулося театралізоване дійство «Свято буковинської сорочки», фольклорне свято «Буковинські зустрічі».
Про це та багато інших цікавинок з життя ярмарку написали всі часописи.
Також вартує прочитати про відновлення історичних надгробків, повернення в Чернівці далекого 40-го року минулого століття через постать Петера Деманта, про роль книги в сучасному світі та її збереження в Чернівцях.

Петрівський ярмарок: продовжуючи вікові традиції. Розпочалося дійство, коли на сходи міської ратуші винесли прапор Чернівців та штандарт Петрівського ярмарку. До участі у ньому зголосилися понад 700 підприємців як з України, так і з-за кордону. (Чернівці. – 2012. – 19 липня. – №29).

«Буковинські зустрічі»: про них знає Європа. Наше місто зустріло 27 фольклорних ансамблів, 6 з яких прибули з-за кордону. А загалом кількість учасників фестивалю сягнула нині понад 500 осіб. Фещук Н. (Чернівці. – 2012. – 19 липня. – №29).

На Театральній площі міста відбулося багатопланове театралізоване дійство «Свято буковинської сорочки» під керівництвом етнографа, модельєра і журналіста Миколи Шкрібляка. Відтворення старовинних обрядів показало, якими є петрівські звичаї буковинців і чим відрізняються буковинські традиційні строї з-поміж інших. (Доба. – 2012. – 19 липня. –Ч.29).

«Навіть після того, як Буковина з австрійської стала румунською провінцією, Чернівці в ній залишалися двомовним містом, аж до афіш та оголошень. Новий заклад [краєзнавчий музей] розташували просто у колишній резиденції митрополитів Буковини і Далмації, куди позвозили експонати з музейних колекцій австрійської та румунської доби, а також покинуті власниками після їх масової втечі з Чернівців приватні колекції старожитностей та бібліотеки.
Чорней Ю. (Доба. – 2012. – 19 липня. –Ч.29).

Ще два історичні надгробки – боярина Івана Калмуцького та директора української гімназії Корнелія Козака – відновили на Руському цвинтарі. Боднарюк Ю. (Молодий буковинець. – 2012. – 19 липня. – №78. – Додаток «Місто»).

«Вуличний університет»: лекція – у сквері. Історик Ігор Буркут розповість про те, чому у світі закривають книгарні. Боднарюк Ю. (Молодий буковинець. – 2012. – 20-21 липня. – №79)