«Ім’я, написане на небесах..»


Під такою назвою в читальній залі розгорнута виставка до Дня української писемності та мови.
День украї́нськоїписе́мності та мо́ви – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Нестор «Літописець» (близько 1056 року – близько 1114, Київ) – преподобний, київський літописець та письменник-агіограф. З 1073 чернець Києво-Печерського монастиря. Автор Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського. Вважається упорядником (за іншою версією автором) Повісті временних літ. Помер і похований у Києво-Печерському монастирі.

Хотілось би сказати в цей день про досягнення. Українська мова – одна з найрозвиненіших мов світу за словниковим запасом, що демонструє немалий літературний банк. Історія творення й становлення мови не менш цікава. Сьогодні маємо численні й сильні з наукового боку дослідження історії української мови та сучасної літературної мови, діалектології, найновіших лінгво-психологічних, лінгво-антропологічних, перекладознавчих досліджень, які зринають на стикові різних галузей науки про мову та природничих та гуманітарних дисциплін.

В Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відкрита виставка до Дня української писемності та мови, що демонструє різноплановість і широту досліджень та літератури в галузі мовознавства: від підручника з української мови Івана Огієнка «Рідна мова» до найновіших посібників з сучасної української мови О. Бондаря, О. Григор’єва, Н. Шкуратяної. Виставку переважно складають найновіші монографії, підручники, посібники, довідкові видання та комплексні чи аспектні дослідження української мови, її історії та цікаві матеріали з історії відзначення дня української писемності та мови. Це «Нариси загального мовознавства» Т. Кириченко у двох частинах, «Основи теорії мовної комунікації» О. Яшенкова, «Нариси з лінгвістичної прагматики» Ф. Бацевича, збірник наукових праць «Дослідження з лексикології і граматики української мови».

Оскільки в українській вищій школі на фінішну пряму виходить впровадження Болонської системи оцінювання та планування освіти, то маємо на виставці доробок науковців – підручник з української мови, розроблений як кредитно-модульний курс української мови для ВНЗ (Шкуратяна Н. Г., Шевчук С. В. Сучасна українська літературна мова: Модульний курс).

Також представлена й література, що стосується постаті Нестора-Літописця та значення його діяльності для української писемності й літератури.
 

 

Підготувала Антоніна Аністратенко
 

 


“Вже сьогодні мова, відсутня в Інтернеті, - це мова, яка більше не існує у модерному світі”