Замерзла культура

 Замерзла культура
Цього тижня у замерзлих Чернівцях притихли культурні новини. Але, як завжди трапляється, у період затишшя з’являються цікаві матеріали.
«Голос із цупкої німоти. Поетична збірка відомої української поетеси Тамари Севернюк … «В цупких обіймах німоти» вийшла на початку цього року в «Европейському літературному видавництві» міста Бремен (Німеччина). Понад сто творів репрезентують українській діаспорі голос сучасної України…» (Буковина. – 2012. – 10 лютого. - №12).
«Храм, де вперше вшанували Шевченка. Півтора століття тому 5 лютого було освячено церкву Святої Параскеви в Чернівцях… Відомий науковець Марія Никирса дослідила, що нинішню кам’яну будівлю церкви… зводили південніше від старої дерев’яної церкви…» (Місто. – додаток Мб. – 2012. – 9 лютого).
«Фотограф, який не зраджує плівці. Буковинець Тарас Перун… фотографував Карпати, Кримські гори, був на Алтаї та навіть на Китайській великій стіні… знімав монохромні пейзажі, але тепер розуміє, що варто було знімати людей. Бо пейзажі нікуди не діваються, а люди змінюються… За словами фотохудожника, різниця між знімками з плівки та цифри така ж відчутна, як між заварною та розчинною кавою»(Погляд. – 2012. – 9 лютого. - №6).
«Автор «Майстра і Маргарити» в Чернівцях. Під час Першої світової війни на буковинські терени доля закинула відомого російського письменника Михайла Булгакова… За плечима молодого Булгакова вже був певний лікарський досвід… У Чернівцях шпиталь розмістився в стінах будівлі, де тепер перебуває обласна клінічна лікарня… тут він ніс свою медичну вахту…У своїх записниках Булгаков зазначив, що Чернівці йому сподобались і що він любив прогулюватись ними» (Чернівці. – 2012. – 9 лютого. - № 6).