Культпростір. Події

В тижні, що минає, найбільше уваги в культурному просторі Чернівців місцеві часописи приділили власне збереженню архітектурної спадщини міста, людей, які творили і продовжують творити його неповторну ауру.

У Чернівцях створили центр управління об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО та підготували технічне завдання проекту з утримання пам’ятки. За кошти, виділені з державного бюджету, було перекрито історичні дахи нинішнього 5-го корпусу Чернівецького національного університету, а за власні кошти вишу – зробили гідроізоляцію стін між 5-м і 6-м корпусами.
(Доба. – 2012. – 12 липня. – Ч.28).

Нові таємниці митрополичої резиденції. Частину університетського муру вже відреставровано (Чернівці. – 2012. – 12 липня. – №28).
    
 
 
  
Ольга Ільїна
Народна артистка України 
 На травневій сесії міської ради було прийнято рішення про створення у нас власних реставраційних майстерень. Деякі реставраційні роботи вже почалися. До дня міста буде відреставрована унікальна металева брама в будинку №11 по вул. Горького. Також в процесі реставрації нині – металева брама, що знаходиться на Центральній площі, 9. (Доба. – 2012. – 12 липня. –Ч.28).

«Безсумнівно, старі Чернівці добре пам’ятають Зенона Кузелю, пам’ятає його і наш університет, і його наукова бібліотека. ...тут він писав статті в наукові журнали, співробітничав з часописами, викладав українську мову на курсах та в учительській семінарії, створив у Чернівецькому університеті взірцеву бібліотеку українознавства, редагував газету «Україна» ...видав 15 фундаментальних праць. Суботніми вечорами сходилися в «одній із кав’ярень на гутірку». Пожарук Н. (Чернівці. – 2012. – 12 липня. – №28).

Наше місто повинно пишатися тим, що осяяне ореолом слави великого європейського зодчого, генія архітектури та мецената Йозефа Главки.
Для потреб будівництва Главка розпорядився відкрити у Чернівцях два нові підприємства з виготовлення цегли та клінкеру. Для забезпечення високої якості цегляної кладки запросив із західних регіонів Австрії тридцять кращих мулярів... ще й відкрив ремісничу школу... він навчив наших майстрів виготовляти облицювальну цеглу високої якості та полив’яну дахівку, якою було оздоблено покрівлю резиденції. Бабух В. (Чернівці. – 2012. – 12 липня. – №28).

Спекотне літо прийшло до народної артистки України Ольги Ільїної з чудовим ювілейним святом. Вона грала у виставах «Циганка Аза», «У неділю рано зілля копала», «Вовчиха», «Украдене щастя», «Декамерон», «За двома зайцями», «Назар Стодоля» та багатьох інших. Знімалася у фільмах «Коли чоловік поруч», «Сон Несміяни», «Яблуко розбрату». Як режисер здійснила постановку «Царівни» О.Кобилянської, «Заміж тільки за Ернеста» О.Уайльда, «Наймичка» І.Карпенка-Карого, «Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського та інших. Одинська Ж. (Буковина. – 2012. – 13 липня. – № 54).

У Чернівецькому художньому музеї відкрилася виставка найзнаменитішого чернівецького живописця сучасності Ореста Криворучка. Саме він розробив для нашого міста макет герба, прапора та медалі до 600-річчя «На славу Чернівців». Творчий діапазон чернівецького майстра вражає: від оригінальних живописних робіт – до малої графіки. Причому, працює у різних видах живопису і графіки. Він оформив більше 50 книжок. А ще – залишив свій творчий слід в історії міста. Фещук Н. (Чернівці. – 2012. – 12 липня. – №28).