Культпростір Чернівців

19.04.2018

Актуальна думка:

«Павло Дворський – це не просто один з найвідоміших українських співаків. Це – справжній будівничий Українського Світу в музиці. Маючи за плечима 40 років творчої діяльності, пан Павло продовжує творити свої музичні перлини, пропагуючи українську мову та культуру».
                                                                                         http://acc.cv.ua/ru/news/chernovtsy/

 Чернівці відвідав зі своїми синами відомий співак Павло Дворський. Співоча родина Дворських подарувала чернівчанам незабутні хвилини концертної програми «Стожари».


Наталія Фещук. Приставні стільці і море квітів. // Чернівці. – 2018.– 19 квітня. №16. – С. 2

Київський філолог Поліна Гуменюк вишиває свої картини за мотивами пісень Павла Дворського. До цього її спонукала 15 років тому пісня Павла Ананійовича «Квітка вогню». Киянка представить на суд чернівчан 60 своїх робіт. Далі читайте на сторінках газет.

Ліліана Іонашку. Вишивала пісні буковинських співаків // Молодий буковинець. 2018. – 21-22 квітня. №32. – С. 12

Ольга Шупеня. Киянка привезе Чернівцям десятки вишитих пісень. // Погляд. – 2018. – 19 квітня.- №16. – С.14

Завдяки голосуванню глядачів Андрій Рибачук із Буковини став півфіналістом конкурсу «Голос країни». Щоб увійти у фінал хлопець цілими днями займається вокалом. На підтримку Рибачука у рідному селищі Глибока навіть відкрили фан – зону. Далі на сторінках преси.

Ліліана Іонашку. Буковинець готується до півфіналу « Голосу країни» // Молодий буковинець. 2018. – 21-22 квітня. №32. – С. 10

Колективу «Музичної просвіти» обласної філармонії цього року виповнюється 65. Сорок п’ять років із шістдесяти п’яти пропрацювала в цьому колективі, а нині й очолює його, солістка філармонії Ніна Каплієнко. Пропонуємо Вам на сторінках місцевої газети «Молодий буковинець» фрагменти із життя артистки.

Галина Мурмилюк. «Співала і на великій сцені і перед доярками» // Молодий буковинець. 2018. – 21-22 квітня. №32. – С. 8
Чернівчанка Надія Топорівська відкрила клуб для розвитку особистості. Наразі 28- річну дівчину знають в місті як відомого дизайнера та засновника «Студії образу». Далі читайте на сторінках преси.

Леся Токарюк. «Якщо страшно – іди і роби» // Молодий буковинець. 2018. – 19 квітня. №31. – С. 18

Вашківецька гімназія збирає у своїх історичних стінах поціновувачів багатогранної творчості буковинця Івана Бажанського – просвітителя і літератора, громадського діяча, керівника хору і філософа. Як вшановують пам'ять краянина, та хто є лауреатами премії ім. І.Бажанського читайте на сторінках «Буковини».

Анатолій Ісак. Іван Бажанський – Сухомлинський Буковинського краю// Буковина. – 2018. – 20 квітня . №16. – С. 3.

У Чернівцях є п’ять площ - Соборна, Центральна, Театральна, Філармонії, Пресвятої Марії, які можна обійти по колу. Всі вони часто змінювали назви, залежно від влади, якій належало місто. Цікавинки про міські площі знайдете на сторінках додатку «Місто» газети «МБ».

Надія Будна. Площі міняли назву по кілька разів// Молодий буковинець. 2018. – 19 квітня. Місто. – С. 6

Про науковців Буковини, які запатентовують свої винаходи в Україні, і їх патенти визнаються Європою.

Олександр Фищук . Винаходи буковинських фізиків працюють на людей. І це – головне» // Версії. – 2018. – 19-25 квітня.- №16. – С.1.

Минає 85 років від дня народження художнього керівника Буковинського ансамблю пісні і танцю, народного артиста України Андрія Кушніренка.

Михайло Телюк. Буковинська пісня галичанина // Версії. – 2018. – 19-25 квітня.- №16. – С.6-7 

Стаття про актрису чернівецького театру Катерину Чумакову, яка за багато років на сцені зіграла більше, ніж 150 ролей. Навесні 1969 -го року вона прийшла до чернівецького театру на перші прослуховування, а нині разом з чернівецьким театром вже розпочинає 50 - тий сезон.

Лариса Хомич. 50 –ий сезон Катерини Чумакової : при рампі й поза нею// Версії. – 2018. – 19-25 квітня.- №16. – С.6-7.

Про народні традиції та про Другий Український Великдень дізнавайтеся зі сторінок газети «Час».

Кожолянко Олександр. Другий Український Великдень // Час. – 2018. – 16 квітня . №.16. – С. 12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

   Джерело фото: http://che.tvoemisto.tv/news/

 
 

                                                                    Підготувала Галина Мурмилюк