«Літо з книгою в Муніципальній»


В Муніципальній бібліотеці Анатолія Добрянського – «Літо з книгою». Вихованці садочка № 7 завітали до книгозбірні познайомитись з новинками дитячої літератури. Студентки- п’ятикурсниці філологічного факультету ЧНУ ім. А. Федьковича - Марія Мацьопа, Марина Чернюх та Вікторія Фрищин презентували малюкам чудове видання із віршами для дітей - «Перли Буковини», яке побачило світ у видавництві «Букрек».
 


В книзі «Перли Буковини» вміщено чимало віршів про рідний край відомих буковинців та чернівчан. Тому цю незвичайну дитячу книжечку варто прочитати і батькам, і дітям. У виданні, ілюстрованому дитячими малюнками, укладачі донесли до маленького читача поетичні рядки, які прославляють нашу рідну Буковину. Автори ж цих поезій стали відомими і знаменитими людьми в Україні та за її межами.
 
 
 

Серед авторів віршів - Юрій Федькович, який почав писати перші твори під час служби в цісарській (австрійській) армії та письменниця Ірина Вільде, яку занесено до списків знаменитих людей світу ХХ століття за те, що вона зуміла за життя скласти одночасно два іспити: перед сучасниками та історією ,пройшовши крізь призму режимів та війн. Є у книзі поезії румунського поета Михая Емінеску та Сидора Воробкевича, Параски Амбросій, Михайла Івасюка,


Богдана Мельничука та Анатолія Добрянського, чиє ім’я носить Муніципальна книгозбірня.

Мій край 
 
Висять хмарки на місячній підкові.
Спадають роси іскрами згори.
Сурмлять вітри у вітті смерековім.
Гудуть бори…

А по верхах порозбігались хати,
Одна на одну дивиться здаля –
Оце мій край, оце мої Карпати,
Моя земля…

Вихованці старшої дошкільної групи садочка № 7 познайомились не лише з поетичною творчістю Анатолія Добрянського, а й з його життям, яке він присвятив формуванню культурного середовища Чернівців. Вони відвідали Меморіальну кімнату Анатолія Добрянського в Муніципальній бібліотеці А.Добрянського, побачили його книги – автографи, зацікавлено оглядали особисті речі Буковинського Златоуста.
 
 
Також в цей день серед малюків було проведено кілька конкурсів на краще знання українських казок, вміння рахувати, розповідати казочки, складати пазли з улюбленими казковими героями.
 
 
 

Під час конкурсів малюки демонстрували хороші знання, дотепність та гумор.
Вікторія Волощук, методист дошкільної установи, зазначила, що дітворі такі цікаві форми роботи, як командна гра, до вподоби. «Дітки визначаючи героїв казок та складаючи пазли, грали, а не думали про те, що це процес спрямований на закріплення знань з художньої літератури, розвитку мовлення, сенсорного розвитку, - сказала вона. - Ігрова форма закріплення знань будила у дітей рухливість, кмітливість і основне - активність. Дітям було весело і цікаво».

У садочку Муніципальної студентки - філологи провели з малюками рухливу гру з м’ячиком, під час якої кожен кидок м’яча тестував малюків на знання предметів та речей з навколишнього середовища. Діти розповідали про овочі і фрукти, демонстрували знання з лічби та знання тварин і рослин.
 

Інструктор з фізичного виховання – Марія Комарова разом із студентками задіяли діток до рухливих ігор, застосовуючи тести на знання кольорів та казок. Дотепні ігри дітлахам сподобались, власне як і конкурс малюнку на асфальті на тему «Щасливе дитинство!»
 

Працівники книгозбірні познайомили дошкільнят з книжковим фондом дитячої літератури та виставкою дитячих книг «Вікно у казковий дивосвіт», яку присвятили Дню захисту дітей.
 
 

Звичайно, в цей день не обійшлось без подарунків для переможців командних ігор та солодощів.


Підготувала Галина Мурмилюк.
..

.