Муніципальна книгозбірня - площадка для реалізації дитячих талантів

Днями Муніципальна бібліотека ім.А.Добрянського стала площадкою для реалізації талантів дітей з особливими потребами Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру № 1 та юних чернівчан.
 
Зусиллями вихованців Центру – дев’ятикласника Іллі Грижука, восьмикласника Валерія Ткаченка та їхнього керівника гурткової роботи з різьби по дереву і вчителя з трудового навчання Трубія Василя Юрійовича було проведено майстер - класи для читачів книгозбірні молодшого шкільного віку.

Василя Юрійовича Трубія не дарма в навчальному закладі називають «майстром із золотими руками та добрим серцем». Він не лише до своїх вихованців ставиться як до рідних дітей, а й юрбу юних читачів Муніципальної легко залучив до так званої традиційної «родинної справи» - різьби по дереву. Не зважаючи на мовний бар’єр, дітлахи продовж заняття намагалися пилити та стругати під керівництвом Валерія, Іллі та їхнього керівника. Процес виготовлення іграшкового будиночка з дерев’яного Lego продовж майстер – класу найбільше задоволення приніс дітворі в самому фіналі, коли вони побачили готовий продукт спільної праці – мініатюрний справжнісінький будиночок з димарем, віконними рамами, дверима з малюсінькою ручкою, що відчиняються і зачиняються. І дівчата, і хлопці були в захваті від того, що подібні речі можна зробити своїми руками. Це були особливо хвилюючі і радісні миті для малечі.
 
 


В процесі роботи діти знайомились один з одним та намагалися вивчити ази жестової мови, якою розмовляють люди з порушенням слуху. Варто сказати, що вихованці Центру є педагогами з дитинства, бо перші курси жестової мови вони викладають батькам.
 
 

Інтерактивний урок комунікації приніс неабияке задоволення юним читачам. Діти, сприймаючи серйозні речі як гру, намагались завчити найбільш популярні жестові фрази. Із великою цікавістю пізнавали світ спілкування дітей з особливими потребами. Стаючи ближчими один одному, потоваришували і не соромились жестами задавати питання вихованцям Центру щодо їх вподобань, життя та ін.

Коротка довідка

Чернівецький обласний навчально-реабілітаційний центр № 1 було відкрито на базі Чернівецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 1 за адресою: м. Чернівці, вул. Фрунзе, 6. Заклад засновано в 1908 році. Сьогодні у ньому працюють 77 педагогів. У школі навчаються 137 дітей, віком від 7 до 17 років. Це діти з особливими потребами. Вони перебувають тут в атмосфері любові, добра, затишку. Такі вчителі, як Василь Юрійович Трубій допомагають їм повірити у власні сили і реалізувати свої можливості, а з віком відчути себе потрібною суспільству людиною.
 

Василь Трубій прийшов у заклад у 1999 році і з тих пір навколо нього юрбляться дітлахи. Адже разом зі своїми вихованцями він неодноразово брав участь у престижних виставках художніх виробів не лише в Україні, але й за кордоном.
 
Також в цей день учасникам майстер - класу  було презентовано нове видання для дітей молодшого, середнього та шкільного віку, яке побачило світ у видавництві «Книги – ХХІ» - "Легенди Чернівців від Чорної Вівці ".
 


Після мандрівок сторінками цього видання, кожен із учасників майстер-класу мав змогу ознайомись  з "Дитячим порталом"  на сайті Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського,
   діючою виставкою дитячих книг та вибрати для себе найцікавішу, щоб під час літніх канікул, не марнуючи часу, пізнавати світ з його нескінченними таємницями.
 
                                                                                                                                             Підготувала Галина Мурмилюк.