15 червня - 77 років від дня народження Івана Миколайчука.

Напередодні дня народження видатного українського актора, сценариста і режисера Івана Миколайчука Муніципальна бібліотека ім. А.Добрянського хоче поділитися зі своїми читачами яскравими сторінками життя і творчості нашого земляка.
 
 
 
 
 
Пропонуємо Вашій увазі видання, яке має у своїх фондах далеко не кожна бібліотека.
Це подарунок з Києва від Елеонори Степанівни Соловей.
 

Іван Миколайчук : Магія любові. Фотоальбом / Упорядник – М.Є. Миколайчук.-К.: Редакція журналу « Міжнародний Туризм», 2011.- 176с.: іл.
 

 
Постать всесвітньовідомого українського актора, сценариста й кінорежисера Івана Миколайчука оповита легендами та романтичним ореолом. У цьому виданні вона оживає у світлинах, спогадах друзів, колег і соратників, а також рядках, написаних самим Іваном.

Видання є своєрідним життєписом Миколайчука, в якому простежується і його творчість, і аналіз його акторських, сценарних та режисерських робіт, поданий через призму дружніх стосунків з акторами та режисерами. Видання демонструє внесок нашого земляка в українське та світове кіномистецтво.
 

Тут і “Тіні забутих предків”, і “Пропала грамота”, і “Сон”, в яких знімався І. Миколайчук. Тут чимало відомих і малознаних сторінок із його життя.
 

В одній із своїх статей, присвячених Івану Миколайчуку, Едуард Овчаренко пише:

«Він був актором від Бога і від народу, кінозіркою 60—70-х років, справжнім, як сама Природа. Йому всі вірили, називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу, блискучим самородком, бо в ті роки майже жоден український фільм не обходився без його участі».
 
 

 
За коротке акторське життя він зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв, його доробком є навіть 2 режисерські роботи.

«Ми разом з Івановими побратимами, колегами та однодумцями створили цю книжку – альбом. Уперше вдалося зібрати стільки знакових, духовно наснажених знімків і на їхньому тлі -яскраві спогади. Ці образи та слова надзвичайно живі , бо живий і Іван. Аби переконатися, варто лише подивитися фільми, які він створював спільно з авторами надрукованих тут рядків, почитати видані нещодавно його сценарії, вдивитись в його очі на кожному портреті… Дивіться, читайте, думайте. Нехай янголи перенесуть вас у мистецький світ Івана Миколайчука!"                                                                                
Марія Миколайчук

“Я не знаю більш національного народного генія… До цього це був Довженко”, — казав про Миколайчука Сергій Параджанов.
 

 
 
В особі Івана Миколайчука українська нація має невмирущого героя, який продовж всього свого творчого життя дарував глядачу величезний потенціал українського слова, музики і народних традицій, пробуджуючи національний дух українців.
Книжка-альбом представляє найбагатшу добірку фотографій незабутнього митця, котрий став символом цілого покоління українців.

Підготувала Галина Мурмилюк.