Культпростір Чернівців

15.06.2018 - 18.06.2018
 
В очах така печаль і меланхолія,
Як вандрувницька коломийка в глупу ніч;
На українську душу монополія,
Якою та була впродовж сторіч.
Та ще печать фатуму чорторийського,
Тягар новітньовавилонського ярма.
Життя у фільмах явами-обривками
Прожито-вистраждано недарма.

                             Вільховий. Присвята Іванові Миколайчуку 
 

15 червня народився актор і режисер Іван Миколайчук. Він прожив лише 47 років, але залишив у спадок  нащадкам цілу колекцію ролей, сценаріїв та режисерських робіт.

Надія Будна. «Живу різними життями, й у кожному з них є Україна» // Молодий буковинець. 2018. –14 червня №48. – С. 9

Наприкінці минулого року Чернівецька обласна філармонія відсвяткувала своє стосорокаріччя, а вже в нинішньому році академічний камерний хор Чернівецької обласної філармонії «Чернівці» відзначатиме свій 23 – річний ювілей. Керівник хору – Надія Селезньова з цієї нагоди стала гостею проекту Муніципальної бібліотеки та тележурналістки Жанни Одинської «Творці культурних Чернівців» і розповіла про своє творче життя та життя колективу. Далі читайте на шпальтах газети «Чернівці».

Галина Мурмилюк. Ні дня без музики … // Чернівці. 2018. – 14 червня . -№ 24. – С. 6.

Для тих, хто цікавиться історією та культурою міста унікальна епістолярна спадщина чернівецької родини фон Борковські про революційні вимоги, сподівання і курйозні випадки, що мали місце у Чернівцях в 1848р. Частина ІІ.

Сергій Осачук. Весна народів 1848 у Відні та Чернівцях// Чернівці. 2018. – 14 червня . -№ 24. – С. 8.

Чернівчанин Олександр Грищенко створив для дітей музей розвитку техніки. Про це читайте більше в останньому випуску газети.

Антоніна Бабчук. «Відриваю учнів від планшетів, аби конструювали майбутнє»// Чернівці. – 2018.– 14 червня . -№ 24. – С. 10.

Буковинка Людмила, будучи в декретній відпустці навчилась декорувати посуд полімерною глиною, хоча ще рік тому не мала жодного уявлення про цю техніку. Нині стверджує, що найбільше їй до вподоби виготовляти посуд для малюків, бо це допомагає батькам заохотити дітей їсти та пити.

Діана Ватаман. «Малюю на чашці історію людини» // Молодий буковинець. 2018. –14 червня №47. – С. 8

Про спільне та різне міст Чернігова і Чернівців у проекті « Чекінг: Чернігів- Чернівці» Кореспонденти газет «МБ» та « Сім днів» порівнюють міста, щоб побачити як живуть інші, навчитися і застосувати у себе.

Чернігів: заблукати неможливо, а подивитись є на що // Молодий буковинець. 2018. –14 червня №47. – С. 4

Про історію міського парку Ю.Федьковича, «Народного парку»(Центрального, нині ім.Т.Г.Шевченка) та гору Габсбургів, котру в народі називали Гарбуз читайте на шпальтах газети «МБ».

Надія Будна. На горі Гарбуз були кав’ярні і ресторан // Молодий буковинець. 2018. –14 червня №47. – С. 4

8 червня у Чернівецькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки робіт Ольги Денисової. Мисткиня представила понад 40 робіт з бісеру – гердани, кольє, котильони, джгути, краватки тощо.

Ольга Шупеня. Створює красу і дарує людям // Погляд. 2018. – 1 червня . -№ 24. – С. 14.

Олена Чайка. Майстриня буковинських герданів // Буковина. 2018. – 15 червня . -№ 24. – С. 4.

Розмова журналістки «Версій» з актрисою Чернівецького академічного обласного музично- драматичного театру ім. О. Кобилянської – Марією Романовою.

Лариса Хомич. Марія Романова: «Я людина весела, та хочеться зіграти вже щось серйозне, драматичне. Жінку з історією» // Версії. 2018. – 14 червня -20 червня . -№ 24. – С. 5.

Пішла з життя відома буковинська музейниця, поетеса, авторка книг, заслужений працівник культури – Євдокія Іванівна Антонюк.

Людмила Черняк. Присвятила себе музейній справі // Буковина. 2018. – 15 червня . -№ 24. – С. 4.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото: Альбом «Іван Миколайчук. Магія любові»

Підготувала Галина Мурмилюк