Слідами великого Кароля Мікулі. В Муніципальній польський музикознавець Ева Славінська-Дагліг


В час прогресивних технологій потрібно йти в ногу з часом, аби нашу працю було видно і вона була доступною для всіх користувачів. І не тільки в своєму місті, своєму краї, але й у світах. До нас часто навідуються гості з різних міст України і поза її межами, так як знаходять на сторінках нашого сайту матеріали, які їх цікавлять. Звичайно, насамперед ті, що відносяться до культури міста та його талановитих мешканців, що тут народилися, або тут довший час жили і творили.

В ці дні з Варшави в Чернівці, до Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського завітала кандидат наук, польський музикознавець пані Ева Славінська-Дагліг (Ewa Sławińska-Dahlig). Вона є активним учасником Товариства ім. Фредеріка Шопена ( Towarzystwo im. Fryderyka Chopina) і на даний момент проводить архівно-джерельні пошуки щодо одного із найталановитіших і улюблених учнів Фредеріка Шопена – Кароля Мікулі (1823-1897), який народився і провів в нашому місті свої дитячі та юнацькі роки. Та й пізніше не раз повертався до улюбленого міста і вкладав чималі кошти на розвиток культури, музики і підтримку обдарованих дітей.

Про це можна прочитати на сторінці:
 
 
ТАЛАНОВИТИЙ УЧЕНЬ ФРИДЕРИКА ШОПЕНА
 
http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=123031
 
Пані Єва готує до друку ґрунтовне дослідження про нього в рамках стипендії Міністра культури і національної спадщини. Тому вона ретельно переглянула і скопіювала собі для подальшої праці все, що є в наших фондах по творчості нашого видатного музиканта і блискучого піаніста.
 

А ще п.Єва була приємно подивована, що у фондах Анатолія Миколайовича є багато матеріалів – книг, платівок про мистецьку спадщину Фредеріка Шопена. Щире захоплення в неї викликали розкішні видання, які свого часу бібліотеці презентував ще один талановитий піаніст Йосип Ельгісер – це ноти, за якими свого часу чернівецькі віртуози виконували твори одного з найвидатніших польських композиторів – Фредеріка Шопена. В затишних залах бібліотеки вона зустрічалася з музикантами, митцями, журналістами.
 
Підготувала Леся Щербанюк