НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Шановні наші читачі, Муніципальна бібліотека останніми днями поповнила свої книжкові фонди приємною і цікавою книжковою новинкою – творчим науковим доробком нашого земляка Василя Андрійовича Шендеровського.
 
Ми вже неодноразово переконувались, що буковинці навіть будучи розкиданими по світах, не забувають ні своєї великої батьківщини, ні малої - свого рідного краю, Чернівців, де пройшли роки їхнього життя. Науковець Василь Шендеровський – один із них. Сподіваємось, що Ви з приємністю перегортатимете сторінки його книги і почерпнете для себе багато цікавого та повчального.

Пропонуємо Вашій увазі книжковий подарунок
В. Шендеровського
 
Шендеровський Василь. Нехай не гасне світ науки. Книга четверта.- К.: ВД « Простір», 2017, - 336 с.

Василь Андрійович Шендеровський – буковинець. Народився 1942 року в Заставні. Закінчив із відзнакою фізико-математичний факультет Чернівецького університету(1964). Став науковим співробітником Інституту фізики АН СРСР, далі АН України. Автор пропонованого сьогодні збірника - доктор фізико-математичних наук, професор. Він є автором понад 500 наукових і науково-публіцистичних. За редакцією В. Шендеровського вперше перевидано українською мовою німецькомовну монографію видатного вченого-фізика, нашого земляка Олександра Смакули «Монокристали» (2000). У цьому ж році за ініціативи В. Шендеровського та В.Козирського вперше за 100 років перевидано «Біблію» в перекладі П. Куліша, І. Нечуя-Левицького та І. Пулюя, а наступного 2001 року вперше видано книгу «Ганна Барвінок» та вперше в Україні перевидано Святе Євангеліє в перекладі Пилипа Морачевського (2007). Проф. В.Шендеровський — автор сценаріїв науково-популярних фільмів «Іван Пулюй. Повернення» (перша премія на Міжнародному конкурсі «Нашого цвіту — по всьому світу», 2001), «120 років Чернівецькому університету», «Олександр Смакула», «Данило Заболотний» та інших. У 1999 році професор Василь Шендеровський започаткував авторську програму «Нехай не гасне світ науки» і п’ять років вів її разом з відомою журналісткою Еммою Бабчук на Українському Національному радіо. Вийшло понад 150 передач про видатних українських вчених, які через різні причини були маловідомими або замовчуваними.

Сьогодні ми Вам пропонуємо книгу В.Шендеровського, яка містить 30 нарисів про талановитих, але маловідомих учених – представників природничих та гуманітарних наук, життя і діяльність яких пов’язані з Україною. Багатьох з них привласнили інші народи та мало знані й донині. 

У книзі також подано матеріали виставки «Трагічні скрижалі української науки», яку автор створив на основі нарисів про славетних науковців та культурних діячів. Уміщених у чотирьох книгах «Нехай не гасне світ науки». Ці матеріали розповідають про науковців розстріляних або замучених у концентраційних таборах , а також про тих, хто змушений був поневірятись по світах.

У книзі наведено перелік тих вчених, діяльність яких потребує, на думку автора, глибокого дослідження, а їхній доробок – повернення до скарбниці світової науки. Статті присвячені українському психологу з Галичини – Степану Балею, засновнику української науково – практичної геології – Юліану Медведському, славетному борцю за українську мову – Святославу Караванському, автору відкриття мутагенної дії ДНК – Миколі Тарнавському, видатному сучаснику – ловцю комет – Климу Чурюмову, одному із плеяди найбільших етнографів України – Данилу Щербаківському, видатному алгебраїсту світу – Миколі Чеботарьову, очільнику НАСА – Михайлу Яримовичу та багатьом іншим українцям. 

В книгу вміщено короткі статті про українських вчених англійською мовою. Видання розраховане на широкий загал читачів.
 
Василь Андрійович неодноразово був гостем Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського. В її стінах він зустрічався з колишнім редактором газети "Буковина"  Володимиром Михайловським. Також книгозбірня може похизуватись всіма 4 - ма томами його доробку  із серії  " Нехай не гасне світ науки" та довідковою літературою подарованою науковцем.
 
 
 
Підготувала Г.Мурмилюк
 Джерело фото : ukurier.gov.ua/uk/articles/vasil-shenderovskij-dosyagnennya-nauki-varto-propa/