НОВІ НАДХОДЖЕННЯ З ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВА


Шановні читачі нашої книгозбірні та відвідувачі сайту, Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського в переддень 1 вересня поповнила свої книжкові фонди новими виданнями з літературознавства. Пропонуємо Вам ознайомитись з  книжковими новинками, які допомагатимуть Вам в навчальному процесі.

Ольга Пуніна Самотній геній: Олесь Ульяненко : літературний портрет/ Ольга Пуніна.- К.: Акаденмвидав, 2016.-228с._ ( Серія «Життя і слово»)

Олесь Ульяненко жив неприкаянним схимником. Був відкритим і категоричним у стосунках. Вважав себе містичним письменником. Стверджував, що його книги допомагають випалити звіра в собі. І був нещадно критикований за її « чернення». Мав визнання не тільки «літературної богеми», але пішов від нас нерозпізнаним. Загадковість Ульяненка стає зрозумілішою завдяки дослідженням його особистості, що викладені в праці «Самотній геній». Вони допомагають побачити геніальне і в його прозі.

Книга для літературознавців, психологів, культорологів.

Василь Марко. Аналіз хужожнього твору: навчальний посібник /Василь Марко.- 2-ге видання, випр.-К: Академвидав,2015.- 256с.-( Серія «Альма- матер»).

Аналіз (розкодування) художнього твору - мистецтво, яке ґрунтується на теоретичному знанні та художньому смаку, вмінні бачити, чути і розуміти текст. У такій праці поєднуються раціональне і чуттєве, глибоко особистісне та актуальне для певного часу і конкретних спільнот. Цей концепт організовує теоретичний і прикладний матеріал навчального посібника, в якому розкрито сутність, принципи, цілі та загальні прийоми аналізу твору як феномену літератури в її жанрово-стильовому багатоманітті. Особливу цінність становлять конкретні аналітичні розвідки.

Прислужиться вчителям, філологічно зорієнтованим учням загальноосвітніх навчальних закладів, студентам вишів і всім зацікавленим робити власні відкриття у світі художнього слова.

 Історія Української літератури кінця ХХ — початку ХХІ ст.: навч.посібник: у 3т./ (В.І.кузменко, О.О.Гарачковська,М.В.Кузьменко та ін.) ; за ред.В.І,Кузьменка.- К.: ВЦ « Академія» 2017.- ( серія «Альма- матер»)

Радикальні зрушення в українській літературі останніх десятиліть ХХ — початку ХХІ ст. проявилися як відгук на потребу «зруйнувати Карфаген української провінційності» (Ю. Шевельов) і надати українському Слову не заідеологізовано-провінційного, а спрямованого у світ естетичного звучання.

У виданні розкривається літературний процес в Україні на зламі століть. Розглядаються мистецький контекст розвитку української літератури 90-х років ХХ — початку ХХІ ст. та основні тенденції розвитку української літератури на межі ХХ—ХХІ ст. Йдеться про українська поезію кінця ХХ — початку ХХІ ст., зокрема поезію під знаком постмодернізму. В посібнику представлені:

Василь Голобородько,Микола Воробйов,Дмитро Іванов,Анатолій Мойсієнко, Дмитро Кремінь,Анатолій Шкуліпа,Василь Слапчук, Василь Герасим’юк, Ігор Павлюк,Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан. А також художні здобутки прози і автори постмодерну : Валерій Шевчук,Володимир Яворівський, Михась Ткач,Григорій Штонь,Галина Тарасюк,Василь Шкляр, Любов Пономаренко,Василь Кожелянко, Галина Пагутяк,Юрій Андрухович,Оксана Забужко, Олесь Ульяненко, Марія Матіос, Євген Пашковський, Ірен Роздобудько, Юрій Іздрик, Наталка Сняданко, Світлана Пиркало.
Представлено у виданні і сучасну українську драматургію та розкриваються стильові пріоритети і жанрові трансформації в драматургії межі ХХ—ХХІ ст. Серед відомих імен Василь Фольварочний, Анатолій Крим,Володимир Діброва, Валерій Герасимчук, Олександр Ірванець,Неда Неждана,Ігор Бондар-Терещенко,Олександр Денисенко,Леся Волошин,Сергій Щученко.
На розкритті цих явищ у поезії, прозі й драматургії зосереджений третій том навчального посібника, який стане гарною лектурою студентам вищих навчальних закладів, а також буде корисним усім, хто прагне глибше осягнути многосвіт нашої літератури.

Тетяна Качак. Українська література для дітей та юнацтва: підручник/ етянаКачак.-К.: ВЦ "Академія", 2016.- 352с.( Серія " Альма- матер")
 
Читання дає дитині небуденні враження і теми для роздумів. А розпізнана мудрість книг допомагає їй ставати особистістю. Щоб дитина обирала цінні книги, правильно думала про них і розвивала свій літературний смак, їй потрібен кваліфікований порадник. Завжди ним є вчитель, і саме майбутнім педагогам адресований цей підручник. Він пропонує естетично вмотивовану періодизацію історії літератури для дітей та юнацтва, розкриває її особливості, методику аналізу та інтерпретації творів фольклору і найпомітніших авторів від давнини до сьогодення.

Системно структурований, логічно і вправно написаний підручник прислужиться педагогам, дитячим психологам, фахівцям із дитячого читання, працівникам бібліотек, батькам, авторам і дослідникам творів для дітей та юнацтва. Кожному, хто переймається світом дитини, роллю в ньому книги і читання, він буде цікавим і корисним.
 

Астрахан Наталія .Буття літературного твору: Аналітичне та інтерпретаційне моделювання: монографія/ Наталія Астрахан.- К.: “Академвидав”,2014.- 432с.-( Серія“Академвидав”)

Феномен літературного твору є вагомим чинником культурогенезу, що відображає єдність людини та світу. Теоретико-методологічне обґрунтування принципів пізнання літературного твору в запропонованій монографії спирається на загальнонауковий метод моделювання. Літературознавче моделювання розглядається як необхідний складник буття літературного твору. Побудова аналітичної моделі художнього тексту та інтерпретаційної моделі літературного твору постає як така, що уможливлює подолання суперечності між підходом до художнього тексту як структурно-семіотичної системи та притаманною філософській герменевтиці увагою до онтологічної значущості розуміння й інтерпретації літературного твору.

Видання рекомендоване для літературознавців, викладачів світової та української літератури, усіх, хто цікавиться проблемами інтерпретації творів літератури, теорією літературного твору, методологією літературознавчого пізнання.
  

Роман Горак. Українські історії. Поверненя додому/ Роман Горак.- Львів: Апріорі, 2018.-580с.

Найвищою культурою нації є її історична пам’ять, принципом якої є точність у фіксуванні фактів. Саме ця потреба донести світові інформацію про призабуті, а то й цілком забуті події, явища, а навіть людей примушує автора цієї книжки, львівського письменника Романа Горака, мандрувати Україною, піднімати запилені архіви, розшукувати могили, щоб воскресити в пам’яті те, чого ми ніколи не повинні забувати.
 
  

Малютіна Н. П. Українська драматургія кінця ХІХ – початку ХХ століття: навч. посібник / Н.П. Малютіна.- К.: Академвидав, 20110.- 256 с.(Серія“Академвидав”)

Українська драматургія останніх десятиліть ХІХ — початку ХХ ст. явила літературі і театру новаторські концептуально, різнопланові за стильовими ознаками, художнім мисленням сценічні твори. Ядром цього потужного мистецького потоку стала «нова драма». Її символіка, зосередженість на внутрішній боротьбі характерів, пристрасна дискусійність, наповненість психологічно-екзистенційними ситуаціями означили відхід у слові і театральній дії від традиційної драми, утвердження нових стильових, виражальних можливостей у письмі та на сцені. Той бурхливий у розвитку української драматургії, театру, театральної критики час відкрив простір для реалізації таланту великого грона новаторськи налаштованих драматургів і театральних діячів, творив нового читача і глядача. Найсуголоснішою йому передусім була драматична творчість І. Карпенка-Карого, Лесі Українки, Олександра Олеся, В. Винниченка.
Саме виклад основних особливостей їх творчості, а також загальних тенденцій розвитку порубіжної української драми утворює концептуальну основу і тематичну структуру цього навчального посібника.
Адресований посібник він студентам вищих навчальних закладів. Багато цінного знайдуть у ньому всі, хто цікавиться історією української літератури, особливостями розвитку драматичних жанрів, театру і театральної критики.


Українське літературознавство постколоніального періоду: монографія/ Петро Іванишин,- К.: ВЦ “Академія”,2014 .- 192с. ( Серія « Моногра»)

У даній монографії йдеться про те, що порубіжжя тисячоліть дало українському літературознавству небувалу енергію для світоглядних трансформацій та урізноманітнення дослідницьких методологій, що сприяло подоланню моністичного погляду на світ художнього слова і творчість письменників. У цьому часі на літературознавчу арену вийшло багато цікавих особистостей з оригінальними евристичними почерками. У складному сплетінні різноспрямованих тенденцій непоодинокими були дискусійні збурення і паралітературознавчі явища. Такою постає в монографії панорама постколоніального літературознавчого життя в Україні, осмислюючи яку автор зберігає вірність раніше продекларованим світоглядним засадам.
Книга містить розділи : Початки змін у літературознавчому процесі 90-х років ХХ ст; Теоретико-методологічний поступ У 90-ті рокиХХ ст.; Історико-літературні дослІдження і літературна критика 90-х років ХХ ст.; Домінанти літературознавчого процесу початку ХХІ ст.; Еристичний дискурс-ХХІ.
Монографія «Парадигми українського постколоніального літературознавства» адресована дослідникам літературного процесу, викладачам і студентам філологічних спеціальностей, усім, хто цікавиться явищами сучасного літературознавчого життя.
 
 
 
Наєнко М.К.Історія українського літературознавства і критики: навч.посібник/ НаєнкоМ.К.-К.: ВЦ» Академія»», 2010.- 520с.( Серія « Альма – матер»)

Літературу завжди супроводжують міркування про неї і намагання застосувати при її дослідженні найпродуктивніші наукові методи. Так формувалися літературознавчі напрями, течії, школи, індивідуальні почерки дослідників. Особливості їх на різних етапах розвитку українського літературознавства і критики розглянуто в контексті європейського літературознавства. Виклад матеріалу збагачено цікавими спостереженнями автора, який часто полемічно загострює власні судження, спонукаючи студента до роздумів та інтелектуального діалогу. Корисними для нього будуть і біографічні довідки про літературних критиків, теоретиків літератури.
У виданні розглядаються наступні питання: Літературознавство як наука; Давній період європейського та українського літературознавства; Період нової літератури і формування історичної школи в літературознавстві; Наука про літературу в епоху реалізму і подальший розвиток історичної школи; Психологічний напрям в історичній школі; Філологічна школа і її модерні розгалуження в період новітньої літератури; Розвиток і нищення шкіл та напрямів у радянському літературознавстві 20—30-х років ХХ ст.;Літературознавство 40—50-х років: за ґратами соцреалізму і в українському вигнанні; «Потепління» в 60-ті роки і спроба чергового відродження науки про літературу наприкінці 80-х років; Дискурс модерного і постмодерного літературознавства на межі ХХ—ХХІ ст.
Навчальний посібник адресований студентам філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Прислужиться він учителям-словесникам й усім, хто цікавиться літературознавством і критикою в їх історичному розвитку.
 

Шановні читачі, і філологи зокрема, стежте за сайтом Муніципальної бібліотеки. Незабаром тут будуть виставлені і новинки з української мови.
Підготувала Г.Мурмилюк.