Культпростір Чернівців

3.09.2018

Актуальна думка: « Як сказав Шекспір у своєму творі:
« Весь світ театр, а ми в ньому актори…»
У кожному із нас живе актор або актриса:
І з кожним новим днем повільно піднімається завіса.
Тому нехай в душі у кожного із вас живе дитина.
Дивіться час від часу на життя її очима.
Живіть радійте, вчіться і звертайте гори,
Нехай в театрах лиш зостануться актори!»

  «Весь світ театр». Natalka V.

 

Свій новий сезон – із космічним знаком двох безкінечностей, 88-й – Чернівецький академічний обласний музично- драматичний театр ім. О. Кобилянської розпочинає 1 вересня, виставою – «Зірка без імені» румунського драматурга Міхая Себастьяна. У передсмаку нових театральних подій пропонуємо нашим читачам інтерв’ю з актором Андрієм Циганком.
Лариса Хомич. Андрій Циганок: «Театр дає можливість бути вільним»// Версії. – 2018. – 30серпня - 5 вересня. (№ 33). – С.8.

Цьогорічний День Незалежності України буковинці святкували на горі Томнатік – на висоті 1565 метрів над рівнем моря. Разом з ними це робили представники Хмельницької, Вінницької, Рівненської, Донецької областей.

Михайло Токарюк. Святкували на Томнатіку // Буковина. – 2018. – 31 серпня. (№ 35). – С.1.

Стаття присвячена провідному солісту Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю Ярославу Солтису, який з січня 2013 року підхопив естафету у свого незабутнього наставника, народного артиста України Андрія Кушніренка і з тих пір очолює цей колектив.

Анатолій Ісак. Пісні живлять українську душу. // Буковина. – 2018. – 31 серпня. (№ 35). – С.3.

23 серпня виповнилося б 85 років від дня народження поета Степана Будного, який прожив неповні 25 років і за життя йому  навіть не пощастило, як пише автор статті, «потримати в руках свої книги». Збірки його поезій побачили світ після його смерті. А згодом і збірник «Молодий нащадок Прометея» - серед авторів якого були буковинці Василь Лесин, Володимир Бабляк, Олександр Губар, Анатолій Добрянський, Степан Далавурак, Віктор Косяченко, Ярослав Вишиваний, Ольга Бурега.

Богдан Мельничук. Назавше двадцятип’ятилітній // Буковина. – 2018. – 31 серпня. (№ 35). – С.4.

Чернівчанин Святослав Бакіс їде з Америки до Чернівців з новою своєю книгою «Дивлячись як подивитись» про єврейське кіно.

Анна Владко. Так усе далеко й так близько… // Буковина. – 2018. – 31 серпня. (№ 35). – С.4.

Крадіжки, пограбування та вбивства за часів австрійського періоду траплялись досить часто. Поліція стежила навіть за продавцями м’яса. А хабарі вона брала ще століття тому.

Н.Будна. Поліція стежила навіть за продавцями м’яса// Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 30 серпня. № 65. – С.6.

Стаття присвячена математику, правнику, поету і політичному діячу - дисиденту - «Алєксандру Сєргєєвічу Єсєніну - Вольпіну- одному із натхненників та організаторів першої в історії СССР антиурядової демонстрації 5 грудня 1965 року. А з Чернівцями доля пов’язала його дуже «специфічно». Він приїхав до нас працювати в університеті після МДУ».

Ю.Поліщук. Відомий правозахисник викладав у Чернівцях. // Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 30 серпня. – С.6.

У краєзнавчому музеї презентували село Михайлівку на Глибоччині. Крім цікавих експонатів були і розповіді про те, що Ольга Кобилянська часто навідувалась до Михайлівки, оскільки тут мешкав її брат Юліан. Бувала тут і художниця Августа Кохановська.

Н.Будна. Тут виробляють сири і лікують бджолами// Молодий Буковинець. – 2018. – 24-25 серпня. № 68. – С.10.

Івана Франка пов’язували з Чернівцями тісні стосунки. Тут письменник навчався в університеті, мав близьких друзів, читав свого « Мойсея».

Н.Будна. « Оплескам нема кінця, ніхто не йде…»// Молодий Буковинець. – 2018. – 1 вересня. № 70. – С.11.

Виставлено на суд журі 522 культурно – мистецьких проекти. Вони всі пройшли технічний відбір на фінансування в «Українському культурному фонді». Наразі відібрано заяви про симфонії М. Вербицького від Чернівецької обласної філармонії, історію П. Деманта від управління культури Чернівецької міськради, фінансування продакшену художнього фільму «Памфір» від чернівчанина Дмитра Сухолиткого – Собчука та кілька інших.

Які проекти підтримає Український культурний фонд // Погляд. – 2018. –30 серпня.№ 35 – С.13.

Доктор історичних наук Олександр Кожолянко описує в статті народні вірування та свята, які призначені «на пошанування або захист від звірів».

О. Кожелянко. Свята покровителів звірів на Буковині // Час. – 2018. –30 серпня.№ 35 – С.12.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=498794

Підготувала Галина Мурмилюк