Культпростір Чернівців

07.09.2018

Актуальна думка:
Претендентами на звання «Почесний громадянин міста Чернівці» у 2018 році висунуто трьох чернівчан.

«За особливі заслуги перед територіальною громадою Чернівців та з нагоди 610 – ї річниці Дня міста присвоїти звання «Почесний громадянин міста Чернівці» завідувачу кардіо-онкологічного відділення обласної комунальної установи «Обласна дитяча клінічна лікарня» Михайлу Гнатюку; дослідниці історії міста Чернівці, відміннику архівної справи, автору багатьох книг і публікацій про Чернівці Марії Никирсі; вчителю фізику та астрономії Чернівецького міського ліцею № 1 математичного та економічного профелів, Заслуженому вчителю України, переможцю CLOBAL THEACTER PRIZE UKRAINE Паулю Пшенічці».Далі на сторінках преси.

Місто визначилось з героями // Чернівці. – 2018. – 6 вересня .№ 36 – С.3.

Літературознавчий матеріал чернівецької письменниці Галини Тарасюк про погляди Т.Шевченка на українську поезію і українство та роздуми на ці теми   майже його  епігона  - Буковинського Соловія Юрія Федьковича. Початок матеріалу у № 35 за 31 серпня, продовження у наступних номерах газети.
 

Галина Тарасюк. Юрій Федькович: «Віру, любов, надію Буковинов скрізь посію»… // Буковина. – 2018. – 7 вересня . – С.3.

Стаття присвячена Василю Дмитровичу Кукульняку, чернівчанину, який будучи будівельником за фахом, став автором багатьох книг для дітей - «Казки», «Сумна красуня», «Пригоди Михайлика», «Стежками отчого дому» «Микиткові друзі», «Принцеса Лаура» та п’єс «До баби Яги в гості» та «Чернівчанка».

Юхим Гусар. Благословенні орієнтири Василя Кукульняка // Буковина. – 2018. – 7 вересня . – С.3.

Стаття журналіста С. Воронцова присвячена єврейському поету Меєру Харацу.

С. Вороноцов. По пустельній чужині// Чернівці. – 2018. – 6 вересня .№ 36 – С.8.

З 7 по 9 вересня Чернівці прийматимуть міжнародний літературний фестиваль Мерідіан – Черновіц. Продовж цих днів місто зануриться у поезію , презентації книг та музику. На фестиваль приїдуть 30 письменниківз різних країн світу. Журналістка відзначила п’ять подій, які варто відвідати. Вхід на заходи вільний.

М.Кавкало. Три дні поезій та вина // Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 6 вересня. № 71. – С.5.

22 вересня на Буковині відбудеться фестиваль української музики. На фестивалі музиканти не тільки будуть розважати присутніх своєю музикою, а й розмовляти з аудиторією на важливі теми, щоб покращити суспільно- політичний клімат у прикордонних районах країни.

У Новоселиці фестивалитимуть на «Твоя країна FEST» // Погляд. – 2018. –6 вересня .№ 36 – С.14.

У Лужанах відбувся перший регіональний фестиваль народної творчості " Заспівай родино". Його учасники відтворюють старі пісні, відшукують стародавній одяг.

С. Матвієнко. «Це люди, закохані у народну пісню»// Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 7-8 вересня. № 66. – С.10.

У статті йдеться про діяння священнослужителів на Буковині, починаючи з австрійської доби.

С.Будна. «Лис не такий хитрий, як отець Мунтян» // Молодий Буковинець. – 7-8 вересня. № 66. – С.10

Про перші чернівецькі ліхтарі, котрі щовечора запалювали, а вранці гасили. Та про перші електричні лампочки на вулиці Головній.

С.Будна. Перші ліхтарі були дерев’яними і глиняними // Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 6 вересня. – С.6.

Українські кінопрем’єри. За даними Української кіноасоціації та Держкіно нині знімається 30 фільмів, де задіяно українських, американських та європейських акторів. В кінотеатрах українських міст найближчим часом з’явиться біля 20 фільмів. Серед них «Таємний щоденник Семена Петлюри», «Крути», «Король Данило» та інші.

Фільми, які вийдуть у прокат до кінця року. // Погляд. – 2018. –6 вересня .№ 36 – С.14.

Український фільм « Міф» , що розповідає про оперного співака Василя Сліпака, став переможцем кінофестивалю у Португалії.

«Міф» про співочого Героя завойовує світ // Версії. – 2018. – 6-12 вересня . (№ 36). – С.8.

Доктор історичних наук Олександр Кожолянко описує в статті взаємозв’язки українців і татар з початку другого тисячоліття. У цей час у татар формується держава, яка намагалася збільшити свою територію за рахунок сусідніх держав.

О. Кожелянко. Взаємини українців і татар // Час. – 2018. –6 вересня .№ 36 – С.12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото:інтернет

Підготувала Галина Мурмилюк