Відвідувачам дворика - вулична книжкова полиця

Муніципальна бібліотека ім. Анатолія Добрянського для відвідувачів власного дворика облаштувала посеред зелених насаджень вуличну книжкову полицю, яку працівники книгозбірні між собою називають «буккросинговою шпаківнею».

Буккросинговий рух з’явився нещодавно і став популярним явищем у західному світі. У 2002 році його ідею запропонував інтернет-технолог Рон Хорнбекер, виставивши перші книги у власному готелі. Нині «буккросингові полиці» , явище досить популярне в готельному бізнесі, його підтримують і працівники книгарень та книгозбірень, таким чином наближаючи читача, зайнятого своїми буденними проблемами до книги, культури, читання як заради інформації, так і заради задоволення та проведення вільного часу.


Довідка: Класичний буккросинг із регістрацією на сайтах та «безпечними полицями» популярний в Італії, Франції, прижився в окремих містах України. Різновиди нетрадиційної буккросингової ідеї використовуються бібліотеками, клубами, кав’ярнями. Американці на базі цієї схеми навіть створили радіогру.



Нині і Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського завдячуючи старшокланикам Чернівецького обласного навчально - реабілітаційного центру № 1, що змайстрували «буккросингову шпаківню», має змогу теж скористатися ідеями цього руху.

Старшокласники, які встановлювали вуличну книжкову полицю посеред скверу разом із студентами Чернівецького коледжу будівництва та архітектури, виготовили її власними руками під керівництвом талановитого вчителя трудового навчання і керівника гурткової роботи з різьби по дереву Трубія Василя Юрійовича, якого в навчальному закладі називають «майстром золоті руки». Ця людина, за лічені хвилини під час майстер – класу в Муніципальній бібліотеці, на очах у малюків змайструвала міні - будиночок з дерев’яного лего, та навчила це робити юних відвідувачів книгозбірні. Василь Трубій багато років свого життя присвятив трудовому вихованню дітей з особливими потребами. Очолюючи гурток «Умілі руки», допомагає юнакам бути потрібними людям та готовими до дорослого життя.

 


Вихованці Центру розповіли, що ідея «буккросингової шпаківні» втілювалась в життя в майстерні закладу продовж кількох тижнів, адже одночасно з нею під керівництвом свого наставника хлопці майстрували справжні витвори мистецтва із дерева. Старіков Іван та Мунтян Віталій , Грижук Ілля, Карчевський Роман та Фурман Ілля уже демонстрували свої роботи.

Сподіваємось наша книгозбірня стане своєрідною площадкою для самореалізації юнаків

та розвитку потенційних творчих можливостей.

 

Першими користувачами «буккросингової шпаківні» стали студенти Чернівецького коледжу будівництва та архітектури, які прийшли  до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського ознайомитись  профільним книжковим фондом книгозбірні, що представлена приватною колекцією книг відомого архітектора Михайла Шевченка і містить чималу кількість видань з історії містобудування та історії архітектури, з основ проектування та будівництва громадських і житлових споруд, з питань оздоблення інтер’єрів та естетичного оформлення фасадів, довідкову літературу для будівельників та архітекторів.


Що ж до буккросингу, то це один із нових способів наблизити книгу до людини. В традиційному значенні - це рух , який діє за принципом соціальних мереж. Його називають ще рухом звільнення книг, оскільки людина, яка вирішила взяти участь у цьому русі, прочитавши книгу залишає її у громадському місці ( парку , сквері і т. д.), щоб інша людина, яка не читала її ( книгу) , але зацікавилась нею, могла взяти в руки перегорнути сторінки і за умови вільного часу прочитати та зробити те саме, що її попередник.

 


Колектив Муніципальної бібліотеки висловлює щиру подяку за подарунки старшокласникам, Трубію Василю Юрійовичу та Савчук Олені Орестівні – директору Чернівецького обласного навчально - реабілітаційного центру № 1.

Підготувала Галина Мурмилюк.