Інтелектуальний календар

 
«Вічний поклик Садгори»
 
7 серпня – 70 років від дня народження письменниці,
перекладача, музиканта драматурга, музиканта, режисера
Софії Майданської (1948)
 


Народилася письменниця і талановита скрипалька далеко від дому, в сибірських таборах, в родині репресованої інтелігенції з Рогізни. Потім родина повернулася на батьківщину і вона провела свої дитячі роки в Чернівцях, на вулиці Учительській в будинку 77.

Дід та бабуся письменниці ще до Першої світової війни навчалися в українській вчительській семінарії в Чернівцях, де на той час викладали такі відомі діячі української науки і культури, як В. Сімович, М. Кордуба, З. Кузеля, Р. Цегельський. Вони присвятили все своє життя вчительській роботі та активній громадській діяльності. Дідусь був учителем, директором та інспектором українських шкіл Румунії, Польщі та Буковини, а бабуся – вчителькою.
Мама Софії, Марія Одарка Ілюк-Майданська, по закінчені православного ліцею в Чернівцях, навчалася на архітектурному факультеті Львівської політехніки. У 1946 році звинувачена в українському націоналізмі і засуджена на 10 років. Проте навіть на засланні в Красноярську вона заочно закінчила Московський політехнічний інститут. Після повернення на Буковину працювала в проектному інституті в Чернівцях. Написала цікаві спогади про рідне місто у міжвоєнний період саме з погляду освіченої українки «Чернівці мої, Чернівці».

Звичайно, що і свою доньку Марія Одарка Ілюк-Майданська виховувала інтелігентною, вишуканою особистістю. Софія Майданська у Садгорі отримала середню освіту. По закінченні Чернівецького музичного училища навчалася у Львівській консерваторії ім. М. Лисенка по класу скрипки та на Вищих літературних курсах у Москві (цей досвід згодом відобразила у романі «Землетрус»).

Софія Майданська – автор майже 30 книг, серед яких – поетичні збірки, повісті, романи, драматичні твори, мюзикли, лібрето для ораторії та музично-сценічних дійств. Її твори перекладені на багато мов світу. Вона є автором сценаріїв багатьох знакових подій в культурному середовищі України, зокрема: Першого республіканського фестивалю української сучасної та популярної пісні «Червона рута», який відбувся у вересні 1989 року в Чернівцях; автор і постановник «Великої тризни» до 750-річчя загибелі киян під руїнами Десятинної церкви; до ювілейних святкувань Лесі Українки. Г. Сковороди, І. Франка, В. Вишинського, С. Крушельницької, І. Вільде та ін. Музику до її віршів написали відомі українські композитори.
Ще вона відтворила Садгору та Чернівці в поезії та прозі. Для неї Буковина і зокрема її рідна Садгора – не просто «мала батьківщина», а це край, де великою мірою збереглася архаїка народного сприйняття світу, це провінція в доброму розумінні слова. Для маленьких містечок, зокрема галицьких, буковинських, вважає письменниця, завжди характерним було їхнє повноцінне духовне життя. Тому вона пам’ятає і відтворює у своїй творчості життя батьківської землі і радо сюди навідується за кожної нагоді.

У фондах Муніципальної бібліотеки творчість письменниці займає своє – дуже достойне місце. Свого часу Анатолій Миколайович Добрянський цінував її творчість і представляв нові твори письменниці в різних літературних аудиторіях Чернівців. І сьогодні Софія Василівна, котра вже давно мешкає в столиці, але при кожній нагоді, як тільки переступає поріг Буковини, то відвідує рідну Садгору і Муніципальну бібліотеку.

В Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського до ювілейних дат були розгорнуті книжкові виставки, як от «Білим по білому». Тут вона презентує свої нові книжки.

Детальніше про це можна переглянути на сайті бібліотеки за посиланнями:

«Там, над Прутом, де в лозах мій прихист лишився дитячий…»: виставка до ювілею Софії Майданської
http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=386797

«Люблю любити любов» - творча зустріч з письменницею Софією Майданською.

http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=894071