День вшанування мудрої книги - Культогляд Чернівців

Технологічно спрямоване в майбутнє наше сьогодення не забуває співати оду книзі, яка з древніх часів рухала вперед цевілізаційні процеси, формуючи людину з кожним століттям мудрішою і розумнішою.

Всеукраїнський день бібліотек, що відзначається 30 вересня ( Указ Президента України № 471/98 від 14 травня 1998 року) є цьому підтвердженням, як і Міжнародний день шкільних бібліотек ( 22 жовтня )що було запроваджено за ініціативою всесвітньої організації ЮНЕСКО. Крім цього міжнародна спільнота вшановуючи bibliov (гр. книжку) запроваджує національні Дні книги та Дні поезій, що нерозривно пов’язані з книгами та книгозбірницькою діяльністю.

Варто нагадати нашим читачам, що бум формування перших бібліотек в нас розпочався після прийняття християнства в 988 році. Перші книгозбірні на Русі відкривалися в церквах та монастирях за сприяння церковнослужителів та князівської знаті. Ярослав Мудрий, до прикладу, заснував у 1037 році найбагатшу книгозбірню – Софію Київську. В цій середньовічній бібліотеці зберігалось до 1000 старих рукописних книг.

Та центром культурного життя Київської Русі в ті часи вважався Печерський монастир зі своєю величезною бібліотекою.
Не дивлячись на те, що книги , як і люди гинули під час нищівних війн та пожарищ, окремим примірникам таки вдалось врятуватись. Одне із раритетних видань - «Рейнське євангеліє», донька Ярослава Мудрого Анна вивезла з Києва до Франції. На цій книзі приносили клятву французькі королі, а нині дають клятву президенти Франції.


Активний бібліотечний рух та створення книжкових майстерень спостерігалися за часів правління Данила Галицького ( 13 ст. Галицько-волинське князівство) на західно-українських землях. А коли в 15 столітті людство освоєло технологію книгодрукування, то кількість книгозбірень почала збільшуватись в рази. До прикладу, уже в 16 столітті великі книгосховища з'явилися при школах в Острозі і у Львові. У 17 му - бібліотека Київської академії. Століттям пізніше - книгозбірнями вже хизуватись заможні шляхетні роди.


За Австро-Угорщини на Західній Україні з’явились культурно – освітні товариства «Просвіта», які займались пропагандою книги та знань. У 1914 році власні читальні діяли в 75% українських населених пунктів Галичини, в 1939 році мережею філій і читалень «Просвіти» було охоплено 85% західноукраїнських земель.У радянські часи бібліотечна справа стала частиною державної політики. І сьогодні вона знаходиться під опікою держави. На Україні нині налічується близько 40 тисяч бібліотек, де працює близько 53 тисяч осіб. Цими книгосховищами користуються більше 17,5 мільйонів читачів.

                                                                                                                   Підготувала Г.Мурмилюк.
Інформація  з інтернет-джерел.
 
 Про найбільшу книгозбірню у світі дивіться тут: https://www.youtube.com/watch?v=om4FB_2K2BU

Святкування Всеукраїнського дня бібліотек збігається з відзначенням свята Віри, Надії і Любові. Бажаємо колегам, щоб ці важливі складові нашого життя ніколи не покидали ВАС!
 
Культогляд Чернівців 
 
14-22 .09.2018 
 
29 років тому у Чернівцях відбувся перший фестиваль «Червона рута». Він став вибухом патріотичного духу і української пісні, відкрив цуілу плеяду молодих талановитих українців.

Н.Будна. «То була революція музична та духовна» // Молодий Буковинець. – 2018. – 14-15 вересня. – С.10.

Письменник Євген Баран у своїй статті висловив думки щодо виходу у світ книги – спогаду про поета Ігоря Римарука. У 2018 йому би виповнилось 60 років, наближається десятиріччя від його смерті.Для багатьох читачів ця повість М.Лазарука стане добрим провідником у поетичний світ Ігоря Римарука.

Євген Баран. Реставрування зникомих літер… // Молодий Буковинець. – 2018. – 21-22вересня. – С.11.

У Чернівцях вперше зі своєю кришталевою скрипкою виступить відомий скрипаль Святослав Кондратів. Нову програму він виконує на унікальному інструменті, який зробив йому український майстер із Рівного Олег Шевчук у співдружності зі своїми друзями.

Д.Ватаман. Музикант зіграє на скляній крипці. // Молодий Буковинець. – 2018. – 21-22вересня. – С.6.

Чернівецький художник Ярослав Ільченко до власного 70 річчя представив ювілейну виставку картин. Художник у 60-70 –х роках займався популярним кабуванням , а з 2000 року зацікавився живописом і, відтоді, бере участь у виставках Чернівецької обласної Національної спілки художників України.

Ювелір, мисливець і художник. // Молодий Буковинець. – 2018. – 21-22вересня. – С.7 .

Колись буковинські селяни часто скаржились на священників, котрі брали чималі гроші за заручини, хрестини, похорони. Деякі привселюдно ображали парафіян і навіть били…

Н.Будна. «У церкві вимахує на християн кулаками» // Молодий Буковинець. – 2018. – 14-15 вересня. – С.11.

Стаття присвячена місту та його харизматичному екскурсоводу 24 річному пану Ярку.

Надія Будна. «Все завалено книгами про Чернівці»// Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 20 вересня. – С.1 .

Чернівецькому художньому музею митець Анатолій Мітла, який у 1986-1995 викладав у Чернівцях живопис, передав календар «Святині землі обітованої і 12 своїх картин.

Чернівецькому художньому музею передали 12 картин з Ізраїлю. // Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 20 вересня. – С.1 .

Про чернівчанку Нінон Ауслендер, яка стала дружиною лауреата Нобелівської премії відомого письменника Германа Гессе.

«Я любив Нінон на прізвисько Іноземка.. // Молодий Буковинець. Місто – 2018. – 20 вересня. – С.1 .

У дворику Чернівецької міської ратуші відбувся фестиваль «Start IT Fest». Тут дітлахів дивували роботами і кожен присутній малюк, школяр та старшокласник міг спробувати покерувати через смартфон справжньою робототехнікою.

С. Матвієнко.Влаштували битву з роботами. // Молодий Буковинець. – 2018. – 21-22вересня. – С.3.

В Чернівцях відбулось фольклорно етнографічне свято « Осінь весільна».Кращі аматорські колективи відтворили обряди та звичаї традиційного буковинського весілля.

Н.Будна. Шили вінок із барвінку і платили викуп за молоду// Молодий Буковинець. – 2018. – 21-22 вересня. – С.14.

Вікторія Писаренко.Народні звичаї повернулися в село//Чернівці .-2018.- №38, 20 вересня.- с.10.

У Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського відбувся літературний вечір, присвячений 70 – річчю від дня народження Миколи Бучка. В статті йдеться про спогади друзів поета, серед яких науковці, журналісти та люди інших професій.

Галина Мурмилюк. «Я людський біль у вірші заберу і болю менше буде на землі…»//Чернівці .-2018.- №38, 20 вересня.- с.6.

Наша землячка, українська письменниця Галина Тарасюк розповідає, про життя «буквинського соловія», який спостерігаючи за своїми земляками, бачив, як вони на нього дивакувато поглядали, а тим часом «німечились», «волощились», «польщились»… набували статків та онуків, крісел у парламенті. Поет же будучи самітником продовжував «шукати сіячів, щоби засіяти зерном правди і науки ізорані ним карпатські перелоги…» Початок статті у «Буковині» від 31 серпня, 7 вересня 2018р.

Галина Тарасюк Юрій Федькович: «Віру, любов, надію Буковинов скрізь посію…»//Буковина .-2018.- №37, 14 вересня.- с.3.

Антоніна Тарасова з чернівчанином Романом Кракалія розповідають про Фестиваль Українського Кіно в Одесі та проблеми і перемоги вітчизняного кінематографу.

Антоніна Тарасова. День кіно в перлині моря//Буковина .-2018.- №37, 14 вересня.- с.3.

26 серпня цього року виповнилось 60 років з того дня, як знаний буковинський музикант Юрій Михайлович Гіна розпочав свою діяльність на посаді директора Дитячої музичної школи №1 міста Чернівців. Стаж його директорської роботи був рекордний – 46 з половиною років. Це була яскрава сторінка в житті не лише Чернівців, а й буковинського краю.

Вадим Лісовий. Педагогічний ювілей Юрія Гіни//Буковина .-2018.- №37, 14 вересня.- с.4.

Стаття журналістки про ІХ міжнародний поетичний фестиваль та його учасників.Зокрема про Юрія Андруховича ( «Коханці Юстиції»)та Христю Венгренюк, нові твори Андрія Любки та інших митців слова і пензля.

Л.Черняк. «Мерідіан Черновіц»: українські акценти//Буковина .-2018.- №37, 14 вересня.- с.4.

В статті йдеться про те, якою має бути бібліотека сьогодення, що йде в ногу з часом, змінюючись разом із зміною суспільства.

Михайло Токарюк. Книгозбірня в обєднаній громаді//Буковина .-2018.- №37, 14 вересня.- с.4.

Стаття про зустріч Сергія Жадана в ресторані «Кучері» в рамках фестивалю « Мерідіан Черновіц»
Популярний письменник розповів про свої нові твори, екранізацію роману «Ворошиловград» та ставлення до сучасної критики.

М. Антонюк. Сергій Жадан: «Усе буде добре» // Версії. – 2018. – 13-19 вересня. (№ 37). – С.8.

Мистецтвознавець Тетяна Дугаєва продовжує відкривати чернівчанам постаті духовного життя Чернівців минулої доби. Цього разу вона розповідає про художницю Ірину Величковську.

Тетяна Дугаєва. Художниця Ірина Величковська знайшла натхнення на Буковині // Версії. – 2018. – 13-19 вересня. (№ 37). – С.4-5.

Мистецтвознавець Тетяна Дугаєва розповідає читачам про нові знахідки та уточнення деталей біографії відомої художниці.
 
Тетяна Дугаєва. Августа Кохановська – яскрава зірка на мистецькому небосхилі Буковини. // Версії. – 2018. – 27вересня - 3 жовтня. (№ 39). – С.6-7.

В Буковинському медіа-центрі «Belle vue» презентовано фотовиставку «Трохи фоток» фотокора і фотохудожника, журналіста і актора Ігоря Константинюка. Знімок Миколи Федорука під час сесії міськради приніс Ігорю перемогу на міжнародному конкурсі OnlinePhoto Competition у номінації «політика і демократія». Потім його роботи потрапили до альбому фотовиставки Румунія-Україна-Молдова-CROSS BORDER PICTURES. Фотовиставка є приуроченою до річниці Бель вю. Зал був повний, офіціоз короткий. Спілкування з друзями та «смакогульки».

Людмила Чередарик. «Трохи фоток» від талановитого Ігоря Константинюка // Версії. – 2018. – 20 -26 вересня (№ 38). – С.-8.
Постать чернівецького професора Іларія Раренка, вимальована на спогадах його учнів науковців та колег. Пошанували його пам'ять в Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського у звязку з 85- річчям від дня народження та 3 –ю річницею від дня сметрі.

Лариса Хомич. Класний професор Іларій Раренко // Версії. – 2018. – 27вересня - 3жовтня. (№ 39). – С.-7.

Патріот України і громадянин світу - Іван Рябчій про інтриги повёязані з історичним минулим України і Росії та про культурно –мистецький фестиваль «Аnne de Kiev Fest» та співпрацю з міжнародними посольствами.

Лариса Хомич. Іван Рябчій: місія шляхетна і здійсненна // Версії. – 2018. – 27вересня - 3жовтня. (№ 39). – С.-7.

Наш земляк чернівецький співак Михайло Грицкан лідирує у хіт – параді країни.

Ольга Шупеня. Грицкан обігнав Винника з Кароль і кличе в обійми. // Погляд. – 2018. –13 вересня .№ 37 – С.13.

Перебуваючи в Чернівцях відомий співак - Олег Скрипка дав інтерв’ю місцевій журналістці про свою творчість, внутрішнє об’єднання України і потенціал держави.

Ольга Шупеня. « В один момент Україна розкриє свій потенціал» // Погляд. – 2018. –20 вересня .№ 38 – С.9.
Археологічні розкопки на Сокирянщині додають багато історичних фактів.

Олександр Чорний. Є бивні мамонта, і кераміка трипільців// Погляд. – 2018. –20 вересня .№ 38 – С.9.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 
Підготувала Галина Мурмилюк