Петер Демант: дивись, читай, пізнавай.

Протягом 20 вересня – 23 листопада 2018 року на базі Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського управлінням культури Чернівецької міської ради реалізується проект «Петер Демант: дивись, читай, пізнавай.
Відтворення у свідомості громадян інтелектуальної спадщини видатного письменника міста Чернівці шляхом розширення інноваційно-інформаційних інструментів муніципального бібліотечного фонду» за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.
Метою проекту є відродження культурної спадщини видатної особистості міста Чернівці задля її популяризації серед мешканців та гостей міста завдяки розробці електронного інформаційного ресурсу з відображенням культурної спадщини письменника та через впровадження нових інноваційних інструментів у роботі муніципальної бібліотеки. Це допоможе реалізувати цілі:

Зростання культурної цінності літературної спадщини Петера Деманта серед мешканців та гостей міста Чернівці.

 Розширення інноваційних спроможностей муніципальних бібліотечних фондів через впровадження нових електронних інструментів.

 Збільшення рівня доступу до бібліотечних ресурсів для широкого кола користувачів.

Петер Зиґмундович Демант (2.08.1918 – 11.12.2006) – письменник із псевдонімом Вернон Кресс, громадський діяч, мемуарист, колишній в'язень ГУЛАГу, поліглот, альпініст, мандрівник. Саме його книгозбірня зберігається у фондах бібліотеки. Серед 4 000 книг та періодичних видань цієї бібліотеки є твори давньої, російської та світової літератури, видання про подорожі та експедиції, енциклопедії, словники, дослідження про історію та культуру Чернівців та наукові розвідки про життя ГУЛАГу. Більша частина книг видана німецькою та румунською мовами, а також французькою, китайською, арабською, італійською. Тут же знаходяться і всі сім авторських книг Петера Деманта, які він підписував псевдонімом Вернон Крес.
 

Проект представляє собою відродження культурної спадщини, представленої інтелектуальним та духовним доробком, видатної особистості історії XX століття - Петера Деманта, який оцінений світом, але мало відомий в рідному місті Чернівці та Україні. Відтворення культурної цінності життя, творів та книгозбірні письменника планується втілити за допомогою використання сучасних інноваційних засобів та електронних ресурсів: шляхом модернізації веб-сайту Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського, розміщення на ньому віртуальної книгозбірні та забезпечення доступу до електронного каталогу творів письменника для вільного читання он-лайн, створення 3D маршруту місцями дитинства та юності письменника в Чернівцях, а також монтажу двох фільмів про життя письменника з субтитрами англійською мовою для розширення цільової аудиторії проекту, що забезпечить зростання зацікавленості серед жителів та гостей міста.
 

Про хід реалізації проекту ви можете слідкувати на наших сторінках у соціальній мережі Фейсбук
Петер Демант: дивись, читай, пізнавай та на сайті бібліотеки.
 
Тут можна знайти дотичні матеріали:
http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=658055