НОВІ НАДХОДЖЕННЯ - нове в "мазепіані"

 
Пропонуємо читачам сайту та Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського нову книгу про гетьмана Мазепу Тетяни Таїрової-Яковлевої – доктора історичних наук, директора Центру з вивчення історії України історичного факультету Санкт–Петербурзького державного університету, професора, що спеціалізується на вивченні історії України ХVI – ХVIІ століть. Авторка нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня – за оприлюднення «Батуринського архіву» І. Мазепи та за вагомий внесок у дослідження історії України та українсько – російських взаємин.
 
 
Таїрова-Яковлева Т. Г. Іван Мазепа / Переклад з російської  Ю.А.  Мицика. І.Ю. Тарасенко; худож. оформлення О.А. Гугалова.-   Харків: Фоліо , 2018. – 315 с.

«Іван Мазепа – разом з Богданом Хмельницьким – мабуть найвідоміший діяч України епохи Гетьманщини. При цьому в Росії й на Заході про нього знають в основному з поем О.С. Пушкіна і Д. Байрона, а в Україні – з купюр гривень. Абсолютно несподівано в ХХІ столітті Мазепа перетворився на фігуру, яка стала активно використовуватися «патріотами» як Росії, так і в Україні. При цьому обидві сторони використовують тільки примітивні шаблони «зрадник», або «герой», інших фарб, окрім білої й чорної, для Мазепи зазвичай не знаходять, у деталі й подробиці заглиблюються дуже рідко…Мазепу вирвали із складного й суперечливого періоду козацьких воєн, упродовж якого всі гетьмани України, починаючи з Богдана Хмельницького, під впливом геополітичних і внутрішніх чинників багаторазово міняли політичних союзників, і розглядали його договір з Карлом ХІІ як щось небувале і ганебне. Нагромадження міфів і штампів настільки щільно оточує фігуру Мазепи, що його негативно оцінювали навіть найвидатніші історики України, котрі у своїх працях прославляли епоху Гетьманщини, - Микола Костомаров і Михайло Грушевський... »
Витяг з пропонованої Вам книги.

Напевно, немає в українській історії особистості більш суперечливої, яка періодично викликає непримиренні дискусійні баталії в середовищі обивателів і знавців. Черговим приводом для такого сплеску стала свого часу книга Т. Таїрової-Яковлевої «Іван Мазепа». Герой в ній був виписаний не зрадником імперії та царя, а неординарною особистістю, різнобічно обдарованою, неабиякого розуму, сили духу та патріотичної самосвідомості.

Пропонована книга є українським перекладом тієї самої, гучної. Але це доопрацьований автором варіант видання. Т. Таїрова-Яковлєва звертається до читача зі вступним словом про те, що дещо за ці роки змінилося у самому "мазепознавстві», тому деякі факти і констатації автором відкореговані й доповнені. Все це надає книзі ще більшої цінності й глибини, відкриваючи нам все нового Мазепу…

«Я, як авторка, пише Т.Таїрова-Яковлева, - ввела до наукового обігу сотні документів, понять і фактів. Тому моя українська версія біографії Мазепи відредагована з урахуванням новітніх знань і досягнень історичної науки. Якісь висновки уточнилися, якісь акценти посилилися. Принципових змін книга не зазнала.

Біографія Івана Мазепи була написана мною в 2005 році для широковідомої серії «Жизнь замечательных людей». Вихід біографії саме в цій серії (2007р) викликав величезний резонанс. Деякі досить не можуть мені пробачити… коли створювалася серія ЖЗЛ у кінці ХІХ століття «замечательный» у російській мові означало «відомий». А вже відомим Іван Мазепа є, безумовно, не лише в Україні й Росії, але й далеко за їхніми межами».

Але це не науково – популярна книга. Наукова - тому, що в ній немає художньої вигадки або літературних перебільшень. Популярна, тому, що в ній немає наукової полеміки, автор викладає власну версію подій, оминаючи суперечки і розбіжності. Усі, хто хоче краще знати джерела або наукову аргументацію Т.Таїрової-Яковлевої, має звернутися до її наукових публікацій, посилання на які є в книзі, йдеться в передмові до українського читача.


                                                                                                                                                      Підготувала Галина Мурмилюк.