НОВІ НАДХОДЖЕННЯ - роздуми про реформи та цінності

 Продовжуємо пропонувати відвідувачам нашого сайту нові надходження книгозбірні. В книгах,що зявились на  її полицях  автори діляться своїми роздумами  про  реформи та цінності. 

Володимир Федорін. Гудбай, імперіє: розмови з Кахою Бендукідзе.- Видавництво Старого Лева,2015.- 520с.

Це видання є своєрідним щоденником записаних  розмов Володимира Федоріна з Кахою Бендукідзе – спробою автора систематизувати погляди реформатора із Грузії, який співпрацював з Україною протягом останніх місяців свого життя і намагався передати українцями свій нажитий досвід, під час проведення реформ у Грузії, шукаючи шлях до цивілізованого світу.

Журналіст, медіаменеджер, який закінчив Московський державний університет імені М. В. Ломоносова і працював репортером, редактором у газетах «Ведомости», «SmartMoney», а протягом 2008-2010 рр. займав посаду заступника головного редактора журналу «Forbes» в Росії, згодом, до 2013 року був головним редактором «Forbes Україна», сам теж проводить розмови з українцями про реформи.

Колишній журналіст Володимир Федорін розповідає, що К. Бендукідзе умів добре доносити свою думку до співрозмовників, бо ілюстрував їх прикладами з життя.

В книзі читач знайде погляд К. Бендукідзе на кремлівську владу та ідейне підгрунтя для побудови сучасного суспільства.
У передмові до україномовного видання йдеться про ключові моменти рецептів Бендукідзе:

1.Реформи слід робити швидко, …поки народ готовий жертвувати заради кращого майбутнього.
2.Війна не може виправдовувати повільність або бездіяльність уряду.
3.Потрібно не боятися називати речі своїми іменами.
4.Міцне громадянське суспільство …
5. Найважливіша реформа – податкова… Посилення податкового тиску на бізнес, який і так працює «набіло»,- це шлях не до процвітання, а в протилежному напрямку. Ставки податків слід знизити так, щоб забезпечити розширення бази платників податків. Але не скоротивши непосильний тягар держвидатків, про який так багато говорив Бендукідзе, розумна реформа неможлива.
Томаш Фіала

Президент Європейської Бізнес Асоціації


Від автора

"Що довше Бендукідзе спостерігав за балаканиною політиків, які марнують черговий шанс України, не даючи їй можливості модернізуватися, то більше схилявся до думки, що на цьому етапі країні доведеться пережити «вимушені реформи»- стихійну ліквідацію установ та інститутів через банальний брак коштів. Як припклад він наводив «реформу ЖКГ» у Грузії на початку 1990-х , що спричинила ліквідацію і крах централізованої системи теплопостачання: не було грошей платити за газ, труби замерзли і стали непридатні для використання. Загострення фінансової кризи взимку 2015 року, яке ми з Бендукідзе почали обговорювати на прикінці літа 2014 під кодовою назвою « фінансовий Чорнобиль» . стало ще одним підтвердженням античного афоризму – розумного неминучість вабить, нерозумного – затягує".
 
 
Юлія Щербакова. Цінності об’єднаної Європи: Монографія/,- Юлія Щербакова.-К.: ВЦ» Академія»,2014.-208с.( Серія» Монограф»).

Монографія містить комплексний політологічний аналіз цінностей українського суспільства в контексті цінностей об’єднаної Європи. У дослідженні створено змістовий каркас спільних європейських цінностей, здійснено їх класифікацію, з’ясовано основні напрями їх еволюції, запропоновано сучасний узагальнений ціннісний політичний портрет українського суспільства. Крізь призму демократичного ідеалу визначено проблеми, окреслено перспективи та загальні тенденції трансформування національної ціннісної системи як передумови створення в Україні гармонійного ціннісного середовища.

«Економіка й політика були ненадійними союзниками у процесі європейського об’єднання. З того моменту, як вугледобувна і сталеливарна промисловості злилися у спробі запобігти майбутнім війнам на континенті, «Європейський проект» часто кер у в а вся економічними інтересами для просування вперед. Тепер нові країни вступають до цього об’єднання переважно з політичних і геостратегічних мотивів. У чому причини цих змін і як у роль у них відіграють європейські цінності?» –  автор задає питання і намагається дати на нього відповідь.

Першу групу її наукової роботи становлять дослідження, в яких розкрито ті чи ті аспекти формування і функціонування європейських цінностей та європейської ідентичності включно з аналізом їх політичного складника (Ю. Габермаса, К. Гамільтона, Е. Гіденса, Г. Деланті, Л. Kaсісчке, С. Лукареллі, В. Магуна, Р. Мейна, Б. Нельсона, Дж. О’Саллівана, А. Пагдена, Л. Пассеріні та ін.).

У джерелах другої групи розкрито соціологічні, філософські, психологічні і політологічні інтерпретації сутності, природи і значення цінностей як феноменів соціального світ у, а саме дослідження Ж. Бодріяра, Н. Смелзера, М. Шелера, Ф. Енгельса, К. Маннгейма, К. Маркса, К. Менгера, Є. Головахи, Н. Паніної, В. Тугарінова, М. Фрідлендера, К. Юнга та інших.
Третю групу становлять дослідження тих авторів, у яких розкрито політикоправовий аспект природи, сутності і значення цінностей: В. Бранського, П. Бурдьє, В. Горбатенка, С. Ніколаєнка, В. Пантіна, І. Попова, В. Х рамової та інших.

Юлія Щербакова. Кандидат політичних наук, доцент кафедри управління, інформаційно- аналітичної діяльності та євроінтеграції Національного педуніверситету ім. М.П. Драгоманова. Наукові інтереси: політика у всіх її проявах, зокрема політична ідеологія і теорія марксизму, теорія і практика управління персоналом. Автор 10 наукових публікацій з питань розвитку української держави, громадянського суспільства та європейських цінностей.

Монографія адресована політологам, історикам, усім, хто цікавиться феноменом цінностей, проблемами та перспективами Європейського Союзу та України.

Підготувала Г. Мурмилюк