Культпростір Чернівців

25- 28.10.2018
Підчас відкриття ХІІІ регіонального фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини» вперше цього року пролунали не фанфари, а трембіти. Також в цьому театральному сезоні на сцені театру «Маруся Чурай» від Ліни Костенко та водевіль «На вулиці скрипка грає» від колективу із Драчинців.
 
Більше читайте про це на сторінках газети Версії.

Лариса Хомич. Театр – це не лише змагання в концептуальності // Версії. – 2018. – 25-31 жовтня .№ 43. – С.6.

Нове прочитання оповідання буковинки Марії Матіос на сцені Чернівецького музично-драматичного театру 
ім. О. Кобилянської.

Олена Чайка. Вір або не рів // Буковина. – 2018. – 25 жовтня.№ 43 – С.3.

День аматорського театру відкрив ХІІІ регіональний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» - 2018

Анна Янушевська. День аматорського театру // Буковина. – 2018. – 25 жовтня.№ 43 – С.3.

Хотинчанину Василеві Титову, автору щойно виданої у видавництві «Місто» книги рубаїв виповнилось 70 років. Василь Тихонович збороздив простори колишнього Союзу і освоїв форму рубаїв, яка виникла понад тисячу років тому у творчості кількох поетів Близького Сходу. Найбільш знаним у європейських кругах став іранець Омар Хайям.

Богдан Мельник. Поезія духу, а не пафосу дим // Буковина. – 2018. – 25 жовтня.№ 43 – С.4.

В статті доктора філологічних наук йдеться про дослідника, журналіста і письменника, який доклав немало зусиль, щоб побачили світ такі меморіальні видання як «Книги пам’яті України», «Книги скорботи України», «Національна книга пам’яті жертв голодоморів 1932-1933, 1946-1947 років в Україні». Нині дев’яностолітній автор видав у видавництві «Місто» свої творчі роботи для малечі: «Казки про Цапка Степанка та Сірого Вовка», «Турнір ентузіастів», «Свято на городі», «Як дідусь Іван та зайчик ділили хліба окрайчик», в яких Іван Фостій передає наступникам свою любов до життя та мудрість.

Лідія Ковалець. Гостинці від Івана Фостія // Буковина. – 2018. – 25 жовтня.№ 43 – С.4.

Поетеса Галина Тарасюк, народжена на Вінничині, 32 роки прожила в Чернівцях. Закінчила філфак ЧНУ. Нині живе в Києві. 2018 рік для поетеси ювілейний. Їй -70. З цієї нагоди «Буковина» вітає ювілярку і знайомить читача з її останніми поезіями.

Галина Тарасюк. Свято осені // Буковина. – 2018. – 25 жовтня.№ 43 – С.4.

Член Національної спілки художників України Рудольф Лекалов організував персональну виставку до свого 85 річчя. Картини, графічні роботи, афіші… Це лише частина того, що створив художник за 65 років творчості. В статті його друзі розповідають про чернівецького митця.

Надія Будна. «Зобразив себе у вигляді верби» /Молодий Буковинець. – 2018. – 26-27 жовтня. №86. – С.10.

У Чернівцях відзначатимуть 100 річчя Буковинського віча.

Надія Будна. До століття ВІЧА форум та молебень/Молодий Буковинець. – 2018. – 26-27 жовтня. №86. – С.4.

Стаття про історію Чернівецького театру за матеріалами книги «Чернівці. Документальні нариси з історії вулиць і площ» архівіста Марії Никирси.

Надія Будна. Театр будували рік і два місяці/Молодий Буковинець. – 2018. – 25 жовтня. №85. – С.6.

38 річний чернівчанин Тарас Жук прославився завдяки композиції «Amaga» , яка стала відомою в усьому світі. Тарас створив власну студію у квартирі і створює унікальну музику. Однак , молодий чоловік каже, що це його хобі, основним заняттям є фотографія.

Ліліана Іонашку.«Мені подобається клубна музика»/Молодий Буковинець. – 2018. – 25 жовтня. №85. – С.4.

18 жовтня відкрили меморіальну дошку в пам'ять про замордованих НКВСівцями патріотів України. Пам’ятну дошку встановили на стінах будівлі обласного краєзнавчого музею, що на вулиці Гакмана у Чернівцях, де колись був вхід до катівні. Донині там збереглися двері зі шпариною, через яку політв’язні розглядали новоприбулих на муки.

Антоніна Бабчук. На колишній катівні встановили меморіальну дошку // Чернівці. – 2018. – 25 жовтня .№ 43 – С.3.

Про 81 річного патріота Старої Жучки, який вже немає здоров’я, проте має велику мрію написати книгу про рідне село газдів та зняти фільм про рідну  околицю Чернівців. Наразі у дворі  дідуся зі Старої Жучки  стоїть справжній родинний музей давнини  з рарететною назвою німецькою мовою  «Комуна 786 Стара Жучка».

Надія Пожарук. Найбільший скарб Михайла Скрипського // Чернівці. – 2018. – 25 жовтня .№ 43 – С.5.

Епіграфом до цієї статті було обрано цитату Володимира Шаяна не випадково. Виповнюється 110 років від дня його народження, а слова його і нині є актуальними: «Ми віримо, що нація є творцем історії, і що таким творцем історії буде знову Україна, коли ми усвідомимо собі свою первородність та наше національне покликання до створення нового ладу».Є в статті  і філософські концепції та погляди на проблему Григорія Сковороди.

Георгій Кожолянко. Релігія у житті українського народу// Час. – 2018. – 25 жовтня .№ 43 – С.9.

19 жовтня відкрито виставку творів відомого українського та французького художника, якому могло б виповнитись 95 років. Митець народився в Іспасі, брав уроки у відомих буковинських художників у   Чернівецькій мистецькій школі. Після 1940 року, переживши концтабори і поневіряння, опинився в Парижі. Там почав свій шлях в галузі декоративного живопису, який формувався на той час в столиці Франції. Нині митець повернувся в місто своєї юності разом зі своїми творчими роботами.

У художньому музеї твори Темістокля Вірсти// Погляд. – 2018. –18 жовтня .№ 43 – С.13.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото: із сайту Чернівецького театру ім.О.Кобилянської 
Підготувала Галина Мурмилюк