Культпростір Чернівців

1.11.2018

Сто років тому – третього листопада 1918 го у Чернівцях відбулось Буковинське віче, де було проголошено возз’єднання Північної Буковини із Західноукраїнською Народною Республікою та подальшу злуку з «Великою Україною».

Голова товариства « Український народний дім» Володимир Старик та політолог Ігор Буркут про цю маніфестацію українців на тлі подій 1918 року.

Надія Будна.«Хочемо до України»/ Молодий Буковинець. – 2018. – 1 листопада. №87. – С.12.

Анна Янушевська. «Бажаємо до України!», - заявили наші земляки 100 років тому, і Буковинське віче поєднало українців // Буковина. – 2018. – 2 листопада .№ 44 – С.1.

Член Національної спілки художників України, відомий чернівецький художник Рудольф Лекалов організував персональну виставку до свого 85 річчя. Картини, графічні роботи, афіші… Це лише частина того, що створив художник за 65 років творчості. Рудольф Лекалов розповів «Погляду», чому хоче прожити до 200 років. Світлий, добрий і дуже позитивний художник розповідає, що мером міста Кам’янець – Подільський був його предок.

Ольга Шупеня. «Найкраще місто – це Чернівці»// Погляд. – 2018. –2 листопада .№ 44 – С.9.

Думка «Сонце світить усім однаково» лягла в основу дитячого інклюзивного проекту, який реалізують у Чернівцях.

Валентина Мацерук. Сонце світить усім однаково // Буковина. – 2018. – 2 листопада .№ 44 – С.4.

Минуло 100 років від дня народження українського драматурга і публіциста

Тетяна Зіміна. «Весняні потоки» від Зіновія Прокопенка // Буковина. – 2018. – 2 листопада .№ 44 – С.4.

«Дуету закоханих» 30 років. «Скриня» святкує свій співочий ювілей. Їх спільні виступи розпочалися саме з кохання, а завершились солідним творчим стажем на сцені. Про перші кроки, своїх перших творчих наставників і опікунів розповідають Володимир і Марійка Лобураки.

Галина Мурмилюк. Чернівецькому дуету «Скриня» виповнилось 30 років. // Версії. – 2018. – 1.11-07.11 .№ 44. – С.8.

Археологічні знахідки за книгами історика Раймунда Фрідріха Кайндля знайдено на берегах річки Прут, які говорять про поселення, що жило тут 40-20 тисяч років тому. Зокрема, трипільцями були заселені землі Роши, Рогатки Рогізни, Калічанки, Горечі, Комарова.

Надія Будна. Кам’яні сокири і монети Давнього Риму / Молодий Буковинець.Місто. – 2018. – 1 листопада. №87. – С.12.

Євгеній Дога – композитор молодості для багатьох поколінь. Його вальси робили радянські фільми культовими і розходилися мільйонними платівками. Їх грали сільські музиканти на весіллях та храмових святах.

Сергій Сулима. Євген Дога: «Я скучаю за українським слухачем» // Чернівці. – 2018. – 1 листопада .№ 44 – С.10.

У комедійній виставі «Незрівняна», яку Київський національний театр ім. І. Франка привіз до Чернівців, відомі актори Наталія Сумська і Анатолій Хостікоєв грали разом із своїм сином В’ячеславом. Події у виставі розвивалися у США до і під час Другої світової війни.

Наталія Фещук. На Хостікоєва і Сумську розкупили всі квитки // Чернівці. – 2018. – 1 листопада .№ 44 – С.6.

Упродовж 11 днів та вечорів 13 -й фестиваль комедії «Золоті оплески» Буковини» запрезентував чимало сюрпризів. Уперше в Чернівці приїхав Дніпропетровський молодіжний театр «Віримо» під керівництвом незмінного наставника Володимира Петренка. Про це читайте в періодиці.

Тетяна Кратко. Осіннє золото оплесків зігріло учасників та гостей// Час. – 2018. – 1 листопада .№ 44 – С.12.

Найкраща вистава – із Сумською і Хостікоєвим/ Молодий Буковинець. – 2018. – 1 листопада. №87. – С.12.


Епіграфом до цієї статті було обрано цитату Володимира Шаяна не випадково. Виповнюється 110 років від дня його народження, а слова його і нині є актуальними: «Ми віримо, що нація є творцем історії, і що таким творцем історії буде знову Україна, коли ми усвідомимо собі свою первородність та наше національне покликання до створення нового ладу». Є в ній і філософські концепції та погляди на проблему Григорія Сковороди. Початок статті в № 43 газети «Час».

Георгій Кожолянко. Релігія у житті українського народу// Час. – 2018. – 1 листопада .№ 44 – С.12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

                                                                                                                                         Підготувала Галина Мурмилюк