НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Пропонуємо читачам книгу, презентація якої відбудеться в п’ятницю в Червоній залі ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Це видання уже сьогодні з’явилось у фондах Муніципальної бібліотеки і є змога переглянути його, щоб отримати перші враження від подачі матеріалу науковцем, про погляд автора на доленосні події двох, ще нещодавно, братніх країн - України та Росії, та обговорити їх на спільній дискусії.

Андреас Каппелер. Нерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасності / Андреас Каппелер; пер.знім. В. Камянець.- Чернівці: Книги- ХХІ.- 2018.- 320с.

Анексія Криму та окупація частини Донбасу спричинила військовий конфлікт між, здавалося б, близькими Україною і Росією, «рівними серед рівних братами». Однак, ще починаючи від XVIII ст., для російсько-українських взаємин характерна асиметричність, яка сягнула апогею в ХІХ ст., коли Росія вважала «малоросів», як називали тоді офіційно українців, частиною «всеросійського» народу й заперечувала наявність у них самобутньої історії. Такий підхід досі зберігся в Росії і доволі поширений на Заході. Андреас Каппелер протиставляє йому перспективу histoire croisée (перехресної історії), яка передбачає вивчення триваліших взаємин, трансферів, контактів і конфліктів між державами, суспільствами, націями й культурами, а також процеси їхнього розходження, дистанціювання та дивергентного розвитку від середньовіччя до сучасності.

Видання здійснено за фінансової підтримки АТ «Райффайзен Банк Аваль» та Представництва Австрійської служби академічного обміну, м. Львів.

   
 
Витяги з книги : 
 
 

 
«Нормальні добросусідські відносини стануть можливими лише тоді, коли Росія піде з України, коли облишить свою патерналістську позицію й визнає Україну та українців самостійними рівноправними партнерами, тобто коли відмовиться від ролі великого брата»
                                                                                                                                                                       Андреас Каппеллер.

 

 
«Основне завдання, яке ставить перед собою автор, насамперед у тому, щоб роз’яснити німецькомовному читачеві, як розвивалися стосунки двох сусідніх та, на перший погляд, доволі близьких народів протягом багатьох сторіч, і продемонструвати, чи могли існувати, хай навіть теоретично, історичні причини для якогось збройного протистояння між українцями й росіянами. Якщо історія, культура, література росіян ще якось присутні на ментальній мапі пересічного мешканця Західної Європи, то його знання про українців дорівнюють здебільшого нулеві. Ба навіть багато хто досі за інерцією вважає росіян і українців одним народом, у чому доволі значних успіхів досягли колись царська й радянська історіографія та публічна історія й до чого докладає значних зусиль сучасна російська пропаганда»

                                                                                                                                                                     Володимир Кам'янець.