Культпростір Чернівців

9..11.2018 

Рішенням про присвоєння звання «Почесний громадянин Буковини» народному артисту України, засновнику вокально—інструментального ансамблю «Смерічка», художньому керівнику групи виконавців естрадних пісень Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка депутати крайового парламенту Буковини прийняли на 26- й урочистій сесії Чернівецької обласної ради з нагоди 100 річчя Буковинського народного віча.

Василь Зінкевич і Левко Дудківський – Почесні громадяни Чернівців // Версії. – 2018. – 8.11-14.11 .№ 45. – С.8.

З недавніх часів майстриня Руслана Гончарук презентує давнє гуцульське вбрання на столичних та закордонних подіумах. Спочатку ткацтво було для неї звичайним хобі, а нині ці вироби лужанчанки стали хітом закордонних фестивалів.Її українські національні вироби завойовують світові подіуми. Нещодавно майстриня приїхала з Туреччини, де на фестивалі представляла українську культуру. Руслана розповідає, що перейшла до виготовлення ексклюзивного вовняного одягу після виготовлення звичайних ліжників. Нині, каже, етноодяг із вовни, яка лікує та заспокоює, у тренді в усьому світі.

Надія Макушинська. «Усі в захваті від нашого народного одягу!»/ Молодий Буковинець. – 2018. – 8 листопада. №89. – С.16.

Заслужена артистка України, актриса Чернівецького музично -драматичного театру імені О. Кобилянської Лариса Попенко зіграла у фільмі «Dzidzio. Перший раз» хористку октету «Орфей». Фільм уже вийшов на екрани і демонструється в кінотеатрах України.

Артистка з Чернівців знялася у фільмі із Dzidzio/ Молодий Буковинець. – 2018. – 9 - 10 листопада. №90. – С.12.

За матеріалами книги С. Тархова «Історія міськелектротранспорту Чернівців» розповідається яким був перший громадський транспорт у місті Чернівці.

Надія Будна. «Фіакри мають погану славу»/ Молодий Буковинець. Місто. – 2018. – 8 листопада. – С.6.

Народний аматорський ансамбль «Трембіта» Буковинського медуніверситету, через який пройшли сотні студентів, відзначив 55 – річчя. Цей молодіжний ансамбль пісні і танцю було створено в 1963 році. Нині він вважається одним з найкращих вузівських колективів України. Свого часу на скрипці в цьому колективі грав наш земляк композитор Володимир Івасюк.

Наталія Фещук. «Ми вчилися на лікарів, але були непоганими музикантами» // Чернівці. – 2018. – 8 листопада .№ 45 – С.10.

Музичний проект гурту «Хорея козацька» та Олега Скрипки занурив чернівецьких глядачів у світ пісень січових стрільців та воїнів Української галицької армії. Читайте про це у газеті «Чернівці».

Наталія Фещук. Олег Скрипка: «Я тут для того, аби додати трішки рок-н- ролу і модерну» // Чернівці. – 2018. – 8 листопада .№ 45 – С.11.

Рівно півстоліття назад митець Рудольф Лекалов у «Вернісажі» дебютував зі своєю першою виставкою творчих робіт. Нині чернівецький художник відзначив свій поважний 85-річний ювілей. Журналістка Людмила Черняк та друзі митця діляться спогадами про спільні десятиліття проведені пліч - о - пліч з чернівецьким пейзажистом, портретистом і фотокореспондентом Рудольфом Лекаловим.

Людмила Черняк. «У руці в нього пензлі бринять перестигло…»// Буковина. – 2018. – 2 листопада .№ 44 – С.1.

В рубриці «Мистецький детектив» мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України -Тетяна Дугаєва розповідає читачеві про чергові знахідки, які мають безпосереднє відношення до Августи Кохановської та про перебування художниці поза Чернівцями, а також про твір останнього року її життя.

Тетяна Дугаєва. Твори Августи Кохановської прикрашають найбагатші світові колекції творів мистецтва // Версії. – 2018. – 8.11-14.11 .№ 45. – С.5.

Викладачка Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича Людмила Мартинюк та її вихованці стали призерами Гран – прі на конкурсі в Ланчано ( Італія). Педагог розповідає про своїх перспективних і відомих учнів та випускників.

Лариса Хомич. Юна буковинка бере участь у програмі УТ -1 «Я віртуоз» або Чарівний сад, де вирощують …скрипалів // Версії. – 2018. – 8.11-14.11 .№ 45. – С.8.


Молодий популярний чернівецький гурт «Гудіні» став переможцем чернівецького відбору «Червона рута – 2019» у номінації «Рок-музика».
Його учасники розповідають про свою творчість та подальші плани.

Ольга Шупеня. Триріччя «Гудіні» відсвяткують імпрезою кліпу на сингл «Лінії» // Погляд. – 2018. – 8 листопада .№ 45 – С.13.

Театрознавець Тетяна Кратко про творчі здобутки 13-го театрального фестивалю «Золоті оплески Буковини».

Тетяна Кратко. Віват, Театр! // Час. – 2018. – 11 листопада .№ 45 – С.12.

Епіграфом до цієї статті було обрано цитату Володимира Шаяна не випадково. Виповнюється 110 років від дня його народження, а слова його і нині є актуальними: «Ми віримо, що нація є творцем історії, і що таким творцем історії буде знову Україна, коли ми усвідомимо собі свою первородність та наше національне покликання до створення нового ладу».Є в ній і філософські концепції та погляди на проблему Григорія Сковороди. Початок статті в № 43, 44 газети «Час».

Георгій Кожолянко. Релігія у житті українського народу// Час. – 2018. – 11 листопада .№ 45 – С.12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Фото з приватної колекції

 Підготувала Галина Мурмилюк