Проект: «Петер Демант: дивись, читай, пізнавай. Круглий стіл "Мандрівка епохою Вернона Кресса ( Петера Деманта)"

9 листопада у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбувся круглий стіл «Мандрівка епохою Вернона Кресса (Петера Деманта)» в рамках грантового проекту від Українського культурного фонду «Петер Демант: дивись, читай, пізнавай. Відтворення у свідомості громадян інтелектуальної спадщини видатного письменника міста Чернівці шляхом розширення інноваційно-інформаційних інструментів муніципального бібліотечного фонду», який впроваджується управлінням культури Чернівецької міської ради.

Основними завданнями проекту є відтворення культурної цінності життя, творів та книгозбірні письменника, за допомогою використання сучасних інноваційних засобів та електронних ресурсів, шляхом модернізації веб-сайту Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, створення електронного каталогу творів письменника для читання он-лайн та віртуального 3-D маршруту місцями життя Деманта у Чернівцях, а також монтажу фільмів про нього з субтитрами англійською мовою, що забезпечить зростання зацікавленості серед місцевих жителів, науковців, дослідників та інших осіб до творчості Вернона Кресса та розширення вільного доступу до бібліотечних фондів міста.

На нашому заході виступив Середюк Володимир Богданович – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міської ради та голова робочої групи проекту, а також привітав усіх із Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Начальник управління культури Чернівецької міської ради Сафтенко Юлія Костянтинівна розповіла про основні напрямки розвитку культури щодо реалізації збереження та популяризації культурної спадщини, зокрема на прикладі нашого проекту, а також привітала усіх із професійним святом та Днем української писемності та мови.

Основні принципи роботи Українського культурного фонду та виконання грантових угод висвітлила Крупа Галина Володимирівна – заступник начальника управління культури Чернівецької міської ради, координатор проекту.

Стежками життя і творчості Петера Деманта провела директор Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, керівник проекту – Щербанюк Олександра Ілярівна та зупинилася на ролі рідного душі міста у життєписі видатного чернівчанина.
Етапи реалізації та проміжні результати проекту представила, а також проілюструвала інноваційно-інформаціними інструментами Лакуста Інна Іванівна – комунікаційний менеджер проекту «Петер Демант: дивись, читай, пізнавай».

До круглого столу долучилися не тільки учасники команди та робочої групи, а й небайдужі чернівчани: шанувальники життя і творчості Петера Деманта, вчителі, бібліотекарі, екскурсоводи та люди причетні до розвитку туризму нашого краю.
Знаково, що у професійне свято і в День української писемності та мови – ми говорили про видатну постать ХХ століття нашого краю Вернона Кресса (Петера Деманта) і повертали його до Чернівців.

 
 

 
 
Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. За результатами конкурсів культурно-мистецьких проектів, що були проведені Українським культурним фондом у 2018 році, фінансування отримають 298 проектів-переможців.

Спільнота проекту у Фейсбук: