Між криком і німотою ... В Муніципальній Галина Яструбецька

Днями в Чернівці завітала група науковців, які творять культурний та літературний простір Луцька. Серед них – Галина Яструбецька, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, поетка, член Національної спілки письменників України, лауреатка Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», авторка книжок: «Різьблення пам’яті» (2009 р.), «Photodosia» («Світлодаяння») (2010 р.) та «Поліський пілігрим» (2011 р.), «Kalophonia» («Прекраснозвуччя») (2012 р.), «Яшмове серце» (2013 р.), монографії «Динаміка українського літературного експресіонізму» (2013 р.), «1=3» (2015 р.).
 
Разом із Галиною Яструбецькою до Муніципальної прибули її колеги зі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Марія Моклиця, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії літератури і зарубіжної літератури, поетка, та доцент цієї ж кафедри, літературознавиця Тереза Левчук.

В літературній вітальні Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Галина Яструбецька зустрілася з чернівчанами, котрі є шанувальниками нової постмодерної поезії. Тут відома лучанка презентувала свою 7 книгу «ПІД ШКІРОЮ СЛІВ АБО ВИБУХ ДО СЕРЕДИНИ». Це одна із новинок у літературному житті України,  вірші якої  представлені в «Антології українського верлібру» - виданні,
 яке об’єднало більше двох сотень  молодих авторів-авангардистів і знайомить читачів не лише з новинками сучасної літератури, а й відкриває нові імена та їх несподіване творче стильове різномаїття.

 
Гості із Луцька приїхали в Чернівці, і зокрема до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, через особливі сантименти до творчості відомих українських письменниць Лесі Українки та Ольги Кобилянської. На цьому наголосила й доцент кафедри української літератури Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Світлана Кирилюк, яка є дослідницею творчості Ольги Кобилянської та однією із співупорядників зібрання творів буковинської письменниці в 10 томах.
 
За її сприяння  видавалось у свій час  повне зібрання творів буковинської письменниці. Науковцям було про що поспілкуватись. В ході розмов Світлана  Кирилюк повідомила присутнім про те, що авторка презентованої збірки є ще й автором монографії «Динаміка українського літературного експресіонізму». Галина Яструбецька ж сказала:«Я не могла обійтись без мандрівки до вашого міста, бо саме тут одне з найпрекрасніших середовищ, в якому формувалися модерні стилі в українській літературі, що цікавили мене. Це територія різних мов і літератур з їхніми властивостями і експресіонізмом, який саме тут набирав своїх особливих обертів, де культовими постатями в жіночій українській модерновій літературі вважались Леся Українка та Ольга Кобилянська. Зокрема, буковинська письменниця зі своїм твором «Битва» та з притаманною їй власною експресією і «архетипною» емоційністю. Саме тут, в цьому краї, в кольорах і традиціях, і навіть в неймовірних обрядових танцях, колоритних інтонаціях відображались традиції стилю. Якщо відсторонитись від традицій і дивитися на них як поціновувач на практику, то я вважаю, що це експресіоністський вимір, який неминуче накладає свій відбиток на літературну творчість».
 

Сьома книга в житті Галини Яструбецької
як особливе явище

Сьома збірка  поезій авторки є продовженням попередніх її шести книг. Хоча уже перша збірка  була яскравою і відрізнялась від інших своїм стилем, розповідає літературознавець Тереза  Левчук.яка зголосилася бути модератором і розкрити присутнім на презентації таємниці творчого світу Галини Яструбецької.

«Моя поезія виникає якось незрозумілим чином…Сни стають основою моїх верлібрів,- каже авторка. - Я сконцентровуюсь на певному явищі чи образі і починаю розкручувати якісь смислові моменти…Так розпочинається майже кожна моя історія. Сон, зазвичай, є реакцією людини на певні особисті моменти  життя. Але іноді сни приходять до мене із зовні, і показують через образ те, що ти не можеш впритул зрозуміти. Слова, "гуляючи" самі по собі, з’являються мені уві сні і диткують свої  умови та вимоги,
 диктують, власне, мені цілі поетичні рядки. В такому стані, перебуваючи на межі гіперчутливості, я відкриваю для себе і для своїх читачів безмежність смислів і образів». 
 

В книзі, за відгуками її читачів, багато "ключів", які підказують людині як треба триматись, бути, жити, рухатись на зустріч цьому світові. Та у  авторки є ще одна особливість - її окремі верлібри можна читати зверху донизу  і знизу доверху.
 
ПІДНІМАЮСЯ
НАД СОБОЮ
ВІДСІКАЮЧИ ГІЛЛЯ
ТЕ
ЩО
ВНИЗУ
ПОВЗУ
ВІД УЩЕЛИНИ СЛОВА
ДО ПРІРВИ ВІРША
В КАМІННИХ НІШАХ
ЛИШАЮ
СУДЬБИ ОДДЕРТУ ШКІРУ
А
НА
СПАЛАХАХ НІМБІВ -
КРАПЛІ
ВІРИ
 
 


 Ігри  морфем
 

Верлібр є новим етапом у розвитку віршової культури. У   Галини Яструбецької, яка веде курси з теорії і практики літературної творчості, у віршах з’являються барви і тривають процеси, які через слово не можна навіть виразити,
 їх треба відчути.
 
На зрубі хати краплини живиці
В тріщинах слова смисли світяться ?

Тому її вихованці не лише захоплюються її поезією, а й взмозі розкрити та розповісти своє бачення таких складних словосполучень як «тріщина слова», «живиця на зрубі», інших морфем, лексем і метафор та пояснити їх філософське значення. Сама ж поетка вміє майстерно "витягнути"  смисли з невеликої кількості слів, розкрити для себе та своїх читачів слова глибину, первісні змісти  кожного слова  української мови, його смислові навантаження і безмежні можливості. Так говорить літературознавець Марія Моклиця. Сама ж Галина Яструбецька вважає, що СЛОВО – це неймовірний дар, наданий людині, ДИВО, яке треба відкривати для себе  щодня …
 


Магія верлібрів Галини Яструбецької або
супровід художника
 


 
«ОБДИРАЮ
ДО КРОВІ
ДУМКУ
ПРОБИВАЮЧИСЬ МІЖ ГЛИБИНАМИ
НА
ЇХ
ЗГИНАХ –
ЧЕРВОНО – СОЛОНА ПІНА » (16.12.2017)

«ПІД ШКІРОЮ СЛІВ АБО ВИБУХ ДО СЕРЕДИНИ» - своєрідний «щоденник – нічник, фіксатор порухів душі та серця», творча сповідь, у якій нема (за Шевченком) «зерна неправди за собою».
Поезія Галини Яструбецька – це міфологія, універсалізм, «абстрактність у всеосяжному значенні цього слова», без стереотипів і штампів.
 

СВІТ СТАВ НА ГОЛОВУ
РУШИВ НА ЛОВИ
ЗМІЙ З РАЙСЬКОГО САДУ
ЩЕ ВПОЛЮЄ КІЛЬКОРО ЄВ
ІСТОРІЯ ВИБУХНЕ
МОВБИ КРОВ ІЗ АОРТИ
ВОРОТА ЕДЕМУ
ЗАЧИНЯТЬСЯ-НАВІТЬ
НЕ СКРИПНУТЬ
СКРИПНЕ ЧАС
НА СВІТАНКУ І
ПОТЕЧЕ КРІЗЬ ТВОЮ ГОЛОВУ
*
КОМУ ВАЖЧЕ-
ТОБІ ЧИ СЛОВУ? ( 6.11.2017)

Зараз є багато метафоричної поезії, яка виглядає постмодерно і "суперово", але часто розчаровує. Читаючи її, нерідко не отримуєш того, чого очікуєш, що тебе на самому початку заінтрегувало...
 
Вірші ж Галини Яструбецької здаються, на перший погляд, начебто простими, а подекуди навіть оманливо складними. Але до них треба зуміти знайти особливий шлях і зрозуміти суть кожного слова. Літературознавець Марія Моклиця говорить, що вірші Яструбецької характеризуються дуже високою енергетичною та інтенсивністю життєвих сенсів. Для багатьох читачів така поезія сприймається досить важко. Вони вважають її складною.
 
 
КОЛИ
НЕ ВИДНО ДОРОГИ
А
ТИ ДУХОМ ЧУЄШ -
ВОНА Є
ПІДНІМАЄ ОЧІ СУДЬБА, -
ВІД ЦЬОГО ПОГЛЯДУ
ЗАВ’ЯЗУЄТЬСЯ У ВУЗОЛ ШКІРА
А
ІНШОГО ТИ Й НЕ ХОТІВ
ДОРОГА УЖЕ В ДОРОЗІ
ПТАХ ЗЛЕТІВ ( 7.11.17)

Популярність за словами літературознавців є досить гоноровою Панею, та інколи вона навпаки буває досить підступною… Хтось уже спробував ії смак, а в когось це ще попереду…

                                                                           Підготувапа  Галина Мурмилюк