Світ готується до Різдва і Нового року

 
Свято Різдва Христового – найкрасивіше зимове свято, яке так чекають дорослі й діти. Різдво приходить до усіх людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби, в сяйві свічок, у світлі зірок і співі церковного хору.
 
Звуки дитячих голосів, що прославляють Бога, як ангельський глас, наповнюють торжеством увесь Всесвіт. Небо і земля святкують народження Ісуса Христа і на землі і запановує мир…. а серця наповнюються добром і радістю. 
 
Різдво Христове – це одне з найбільших християнських свят, яким усі віруючі люди вшановують Сина Божога Ісуса Христа. Він прийшов на землю, щоб показати людям істинне милосердя, навчити пробачати, показати їм правильний шлях у житті. Західні християни відзначають Різдво в кінці грудня (як правило, 25 числа), а східні - на початку січня (7 числа). Різдво нерозривно пов’язане з святкуванням Нового року.


 
Новий рік – свято, яке відзначається багатьма народами відповідно до прийнятого календаря, яке наступає в момент переходу останнього дня року в перший день наступного року. При всьому розмаїтті, новорічно-різдвяні свята в різних країнах мають спільні риси: це прощання зі старим роком, сподівання, що неприємності залишаться в минулому, а в новому році все зміниться на краще. Але, незважаючи на це, кожна країна дотримується своїх традицій.

 
 
 
Як зустрічали й зустрічають Новий рік і Різдво в різних країнах?
 
Австрія

Австрійці традиційно відзначають Різдво в колі сім'ї. Тут прийнято прикрашати ялинку не іграшками, а шоколадом і мармеладом. Під час урочистої вечері всі одягаються розкішно - у свої найкращі сукні та костюми. Цього вечора прийнято не замикати вхідні двері - будь-якої миті на вечерю можуть прийти друзі, або знайомі.  Головна страва Різдва, звичайно ж, короп.
В Австрії в Новорічну ніч прийнято ворожити. Усі купують олов'яні фігурки, які розплавляють на свічі й виливають у спеціальний посуд. По тому, що вилилося, визначають, яка доля чекає в наступаючому році. Їдять ощадливі австрійці мало, зате гарячого глінтвейну споживають неміряну кількість.

Сучасний звичай подарунків і вітань на Новий рік тут був поширений ще наприкінці XVIII - початку XIX століть. Тепер прийнято дарувати фігурки, або посилати поштові листівки з традиційними символами щастя – сажотрусом, чотирилистою конюшиною, свинею. Вечеря 31 грудня повинна бути багатою, щоб у новому році добре жилося. Обов’язковою м’ясною стравою було заливне порося, або свинина.

Австралія

Напередодні Різдва австралійці розстеляють біля своїх будинків покривала і колядують. Святкують переважно на пляжі, готуючи гриль-страви. Обдаровують один одного презентами, грають в крокет, пляжні ігри, купаються.
Святкова традиційна вечеря – це холодні (в Австралії в цей час літо!) страви з морепродуктів, індичка, салат, десерт зі сметани, гранати і полуниці.
 
Англія

В Англії досі зберігся старовинний звичай прикрашати будинок гілками гостролиста та плюща. А над дверима вішати гілочку омели. Раз на рік, напередодні Різдва, чоловік має право поцілувати будь-яку дівчину, яка зупинилася під цією вічнозеленою рослиною. Оскільки таке трапляється рідко, один англієць навіть пішов на хитрість – він прикрасив гілочками омели дзеркало в своєму будинку, щоб мати можливість цілувати всіх дівчат, які чепуряться біля нього.
Для британських різдвяних традицій дуже характерним є розсилання великої кількості різдвяних карток усім близьким, знайомим, колегам, поштареві або й молочнику, який щодня розвозить молоко повз будинок.
У Великій Британії, де понад усе цінують традиції, неодмінним атрибутом Різдва є коротка промова королеви, яку вона вимовляє відразу після різдвяного обіду. Перед тим, як зібратися за святковим столом, вся сім’я йде в церкву. Діти тут замовляють подарунки Father Christmas (буквально Отець Різдво). Йому треба написати докладний лист з перерахуванням бажаного і кинути його в камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. У Великобританії день після Різдва відомий як «боксінґ дей». Назва походить від колишньої традиції давати різдвяний ящичок – «бокс» із маленьким подарунком усередині рознощикам товарів, що регулярно навідувалися до помешкання упродовж року.
На Новий рік в Британії дотримуються звичаю «Впускання Нового року». Коли годинник починає бити 12 – відкривають задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом годинника відкривають передні двері, запускаючи Новий рік.

Бельгія

 
У Бельгії поширена «магія першого дня», за поведінкою людини в перший день судять про те, що для неї має бути в році новому. Тому намагалися нічого не позичати в цей день, надіти щось нове. Вірять: щоб увесь рік був достаток у домі, необхідно, щоб на столі було багато страв на столі на Новий рік.
Бельгійський Санта носить ім'я Kerstman (або le Père Noël). Він, як і інші його іноземні колеги, дарує дітям подарунки напередодні Різдва. І хоча в різних регіонах Бельгії свої традиції Різдва, бельгійці в своїй більшості залишають подарунки близьким під ялинкою, або кладуть їх у шкарпетки, розвішані над каміном. На різдвяний сніданок обов'язково подають особливий солодкий хліб, що формою нагадує немовля Ісуса (cougnolle).

 
Бірма

В Бірмі Новий рік (Тінджан) припадає на період між 12 і 17 квітня це грандіозне масове свято, яке проводиться на вулицях і площах. Про точний день святкування повідомляє міністерство культури спеціальним указом, і святкування тривають три дні. Квітень, на середину якого зазвичай доводиться Тінджан, найжаркіший місяць в році. У ці дні температура повітря розжарюється до 40 ° за Цельсієм, і людей на вулицях Бірми практично немає, всі жителі воліють сидіти вдома в тіні дерев або під навісами.
З настанням Тінджан, незважаючи на спеку і духоту, натовпу святково одягнених місцевих жителів виходять на вулиці. На фасадах будівель вивішуються барвисті транспаранти, вантажні автомобілі прикрашаються яскравими плакатами і на них встановлюються бочки з водою, молодь підіймається на такі інсценовані пересувні платформи з бляшаними чашами в руках. Бірманський Новий рік називають також Водяним фестивалем або святом Води. У Бірмі Вода вважається символом очищення і, святкуючи Тінджан, необхідно змити водою все погане і неприємне, що було в минулому році, тоді в новому все буде краще, чистіше і свіжіше. Тому невід'ємною складовою частиною свята є взаємне обливання водою один одного.

Болгарія

Готуватися до Різдва в Болгарії починають заздалегідь. Жінки печуть хліб і готують, чоловіки ріжуть порося. Господар будинку готує товсте поліно для святкового вогнища, яке уособлює «Молодого Бога». Коли він приносить його в дім, то запитує домочадців:«Чи славите ви Молодого Бога?», на що вони обов'язково відповідають: «Славимо, славимо, ласкаво просимо!».
У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодший у будинку стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. У подяку добрі дядьки й тітки дарують йому подарунки. Найцікавіше починається з 12-м ударом годинника. У цей час в будинках на мить гасне світло для новорічних поцілунків. Тільки після цього господиня починає розрізати пиріг із запеченими в ньому сюрпризами. Якщо дісталася монета – чекай багатства, гілочка троянди – любові.
 
Бразилія

У Бразилії свято Різдва. У цю пору року там 35-градусна спека і ялинку прикрашають грудками вати і штучним снігом. Бразильці дуже побожна нація і святкування Різдва починається з Різдвяної меси або "Меси Півня", бо саме півень своїм "кукуріку!" оголошує прихід Різдвяного ранку.

Бразильці люблять відзначати Різдво не у вузькому сімейному колі, а масово прямо на вулицях. У порядку речей - вуличні гуляння, запальні танці та пісні. А ось Святвечір, який відзначається 24 грудня, є родинним святом, коли під одним батьківським дахом збирається вся численна бразильська сім'я. Бразильського сивобородого Діда Мороза звуть Пай Натал, і одягається він в червоний жупан і традиційний ковпак. І приїжджає на свято до Бразилії з далекої північної Гренландії.

У новорічну ніч жителі Ріо де Жанейро виходять до океану і приносять Богині Моря Йеманже дари. Традиційні білий одяг, який одягають всі, що зустрічають Новий Рік, символізує благання-прохання про мир, адресовану Йеманже. Богині Моря поклонялися нащадки африканців, колись привезених на галерах до Бразилії в рабство. Зараз поклоніння цій богині стало частиною бразильської культури. Віруючі приносять богині дари: квіти, білі свічки, парфумерію, дзеркальця, ювелірні прикраси. Подарунки кладуться в маленькі човники і посилаються в море на знак подяки за минулий рік і як прохання про захист у наступному році. До білого одягу іноді додаються інші кольори, які означають додаткові прохання: здоров'я - рожевий, надія - зелений, потяг, любов - червоний, добробут - жовтий або золотий.

В’єтнам
 
 
У В'єтнамі Новий Рік називається "Тет". Його зустрічають між 21 січня і 19 лютого. Точна дата свята змінюється з року в рік. В'єтнамці вважають, що в кожному будинку живе бог, і в Новий Рік цей бог відправляється на небеса, щоб там розповісти, як провів рік, що минає кожен з членів сім'ї. Колись в'єтнамці вірили, що бог плаває на спині риби коропа. У наш час на Новий рік в'єтнамці іноді купують живого коропа, а потім випускають його в річку або ставок. Вони також вважають, що перша людина, яка увійде в їхній будинок у Новому Році, принесе в наступаючому році господарям достаток і щастя.
 
 
 
 
Голандія

Кожне містечко країни має свій вид печива на Новий рік. Найпопулярнішим є так званий «різдвяний вінок». Він уявляє собою пісочне печиво з начинкою,  прикраше мигдалем та фруктами. Ще кілька століть тому в Голандії на свята була традиція випікати ритуальне печиво, що мало вигляд  різних тварин
. Крім такої випічки у Голандії  традиційно вживають т новорічний напій - «слем».
 
 

Греція

 
У Греції віруючі дотримуються різдвяного посту, а в ніч перед Різдвом діти ходять від хати до хати щоб привітати з Різдвом і співають "kallanda" (традиційні різдвяні пісні): колядки та гімни про народження Спасителя за що отримують взамін солодке та сухі фрукти. Однак, поряд з релігійними традиціями в Греції існують і давні язичницькі традиції. Зокрема, існують повір'я про злобливих і несимпатичних ельфів, які ще 12 днів після настання Різдва творять в будинку безлад і провокують хаос. Тому греки залишають для ельфів підношення і запалюють ладан, оскільки вважається, що його запах відганяє злих духів. Одним із символів Різдва в Греції є дерев'яний хрест, який прикрашають гілочками базиліка і опускають в низьку чашу, наповнену водою. Після обмивання хреста вода стає святою, і тоді цією водою кроплять кути будинку, щоб виманити звідти злих ельфів і відлякати їх.Типовою різдвяною стравою є "vasilopita" - солодка страва. Жителі Греції, йдучи в гості святкувати Новий рік, беруть із собою камінь, який залишають біля порога будинку, куди прийшли. Якщо камінь важкий, говорять: “Нехай багатство хазяїна буде важким, як цей камінь”. А якщо камінь маленький, то бажають: “Нехай негаразди в домі господаря будуть такими ж незначними, як цей камінь”.
Новий рік – це день святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою, і грецькі діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що святий Василь заповнить черевики подарунками. Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних корзин, останнім часом все частіше дарують один одному нову колоду карт.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Грузія
 
У Грузії є давня традиція, згідно з якою на Різдво віруючі організовують ходу або "хресний похід" під назвою Аліло. Очолюють різдвяний парад одягнені в біле віруючі, "несуть у світ благу звістку" і співаючі різдвяні гімни.

 Данія
 
Традиція святкування Різдва в Данії також базується на християнстві. Святкування розпочинаються з початком різдвяного посту, за чотири тижні перед Різдвом. Для кожної неділі посту в церкві ставиться окрема свічка, червона або біла. Перед самим Різдвом прикрашають кожну хату. Привілегією голови сім'ї є вбирати різдвяне дерево. На світанку в кожен кут хати ставиться зернинка рису для гнома Julnisse, що, за традицією, мешкає в домі під час різдвяного періоду. Маленьким жителям Данії дарують дерев'яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається незаміжнім дівчатам: якщо попадеться горішок - наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік.

Естонія

Готуватися до Різдва естонці починають заздалегідь. Увечері всі вони йдуть до церкви на Різдвяну службу. Багато хто плете різдвяні вінки з ялини, сосни або ялиці, прикрашають їх стрічками й дерев'яними фігурками.
У Святвечір естонці зазвичай ходять у гості, а на Різдво вони збираються за багатим столом усією родиною. В Естонії щастя приносить, як відомо, зустріч із сажотрусом зі знаряддями ремесла - високим циліндром і гирею на мотузці з йоржиком. Тому настільки часті різдвяні подарунки у вигляді глиняного або ганчіркового сажотруса, забрудненого сажею.

Індія

В Індії на Новий рік потрібно вразити паперового змія палаючою стрілою. Коли змій спалахує, свято можна вважати відкритим. Індуси залежно від місця проживання святкують Новий рік по-різному. Жителі північної Індії прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових, або білих відтінків. У південній Індії матері кладуть солодощі, квіти, невеликі подарунки на спеціальний піднос. Вранці нового року діти повинні з закритими очима чекати, поки їх не підведуть до підносу. У центральній Індії на будівлі вішають помаранчеві прапори. У західній Індії Новий Рік святкується в кінці жовтня. На дахах будинків запалюють маленькі вогники. У Новий рік Індуси думають про богиню багатства Лакшмі.
 

Ірландія
 
 В Ірландії Різдво є родинним святом, де всі члени сім'ї з'їжджаються, щоб разом святкувати народження Христа. Цікавою традицією в переддень Різдва є запалювати у вікні свічку як знак готовності прийняти Йосифа і Марію, що в цю морозну ніч не можуть знайти місця для народження Сина Божого. Також всі обмінюються невеликими подарунками. Традиційною стравою є "ірландська юшка".В Ірландії ввечері, напередодні Нового року, усі відкривають двері своїх будинків. Кожний, хто побажає, може ввійти й буде бажаним гостем. Його почастують і піднесуть склянку вина зі словами: «За мир у цьому будинку й в усьому світі!» Наступного дня відзначається свято будинку. Цікава стародавня ірландська традиція - дарувати на щастя шматочок вугілля.

 
Іспанія
 
В Іспанії є багато регіонів, в кожному із яких свої звичаї, культура, навіть мова. У Каталонії, наприклад, існує незвичайна різдвяна традиція – «годування» різдвяної колоди. За два тижні до свята, колоду вкривають ковдрами і починають її «пригощати» –підкладають під ковдри фрукти та солодощі. А в різдвяну ніч її кладуть біля каміну, і маленькі діти починають бити по ній палицями, «вибиваючи» таким чином для себе подарунки.
Більшість іспанців обов'язково відвідують Різдвяну месу. Іспанії, як і інших іспаномовних країнах, дуже весело відзначають Різдво. Центральні вулиці великих міст (Мадрида, Барселони, Севільї, Сарагоси, Валенсії) в день свята просто забиті співаючими і танцюючими людьми, вбрані в національні костюми.
Після богослужіння багато іспанців ідуть до улюбленого ресторану, щоб відзначити Різдво в колі родичів та друзів. В Іспанії на святкування Нового року за традицією жителі виходять на вулицю й відправляються на центральну площу до великої ялинки їсти виноград. Під час удару годинника кожен з присутніх біля ялинки намагається з'їсти 12 виноградин. Кожна виноградинка символізує один з прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 ? "гарантоване" виконання заповітного бажання. Також, на Новий рік іспанці перегороджують вулиці парканами, ставлять капкани й пастки, неначе для полювання. Вважається, що в цей час по вулицях гуляє нечиста сила і краще переловити її в старому році, щоб вона не перебралася в новий.

Італія

А ось в Італії відьом навпаки чекають з нетерпінням. Точніше, одну добру відьму на ім'я Бефана. Саме вона, а не Санта-Клаус приносить подарунки дітям у цій країні. Існує легенда, що коли волхви несли дари для немовляти Ісуса, вони покликали Бефану з собою. Бефана тоді не мала ніякого уявлення, про кого йде мова, та й зайнята була, тому ввічливо відмовилася супроводжувати волхвів. Про що пізніше дуже пошкодувала. І тепер кожного року вона приходить у домівки італійців з подарунками в надії побачити Ісуса.Різдво в Італії - це суміш язичницьких, християнських і світських традицій. До цих пір на Різдво підпалюють велике поліно, яке повинне горіти аж до Нового року. Ця виключно язичницька традиція була запозичена у північних європейських країн, де так само шанували день зимового сонцестояння. Згідно язичницькій вірі, спалювання поліна втілює очищення людей від всього поганого, знищення зла і проводи старого року. Характерним для Італії є вироблення різдвяних вертепів різного розміру, різної величини. В багатьох містечках перед північчю організовують театралізовані дійства Народження Христа, опісля вітають один одного із Різдвом Христа під звук церковних дзвонів. Опісля цілою родиною сідають за святковий стіл. Серед традиційних страв - пиріг із горіхами, баккала, приготована разом із помідорами, святкова "паста" (макарони, приправлені соусом).
В Італії напередодні Нового року прийнято викидати старі речі й купувати замість них нові. А якщо старих речей немає, то доводиться викидати нові, інакше щастя обійде дім стороною. Досить цікаво виглядає стародавній звичай: 31 грудня чоловіки й жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну. А маленькі італійці чекають подарунків від жінки Діда Мороза, яку звуть Ла Бефана.
 

 
Китай

Надзвичайно пощастило китайцям: вони святкують Новий Рік аж кілька днів поспіль. До того ж не 31 грудня, а щороку по-різному, адже живуть за особливим, місячним календарем. Китайці cвято Нового Року пов’язують з зимовим новим місяцем і випадає воно на період між двадцятими числами січня та лютого. Це свято має назву Чуньцзе і вважається святом початку весни.У Китаї Новий Рік – це свято світла. Люди запалюють ліхтарі та проходять вулицями міста, освітлюючи шлях новому року. Китайці вірять, що в їхній країні скрізь живуть злі духи. Тому, щоб у новорічну ніч, поки люди святкують і розважаються, ці духи не заповзли до їх осель, напередодні заліплюють усі вікна та щілини папером. А усіляку нечисть відлякують веселими та гучними хлопавками, петардами та феєрверками. Втім, люди прагнуть захистити від злих духів не лише оселі, а й своїх дітлахів. У новорічну ніч батьки дарують дітям загорнені у червоний папір монетки. Вважається, що такий подарунок не тільки чудово оберігає, а й принесе достаток у майбутньому. Кожен день Нового Року китайці святкують по-різному. У перший день – славлять своїх предків та дякують богам за здоров'я родичів. На другий – ходять у гості до батьків з подарунками та смачними стравами. Але найдивніше святкують жителі Китаю третій день Нового Року: вони вважають, що саме у цей час домашні миші видають заміж своїх дочок, тож треба лягти спати якомога раніше, аби не заважати мишкам проводити пишні весілля.

Куба

 
Куба відзначає Новий Рік, як, втім, і всі інші свята, дуже весело. Перед настанням Нового Року кубинці наповнюють всі глечики, відра, тази і миски водою і, коли годинникова стрілка завмирає на цифрі «12», воду виливають з вікон. Це означає, що старий рік йде і йому бажають світлого, як вода, шляху. І ще: з боєм годинника у новорічну ніч кожен повинен з'їсти по виноградині. Дванадцять ударів – дванадцять виноградин на щастя! При світлі смолоскипів, феєрверків вся Куба бере участь у карнавалах, танцює та співає.
   
 
 
 
 
Латвія
 
Латвія стала першою країною, яка нарядила і прикрасила різдвяну ялину. Латвійським дітям Дід Мороз дарує подарунки 12 днів поспіль, починаючи з дня Святвечора. Звичайно подарунки він кладе під різдвяне дерево. Традиційними стравами в Латвії на Різдво вважаються горох з беконом в соусі, маленькі пиріжки, сосиски і капуста.
 
Мексика

 
У Мексиці Різдво настільки шановане свято, що вже з середини грудня багато мексиканців припиняють ходити на роботу. Вони готуються до свята, проводять час з сім'єю, відвідують рідних і друзів. А з 16 грудня починається урочиста хода, яка символізує біблійну історію про те, як Марія і Йосип з немовлям Ісусом шукали собі нічліг. Учасники процесії йдуть містом із запаленими ліхтариками і стукають у двері кожного будинку. На Різдво мексиканці обов'язково б'ють тарілки – на щастя і на знак закінчення старого року.
 
 
Непал

У Непалі в новорічну ніч в кожному жителеві прокидається піротехнік. Мало того, що петарди підривають на кожному кроці, їм і цього мало! Розмалювавши себе яскравими фарбами, жителі міста влаштовують безліч вогнищ, в яких спалюють старі
речі і біди заодно.
 
 
Німеччина

На Різдво в Німеччині у віконці кожного будинку горить різдвяна свічка. На свято свічки запалювалися ще з часів Середньовіччя в будиночках небагатих жителів, які могли дозволити собі таку розкіш тільки в особливі дні. Яскравий вогник проганяв похмурі тіні і дарував світло і тепло. З тих пір традиція вогників у вікнах збереглася. І хоча магазини пропонують грандіозний вибір електричних свічників і гірлянд, консервативні німці все одно уставляють підвіконня старовинними свічниками та різдвяними вінками з 4 свічками, кожна з яких символізує одну неділю адвента (підготовчий період до Різдва). За 4 тижні до Різдва запалюють перші свічку, за три - другу, за два - третю, і в останню неділю на вінку горять всі чотири свічки. Багато німецьких сімей встановлюють біля будинків маленьку модель ясел, куди кладуть немовля Ісуса.24 грудня життя завмирає. Увечері звідусіль чується дзвін, який повідомляє про настання різдвяних служб. На різдвяну службу в Святвечір ідуть усі - від малого до великого, навіть ті, хто вважає себе дуже далеким від релігійних традицій. Після служби настає час святкової вечері. Вся родина повинна неодмінно зібратися за святковим столом. У цей день відбувається церемонія вручення подарунків, що навіть має свою назву – die Bescherung - Бешерунг. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen - пряник. . Der Weihnachtsmann (німецький Дід Мороз) традиційно відповідальний за принесення подарунків напередодні Різдва, які діти знаходять під ялинкою. Ось ще одна цікава традиція різдвяної вечері: глава сім'ї дзвонить у дзвоник і кличе всіх до столу. А до столу в Німеччині в якості основної святкової страви на Різдво подається гусак або короп.У деяких регіонах Німеччини є дуже цікаві різдвяний звичай – 26 грудня ходити в гості, щоб похвалити гарно прикрашену ялинку. Ця традиція так і називається – «Хвала різдвяній ялинці». Гість вихваляє ялинку, а господар пригощає його чаркою міцного напою і чимось смачненьким. У Південній Німеччині часто дарують скляних або порцелянових поросят, які являють собою скарбнички.У Німеччині на Новий рік обов’язково подають яскраво розфарбовану тацю з яблуками, горіхами, ізюмом і пирогами. Символіка така: яблуко – плід пізнання добра і зла, горіхи з їхньою твердою шкарлупою і смачною серцевиною символізують таємниці й труднощі життя. У Німеччині говорять: “Бог дав горіх, а людина повинна розколоти його”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Норвегія

 У Норвегії на Різдво прийнято ховати подалі мітли, швабри та віники. Адже норвежці досі вірять, що напередодні Різдва по землі ходять відьми, чорти та інша нечисть. Ось і ховають подалі все на чому якась відьма, не дай Бог, захоче політати.
  
 
Польща


 
У Польщі напередодні Різдва вся сім'я святково одягається і збирається за урочистою вечерею. Усі діляться облатками - тонкими прісними коржами, які символізують єдність.
За традицією в усіх чотирьох кутках кімнати ставлять снопи хліба, під скатертину кладуть сіно, а на святковий стіл ставлять особливі прибори - в пам'ять про померлих членів родини. За столом усі співають колядок і згадують минулий рік.
У Польщі на новорічному столі можна нарахувати рівно дванадцять страв. І жодного м’ясного! Грибний суп або борщ, каша ячмінна з чорносливом, галушки з олією, на солодке шоколадний торт. Обов’язково – риба. Вона вважається символом сімейного щастя і благополуччя.
 

Панама

 
Панамці - це щось надзвичайне. Їхня зустріч Нового року не для слабкодухих, точніше сказати не для "слабовухих". Рівно о 12 у всіх містах піднімається такий крик, що ніякі беруші не допоможуть. Кричать всі, б'ють дзвони, сигналять машини... це справжнє пекло для любителів тиші.

ПАР

Люди, що живуть в Південно-Африканській республіці, відзначають новорічне свято не менше екстравагантно, ніж італійці. В цей час з відкритих вікон у величезній кількості починають падати холодильники. Через існування цієї традиції святкування Нового року служби правопорядку закривають цілі квартали міст. Небезпека отримати травму від падіння важких предметів в цей час зростає в кілька разів.
Щоразу перед святами відповідальні органи поширюють барвисті листівки з метою переконати громадян утриматися від викидання холодильників. Проте більшою мірою такі прохання залишаються непочутими.
 

Португалія

Португальці напередодні Різдва дарують «королівський пиріг». Окрім цукатів і мигдалю, в ньому запечена одна медалька або фігурка. Той, кому пощастило її знайти, зовсім незобов'язаний ковтати сюрприз, який просто означає: мир будинку твоєму! Різдвяна Літургія в Португалії називається «Літургією півня», бо говориться, що в момент народження Христа співав півень. На Святу вечерю готується спеціальна страва «consoada» із бакали та інших риб, які є символами посту.
   
Росія

До Петра І на Русі Новий рік починався 1 вересня, але перший імператор Росії вирішив, що негоже відставати від Європи і переніс святкування Нового року на 1 січня. Лише в 1897 році цей день був офіційно визнаний святом. Таким чином перший день нового року став вихідним днем. Новий рік росіяни пов’язують з нерозлучною парочкою – Дідом Морозом і його онучкою Снігуронькою.
 
 
Румунія

У Румунії в новорічні пироги прийнято запікати маленькі сюрпризи – монетки, порцелянові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю. Знайдена в солодощах каблучка має принести багато щастя. А стручок перцю розвеселить тих, кому він не дістався.
 
 
 
 
 
 

Сербія і Чорногорія

Різдво в Сербії і Чорногорії називається "Божич", а Святвечір - "Баднідан". Це найважливіше сімейне свято в країні. У Сербії в провінції ще існує така різдвяна традиція. У ранній ранок Баднідана батько зі старшим сином йдуть у ліс за поліном молодого дуба, в народі має назву "Бадняка". Поліно глава сім'ї повинен власноручно принести в будинок і покласти на сімейне вогнище. Поліно горить в каміні три святкові дні, забезпечуючи тим самим захист родини й оселі, процвітання і достаток на цілий рік. У містах, де каміни і печі є далеко не у всіх, повсюдно перед Різдвом продаються букети з дубових гілок, переплетених і перев'язаних соломою, які виконують ту ж функцію, що і різдвяне поліно.
 

Словаччина

 
У Словаччині, як і в Чехії, на Різдво теж люблять ворожити. Що, втім, не дивно – довгі роки мешканці цих двох країн проживали в одній державі. Тут обов'язково готують традиційний святковий пудинг, ложку якого зачерпує найстарший чоловік у сім'ї і підкидає до стелі. Вважається, що чим більше їжі прилипне до стелі, тим благополучнішим буде наступний рік для всієї родини.
 

 
США

Різдво - найулюбленіше і значиме свято всіх віруючих американців. Жителі США починають готуватися до Нового Року вже з кінця листопада, після Дня подяки. Підготовка до цього свята ведеться одночасно з підготовкою до Різдва.
Наприкінці листопада в Нью-Йорк привозять величезну ялину і встановлюють її на Рокфеллер-плаза. Ця церемонія давно стала доброю традицією, подивитися на установку лісової красуні збираються тисячі людей, серед них, звичайно ж, багато дітей. У Нью-Йорку ж і проходить основне новорічне гуляння. На Таймс-сквер збираються натовпи народу.
Вже більше століття (з 1907 року) одна з найвидовищних традицій – це урочистий спуск знаменитої Кулі, що виблискує тисячами неонових лампочок за хвилину до Нового Року з хмарочоса Нью-Йорк Таймс.
У Новий Рік всі вітають один одного, бажають щастя і процвітання, дарують листівки і подарунки. Свої будинки і подвір’я американці прикрашають вогниками, встановлюють ялинки. На Новий Рік в США прийнято готувати індичку. Ще американці п'ють традиційний напій «egg-nog» – це яєчно-винний напій (типу коктейля) з вершками.
Подарунки американським дітям у це свято дарує Санта Клаус. Це повнуватий дідок невисокого зросту з білою бородою. Він одягнений у червону куртку, червоні шаровари, а на голові у Санти ковпак. У будинок до дітей Санта Клаус проникає через трубу в каміні. Подарунки Санта залишає в шкарпетці, дбайливо залишеній діточками біля каміна.
У Америці головна увага звертається не на сам подарунок, а на його упаковку − коробки, коробочки і футляри. У різдвяний вечір сім’я і друзі із захопленням відкривають подарунки, які можуть бути загорнутими в десять одеж, як качан капусти.

Угорщина

Угорський Санта Клаус (Tel-apo or Mikulas) приходить до дітей з подарунками 6 грудня - в день Святого Миколая. За сформованою традицією діти чистять взуття і виставляють його на вулицю, перед тим як лягти в ліжечко. А на наступний ранок там з'являються солодощі та подарунки, дбайливо укладені в червоні мішечки. Іноді поруч з подарунками Санта Клаус залишає золоту різку для тих дітей, які погано себе вели і не слухалися. Але це скоріше жарт і веселий натяк, ніж реальна загроза. А ось у Святвечір 24 грудня діти йдуть з дому до друзів або родичів, щоб дати Ісусу можливість принести різдвяне дерево та подарунки в будинок. Ялинку прикрашають саморобними підготовленими заздалегідь іграшками, готують святкову вечерю. А після вечері вбрану ялинку вперше показують дітям. Це радісний і хвилюючий момент, коли діти від захвату кидаються розбирати подарунки і роздивлятися зелену красуню з усіх боків.У “доленосну” першу секунду Нового року вважають за краще свистіти – причому, використовуючи не пальці, а дитячі дудочки, ріжки, свистки. Вважається, що саме вони відганяють від житла злих духів і закликають радість та благополуччя.

Фінляндія

Фінляндії до Різдва готуються заздалегідь. Організовуються спеціальні передріздвяні вечори, організовувані жіночими благодійними організаціями, які називаються "Піккуйоулу", тобто мале Різдво. На таких зібраннях виготовляються вручну під спів різдвяних гімнів і пісень різдвяні прикраси, які потім продаються на благодійних ярмарках і базарах. У першу ж неділю з чотирьох, що залишилися до Різдва загоряються різдвяні лампочки і гірлянди на вулицях і у вітринах магазинів. Однак, ялинку фіни починають прикрашати лише напередодні Святвечора 23 грудня. Найпопулярнішими прикрасами вважаються "хіммелі" - це підвіски у вигляді геометричних фігур різних форм, виконані з соломи.У сам різдвяний Святвечір фіни обов'язково відвідують баню, а ввечері йдуть до церкви на різдвяну службу. Багато хто в цей день відвідує кладовища, прикрашають могили близьких, ставлять на них свічки і кладуть вінки або ялинові гілки. Фінське кладовище в Святвечір являє собою грандіозне видовище - тисячі свічок, мерехтливих на засніжених могилах.День Різдва спокійний і традиційний. Обов'язкове відвідування церкви і ранкової меси. Фінського Діда Мороза звуть "Йоулупуккі" і він так чи інакше повинен прийти до кожної дитини. Дітей в Різдво наряджають в сірі бавовняні костюмчики і надягають червоні штанці і довгу шапочку.Увечері всі збираються за святковим столом. Головний різдвяний напій - глінтвейн. Традиційне різдвяне блюдо - особливим способом приготована і запечена шинка. До неї подається морквяна або рисова каша, причому з секретом в якій захований мигдальний горішок Тому, в чиїй тарілці опиниться один-єдиний мигдалевий горішок, вважається, що цілий рік везтиме абсолютно у всьому, повинен заспівати пісню.

Франція

На Різдво французи люблять зображати саму подію, тому всюди, у вітринах, в будинках в ці дні безліч сцен народження Христа: з яслами, агнцями і маленькими ляльковими глиняними чоловічками, що зображають немовляти. Ці фігурки тут називають “сантонс”. У Франції на Noеl (Різдво) дарують все що заманеться, хоча й дотримуються дещо суворіших правил, ніж за океаном. Так, парфуми може своїй дружині подарувати тільки чоловік, такий подарунок від іншого джентльмена вважається не дуже пристойним.
Французькі дітлахи на Різдво отримують на подарунки від людини на ім'я Пер Ноель. Подарунки він кладе в дитячі черевички, які малюки з вечора залишають біля каміна. У Пер Ноеля є суворий напарник, якого звуть Пер Фуетар, він нічого не дарує, а навпаки –карає різками дітей, які себе вели нечемно і були неслухняними.
Незважаючи на те, що французів називають велелюбною нацією, у новорічну ніч вони вважають за краще не цілуватися, а наїдатися і напиватися. За традицією, хороший господар-винороб неодмінно повинен цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній врожай. А оскільки вино у Франції не робить тільки ледачий, можете собі уявити, як у них там весело.

Чехія

У Чехії Різдво вважається найсприятливішим часом, щоб зазирнути в майбутнє і дізнатися свою долю. Незаміжні чеські дівчата на початку грудня ставлять у воду гілку вишні. Якщо вона зацвіте на Різдво – значить, у новому році дівчину чекає заміжжя.Чехи прикрашають ялинки ввечері 24 грудня, потім дарують одне одному подарунки й сідають усі разом за святковий стіл. Вечір Святвечора чехи називають щедрим і в цей час вони ретельно і зі смаком прикрашають ялинки. Подарунки дарують відразу ж ввечері для створення святкового настрою. Потім родина сідає за святковий стіл, головною стравою якого вважається короп. Його обов'язково купують живим, іноді пускають у ванну поплавати, і як, правило, запікають з кмином. А на десерт - шоколадний торт (знаменитий торт «Прага») із шампанським. Ще чеська традиція після святкової вечері ворожити на яблуках. Яблуко розрізають навпіл, і якщо при розрізі виходить правильна красива зірочка з кісточок, то рік буде вдалим і щасливим.

Чилі

 
 
Традиція зустрічати настання нового року біля могили померлих родичів з'явилася в 1995 році в чилійському містечку Талька, коли в переддень свята багатодітна сім'я вирішила вшанувати пам'ять загиблого родича біля його могили. З тих пір звичай прижився в багатьох сім'ях. Об 11-ій вечора ворота кладовища урочисто відкриває мер Тальки, потім проходить поминальна церковна служба і люди відправляються до могил своїх родичів із свічками та квітами.
 
 
 
 
 
Швейцарія
 
У Швейцарії люди святково одягаються, щоб святкувати день Святого Сильвестра. Це свято засновано на легенді про те, що Папа Римський Сильвестр (314 рік) зловив жахливого морського монстра. Вважалося, що в 1000-му році цей монстр вирветься на волю і знищить світ. На щастя цього не сталося. З тих пір в Швейцарії цю історію згадують на Новий Рік. Люди вбираються в маскарадні костюми і називають себе Сільвестрклаусами.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Швеція

У Швеції на Різдво відводиться почесне місце Святій Люсії. Її ще називають Королевою Світла, тому що це саме вона надягала корону із засвіченими свічками, коли носила їжу гнаним християнам, які були вимушені ховатися в темних підземних печерах. Різдво по-шведськи триває цілий місяць: з 13 грудня по 13 січня. І так ось вже тисячу років. Подарунків всі чекають від різдвяного гнома, який живе в підпіллі кожного шведського будинку.
У Швеції на Новий рік б’ють старий посуд. Той, хто почує за своїми дверима дзенькіт розбитого посуду, неодмінно запросить жартівників у будинок і почастує чимсь смачним. Чим більше черепків біля дверей, тим більш щасливим буде Новий рік. Шведи традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що в розпал зими на Полярному колі темніє рано, а світло символізує дружбу, гостинність, веселощі. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що татусі виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Коли годинники б’ють північ, шведи кидають серпантин, грають на сопілках, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так, під загальні веселощі, Новий рік вступає на землю Швеції.

Шотландія

У деяких селах Шотландії на Новий рік влаштовують свято смороду. Хто знає, навіщо їм це здалося і що ними рухає, але в новорічну ніч вони підпалюють бочки з дьогтем і котять їх вулицями села. Таким чином, місцеві проводжають старий рік і освітлюють дорогу новому. Все може бути, але з таким запахом найімовірніше Новий рік побоїться прийти, а старий просто-напросто помре від задухи.

 
 
 
 
 
Японія
 

Хоча Різдво в Японії не рахується справжнім святом, японці все одно роблять один одному подарунки і прикрашають магазини і вулиці різдвяними ялинками і різнокольоровими гірляндами, слідуючи світовій християнській традиції.
У Японії серед новорічних аксесуарів величезною популярністю користуються амулети на щастя – граблі. Кожен японець вважає за необхідне їх придбати, щоб під Новий рік було чим загрібати щастя. Також існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки з зображенням тварини, яка відповідає цьому року. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією з найяскравіших прикрас японського будинку перед Новим роком є кадомацу (“сосна біля входу”). Кадомацу, вітання Божеству Новорічного свята, переважно виготовляють з сосни, бамбука,
 
 
 
 

Україна 

Наша країна має свої традиції святкування Різдва.
Православна церква святкує Різдво 7 січня (25 грудня за старим стилем), а католицька церква - 25 грудня за новим стилем.
Різдву, за церковним статутом, передував чотиритижневий піст. У цей час виконувалися всі хатні роботи: світлицю білили, прибирали розписами, вивішували найкращі рушники, розкладали килими. Покуття оздоблювали особливо урочисто й прикрашали запаленою свічкою чи лампадою. Тут ставили перший символ усіх трьох зимових свят - дідух (сніп з колосків жита чи пшениці, зібраних наприкінці жнив). Зерно з дідуха зберігали до весни, примішуючи потім до посівного - для забезпечення багатого врожаю. З давніх-давен помітили: у який день приходить Різдво, у такий же день слід починати збір врожаю. Особливого значення надавали різдвяній погоді. По ній визначали майбутній врожай.
Переддень Різдва - Святвечір (або Багата кутя) починався з появою на небі першої зірки. У цей день піст був особливо суворим. Крім куті на столі обов’язково стояли 12 страв: грибні, ягідні, пиріжки з квасолею чи капустою, смажена риба, борщ з рибою і грибами та ін. Першою починали їсти кутю - найголовнішу обрядову їжу, неодмінний символ різдвяно-новорічних свят. Далі годилося скуштувати всіх страв, запиваючи їх узваром.

Посуд від пісних страв ретельно мили, оскільки наступна їжа вже мала бути скормною. Починалося різдвяне розговіння. Неодмінними пригощаннями на святковому столі була свіжина: домашні ковбаси, тушковане або смажене м’ясо, холодець, голубці, вареники інші традиційні українські страви.В ці дні діти відвідували хрещених батьків. Вони колядували, бажали їм у новому році багато здоров’ я, достатку та радості, а також несли їм частування.
Зазвичай надвечір починалося масове колядування. У різних регіонах воно проводилося по різному: на Покутті колядували ще напередодні Різдва, на Лівобережжі - першого дня, а на Поділлі - водили ватаги лише другого дня свят. Буковина залишається винятковим регіоном України через те, що на території цього краю проживають представники багатьох національностей і народів.
 

 
Готувалися до коляди заздалегідь - виговляли колядницькі обладунки: восьмикутну зірку, маски Кози, Ведмедя. Різдвяні колядницькі гурти в давнину організовували переважно парубки. Традиційний одяг колядників був різним: білі, коричневі та оздоблені народними орнаментами кожушки, вишиванки, домашнього виготовлення свитки, чоботи ручної роботи, у жінок барвисті хустки, у дівчат віночки. Обходячи оселі, колядники піснями та відтворенням побутових сценок поздоровляли господарів та їхніх дітей, бажаючи всім щастя й здоров’я на многії літа. Колядники виконували щедрівки та відому всім українцям класичну колядку "Нова радість стала".
В ці дні людей охоплює духовна радість, бо вони є особливими. Колядуючи люди прославляють одну з найвеличніших подій Священної Історії щирим і сповненим радості привітанням: "Христос рождається - Славіте Його!".
 
 
З прийдешнім  Різдвом Христовим  та Новим Роком !
 
                                      
                                   
  Підготували Л.Кирилюк та Г.Мурмилюк.