Книжковий спадок чернівецького бібліофіла Миколи Чорнописького

Останні місяці мистецька громада міста зазнає непоправних втрат, про які нам з гіркотою і сумом нагадують некрологи та сторінки Фейсбук. В році, що минає,   відійшов у вічність   дослідник та  митець, майстер лозоплетіння і краєзнавець, бібліофіл - колекціонер Микола Степанович Чорнописький.  Це ще одна втрата, яка пройшла непомітно  крізь наші життя...
 
 Маловідомий загалу,  Микола Чорнописький, був відомим  чернівецьким бібліофілом  та  колекціонером з  великим досвідом, оскільки  з дитинства в  його пам'яті  закарбувалась історія про те, як  його  дід переховував книги, закопуючи їх в  землю, як  свій найдорожчий скарб.  Ставлення  діда до книг передалось онукові. З роками   Микола Чорнописький зібрав  у Чернівцях одну із найбільших домашніх книжкових колекцій.   Його   бібліотека  складає  близько 35 000 книг. Активно збирати їх Чорнописький  почав  у 60-х роках. Колекціонування  для нього стало принциповим у 1970-х, коли юнаку через його віросповідання не дозволили перездати екзамен, хоча він успішно навчався,   та натякнули на виключення з   університету, де він навчався  на історичному факультеті. У цей  період у хлопця  з’явилось нестримне бажання самостійно здобувати знання, чим він і займався продовж всього життя. Чималу кількість книжок Микола Чорнописький викупив у таких колекціонерів, як Саломон Кінсбрунер та Опанас Шевчукевич. В останні роки багато книг він разом із сином передав бібліотеці Музею народної архітектури і побуту та Чернівецькому краєзнавчому музею.
 
Biblio-chern.at.ua Приватна бібліотека М.Чорнописького 

 
 
 
Колекція Миколи Чорнописького містить багато цінних та рідкісних видань з історії. Є в ній довідкові видання, у тому числі міжмовні словники майже всіх європейських мов, економічна, юридична, історична література. Особливе місце займають видання з буковинознавства. А також колекція містить світову художню класику, календарі українською, румунською, німецькою, ідиш та багатьма іншими мовами,які були надруковані у ХІХ і ХХ століттях.
 
                                                                    
 
    Історія ювілейного німецькомовного  видання Р.Кайндля "Історія Чернівців"
 
 
 
З нагоди 80-ліття Миколи Чорнописького у Чернівецькому краєзнавчому музеї було відкрито виставку колекціонера - краєзнавця, на якій  було представлено чимало його робіт з лози, оскільки уродженець Заставнівщини Микола Чорнописький багато років займався лозоплетінням. З переїздом до обласного центру митець почав колекціонувати старовинні книжки, окремі з яких можна було побачити на виставці. Після успішно проведеної імпрези в Музеї одну з перлин своєї книжкової колекції Микола Степанович вирішив подарувати музею. Ним стало ювілейне видання "Історія Чернівців" німецькою мовою відомого дослідника історичного минулого нашого міста Раймунда Кайндля. Подарована Музею книга була видана сто років тому.Ювіляр на зібранні  заявив: 

- Подарована мною Книга була видана до 500-ліття Чернівців, так що є особливо цікавою зараз, коли Чернівцям 600 років. Її цінність полягає ще й в тому, що німці дуже ретельно підходили до видавничої справи. До ілюстрування книжок  колись залучалися відомі художники і гравери, тому книжка є не лише цікавою, а й дуже унікальною як власне саме видання.

У книжковій колекції погорілівецького поціновувача книг збереглося і кілька прижиттєвих видань  відомого  його земляка, священника та письменника Василя Дмитровича Залозецького. Це чотири рідкісних книги письменника: «Половецкая молениця» - історичний роман з біографією письменника та три повісті - «Ростислав, родоначальник галицьких князей», «Несвятоюрщина» та «Звонимира».  
  
 
 Микола Чорнописький та його життєвий шлях за матеріалами сайту 

                                                    https://bukportret.info
 
 
   
 
 
 
                   Матеріали сайту www.webcenter.top/zastavnivskiy-rayon/pogorilivka/vidatni-osobistosti-pogorilivka/
 
 
 
 
 Джерело  : https://pogliad.ua
 
 
             
                       
 
                     
 
 7 червня   дослідник і митець, майстер лозоплетіння і краєзнавець, бібліофіл  і  колекціонер Микола Cтепанович Чорнописький  відійшов у вічність.  Останні роки свого життя він провів у рідному нам місті Чернівці, де і завершився його життєвий шлях... 
 
 Працівники Муніципальної книгозбірні вдячні пану  Василю,  сину Миколи Степановича  Чорнописького,  за надану  книгозбірні   електронну адресу Бібліотеки батька та за світлини  з домашнього архіву.    
 
                     Нехай цей світлий спомин ляже скромним букетом на його могилу.


                                      Підготувала Галина Мурмилюк