Культпростір Чернівців

У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї традиційно перед святами відкрилася виставка дитячих новорічно-різдвяних композицій. На виставці представлено більше 400 новорічно-різдвяних прикрас та виробів. Діти відтворюють у роботах своє бачення святкових символів та народних оберегів, використовуючи з мішковини, сіна, лози, ниток, гудзиків, шишок, горіхів, жолудів, гілочок, кори, кавових зерен, макаронів, камінчиків, фольги, кукурудзяного лушпиння. Кращі роботи відправили до Києва, де вони будуть експонуватися в Національному еколого-натуралістичному центрі. Виставка триватиме до 20 січня 2019 року.

Ялинки - із жолудів, лози, сіна // Молодий Буковинець. – 2018. – 28 грудня. – С.10.


Мистецька сторінка нашого культогляду відкривається статтею в часописі «Буковина». Останні події, на які автор звертає увагу читача відображені в статтях : «Інтелектуальні верлібри Галини Яструбинської», «Августа Кохановська очима юних художників», «Культурна спадщина Миколи Шкрібляка» та інші новини.

Анна Янушевська. Цвіт культури розвивається // Буковина . – 2018. – 28 грудня. – С.4.

В Муніципальній бібліотеці презентували книгу історика Сергія Пивоварова про аванттюрного барона – засновника Садигури та його монетний двір.

Барон – авантюрист та його монетний двір// Чернівці. – 2018. – 28 грудня. № 52 – С.19.

В статті Оксани Криштанович та Лідії Котик, викладачів кафедри історії та культури української мови ЧНУ ім. Ю. Федьковича, йдеться про життєвий та творчий шлях професора Чернівецького університету - Надію Денисівну Бабич, яка нині святкує свій черговий ювілей.

Сила мовленого слова// Буковина . – 2018. – 28 грудня. – С.4.

Заслужений художник України Євген Удін народився в 1937 році в Донецьку, але з дитячих літ жив та працював у Чернівцях. Перші художні студії отримав у Івана Холоменюка. Однією з цікавих тем раннього періоду Удіна є чернівецькі міські краєвиди та імпресіоністська графіка.

Тетяна Дугаєва. Храми Чернівців та Жешува: мандрівка з Євгеном Удіним / Версії. – 2018. – 27 грудня 2 січня № 52. – С.6-7.

Стаття О. Кожолянка присвячена видатному філософу, богослову, педагогу і містику – Григорію Сковороді. Про цю неординарну особистість читайте на сторінках газети «Час». ( Поч. у ч.15)

Олександр Кожолянко. «Світ ловив мене та не впіймав…» / Час. – 2018. – 27 грудня 2 січня № 52. – С.6-7.

Наступна стаття нашого огляду преси присвячується талановитій журналістці Зої Краснодемській, яка певний час працювала в часописі «Радянська Буковина», а згодом переїхала до столиці і почала працювати кореспондентом київської газети «Радянська освіта».

Микола Тимошик. Пам’яті Зої Краснодемської // Буковина . – 2018. – 28 грудня. – С.7.
 
 
Українці у різний час святкували Новий рік і дотримувалися давніх традицій. Зараз теж святкують двічі – першого і 14 січня, пише газета « МБ». Детальніше читайте на сторінках преси.

Новий рік святкували і в березні , і у вересні // Молодий Буковинець. – 2018. – 28 грудня. – С.11. 
                                                                        

«Знову Різдво, знову радість вселюдська – народився наш Спаситель. Цього дня ми малими чекали, і не лише тому, що Коляда – улюблене свято дітей…», - розповідає героїня статті, заслужена майстриня народної творчості України, лауреатка Чернівецької обласної премії ім. Гараса Василина Сумаряк. Детальніше читайте на сторінках преси.

Алла Сумаряк - Чечул. Безкінечна мамина симфонія краси // Молодий Буковинець . – 2018. – 27 грудня .№ 103 – С.12.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото: газета «МБ»

Підготувала Г. Мурмилюк