Культпростір Чернівців

4.01.2019

З приходом Різдвяних свят дорослі разом з дітьми занурюються у дивовижний світ, що формувався десятками поколінь наших предків. Він наповнений легендами, народними повір’ями, неймовірними казковими дивами та чудернацькими ряженими. До прикладу, українців, румунів та молдован Буковини з прадавніх часів об’єднує популярне в народі обрядове дійство « Водити козу». Оскільки «коза» вважається у міфології цих народів символом родючості, гарного урожаю та життєвої сили. Традиція «Водити козу» залишається популярною і нині. Стаття О. Кожолянка «Різдвяні ряження» присвячена звичаям та різдвяним традиціям буковинців, які з давніх часів практикувались у селах вздовж річки Прута та Прутсько - Дністровського межиріччя. Детальніше про буковинський фольклор та обрядовість читайте на сторінках газети «Час».

Олександр Кожолянко. Різдвяні ряження / Час. – 2019. – 3 січня. – С.12.

В передсвяткові дні чернівчанам та гостям столиці Буковини журналістка Олена Чайка зробила Різдвяний подарунок. В Чернівецькому Художньому музеї вона представила свою колекцію вишиванок - «Барви рідної домівки», продемонструвавши понад 70 власних творчих робіт,  вишитих власноруч.

Світлана Матвієнко. «Почала вишивати ще в дитинстві» // Молодий Буковинець. – 2019. – 10 січня. – С.10.

Оригінальну книгу, в якій зафіксовані пам’ятні моменти із життя родини, Марія та Петро Яценюки присвятили пам’яті батьків та презентували своїм дітям та онукам. Книга побачила світ до ювілейних дат членів родини та чергової річниці подружнього життя Марії Григорівни та Петра Івановича Яценюків, які довгий час викладали французьку мову в Чернівецькому національному університеті і були відомими чернівчанами задовго до того, як їхній син став відомим політиком.

Валентина Мацерук. Альбом із правом передачі // Буковина . – 2019. – 4 січня. – С.4.

Чернівці славляться старовинними храмами різних віросповідань, які приваблюють туристів. В одній із них молився відомий буковинський письменник Юрій Федькович, а в Костелі син останнього імператора Австро-Угорщини.

У церкві Параскеви молився Федькович / Молодий Буковинець. Місто – 2019. – 3 січня. – С.6.
 
У вічність відійшов актор Борис Яроцький. В Чернівецькому муздрамтеатрі актор зіграв понад сотню ролей. Актору у свій час було присвоєно звання Заслуженого артиста України. Одні із найяскравіших його ролей Фауст в однойменній драмі Гете та Паганіні в п’єсі «Легенди про Паганіні».

Н. Будна.«Був і Фаустом, і Паганіні»/ Молодий Буковинець. – 2019. – 10 січня. – С.11.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.


Підготувала Г. Мурмилюк