Культпростір Чернівців

13 січня в Чернівецькому музеї просто неба  чернівчани  разом з буковинцями  відгуляли фольклорно – етнографічне свято. Подібне народне дійство відбулось уже вдванадцятий раз. Фестиваль «Від Різдва Христового до Йордану» став незабутнім цьогорічним святом для колядників, маланкарів та щедрувальників. Далі про святкування читайте на сторінках місцевої газети «Чернівці».

Антоніна Бабчук. Від Різдва Христового до Йордану// Чернівці . – 2019. – 17 січня. – С.11.

У музеї просто неба маланкарі танцювали у 40 кілограмових костюмах, колядники були одягнуті у «сорочки і кожушки від бабусь». Цікаве дійство тривало п’ять годин. А також у цьому номері читайте про те як на другий Святвечір наші предки проганяли кутю і спалювали дідуха.

Н. Будна.«Як люблю цей фестиваль»/ Молодий Буковинець. – 2019. – 18-19 січня. – С.10.

Н. Будна.«Тікай, кутя, з покутя…»/ Молодий Буковинець. – 2019. – 18-19 січня. – С.11.


Чернівчани та гості міста цілими родинами приходили на фестиваль«Від Різдва Христового до Йордану», щоб побачити це неповторне дійство. Детальніше про буковинський фольклор та обрядовість читайте на сторінках газеті «Погляд».

Над Буковиною лунала коляда/ Погляд. – 2019. – 17 січня.№ 3. – С.16.


На сторінках часопису «Буковина» читачі можуть ознайомитись з подіями, які мали місце під час четвертого регіонального фестивалю «Майданська коляда», на який з’їхались до Чернівців колядники з Франківщини, Хмельницької та Тернопільської областей, ХХІІІ фольклорний фестиваль народних колядок « Різдвяні зустрічі, а також про три найбільших зимові свята – Різдво Христове, Святого Василя та Водохреща.

Юрій Яворів. Одвічне сяйво трьох празників // Буковина . – 2019. – 18 січня. – С.3.
Анна Янушевська. Різдвяні зустрічі // Буковина . – 2019. – 18 січня. – С.3.


Днями виповнилось би 80 років від дня народження чернівецького письменника та колишнього працівника газети «Радянська Буковина» -Віталія Дем’яновича Колодія, який покинув цей світ три роки тому. Далі читайте в газеті «Буковина».

Оксана Колодій . Від прагнення добра і чистоти // Буковина .№3. – 2019. – 18 січня. – С.4.

Четвертий Чернівецький обласний конкурс читців творів Юрія Федьковича оголосив своїх переможців у номінації «Аматорське мистецтво художнього читання».

Людмила Черняк . «Сей світ однакий був і буде…» // Буковина . – 2019. – 18 січня.№3 – С.4.

Під завісу 2018 го року відбулось чергове вручення Літературної прремії імені Дмитра Загула, яка присуджується від 1991 року. Про нових лауреатів літературної премії читайте на сторінках місцевої преси.

Богдан Мельничук. Нові Загулівські лауреати // Буковина . – 2019. – 18 січня. – С.4.

В цьому році виповнюється 156 років від дня народження Ольги Кобилянської. Бібліограф Леся Щербанюк – про маловідомі факти із життя письменниці Ольги Кобилянської. Про стосунки О. Кобилянської та Отця Балицького далі читайте на сторінках газети «Чернівці».

Надія Пожарук. «Я лише йду своєю дорогою…» // Чернівці . – 2019. – 17 січня. – С.6.

15 січня день народження першого за рангом румунського поета Міхая Емінеску, який своє дитинство провів у Чернівцях та потерпав від політичних переслідувань. Про дисидентську долю поета пише С.Воронцов на сторінках газети «Чернівці».

Сергій Воронцов. Александріна Чернов:« Іноді він працював просто у сараї, де також і спав» // Чернівці . – 2019. – 17 січня. – С.8.

В колоритній статті чернівецького журналіста йдеться про історію нашого міста, чернівецьку коляду часів знаменитого «Сайгону» та ресторану «Дністер», а також про відомих буковинців та журналістські будні автора статті в часописі «Радянська Буковина».

Маріанна Антонюк. Василь Бабух: «Місто визначається рівнем інтелігентності. Немає інтелігентності – немає й міста» // Версії . – 2019. – 17 - 23 січня – С.6-7.


115 років тому відомий художник Микола Івасюк створив алегоричну композицію для плафона в інтер’єрі колишньої ощадної каси Чернівців. Про творчість цього чернівецького художника пише на сторінках газети « Версії» мистецтвознавець Тетяна Дугаєва. Нині рік створення роботи уславленого живописця отримав документальне підтвердження.

Тетяна Дугаєва. Плафон в інтер’єрі Художнього музею Микола Івасюк створив 1904 року // Буковина . – 2019. – 17 січня. – С.6-7.

 Джерело фото:https://molbuk.ua
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.


Підготувала Г. Мурмилюк