Нові надходження

Добра бібліотека пропонує шанувальникам книги нові літературознавчі видання, які щойно потрапили на книжкові полиці Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського:

Видавництво «Хроніка 2000» пропонує читачам нове видання «Гоголь і Гоголь», присвячене 200-літтю від дня народження, великого письменника Миколи Васильвича Гоголя. Книга присвячується класику і засновнику прозової літератури, великому романтику і пророку української народної стихії, автору «малоросійських» повістей, які стали закликом для інтелігенції ХІХ століття до національного відродження України. «Микола Гоголь – яскравий приклад українця, що зробив кар’єру та здобув ім’я геніального письменника, працюючи в сусідній – російській культурі», - пише у передмові до нового видання доктор філософських наук А. В. Толстоухов. Творчість М. Гоголя надихала українського композитора Миколу Лисенка на написання своїх перших опер. Свої твори письменник Микола Гоголь писав російською, але уже при житті вони перекладались українською мовою. В новій книзі А. В. Толстоухова містяться наступні статті науковців: «Гоголь про мистецтво» Г.Павлуцького, «Комедії Гоголя» А.Лободи, «Українська стихія в творчості Гоголя» П. Филиповича, «Русь і Гоголь В.Розанова»,«Історія українського письменництва» С.Єфремова. «Сковорода, Гоголь,Шевченко» Ю.Барабаша, «Гоголь Гоголь» Є. Маланюка та ін. На межі ХІХ – ХХ століть постать стала каменем розбрату між українськими та російськими науковцями і літераторами. Не дивлячись на те, що росіяни по сьогоднішній день вважають його своїм письменником, Гоголь має, за висловом науковця А.В.Толстоухова, «духовно- психологічну українську сутність» та продовжує романтизувати Україну в очах світової культури. Як кожна велика людина він залишився назавжди незбагненним, і водночас однією з найцікавіших постатей культури останніх двох сотень років». Видання містить унікальні рядки написані рукою самого письменника за кілька днів до його смерті, генеологію та матеріали про родину Миколи Гоголя, яку досліджували науковці А.Лазаревський та В.Чаговець, а також Духовний заповіт в листах своїм друзям.

Минулого року у  київському видавництві «ДУХ і ЛІТЕРА» побачила світ книга письменника і правозахисника Юрія Віленського «Віктор Некрасов. Портрет життя» в серії «Постаті культури». Літератори його вважають одним із очільників руху супротиву в Україні, автором першої правдивої оповіді про війну. Більшу частину життя письменник писав про Київ. В своїх спогадах Віктор Некрасов описує сцени зустрічі та розмови з генералом КДБ в період загострення ідеологічної боротьби в країні. «Отож, хоча мені важко дати точне визначення поняттю «антирадянський», - пише у своїй спогадах письменник, але я розумію, продовжує автор що « архів письменника – це все ж таки архів письменника…Стверджую, небоячись помилитися, що архіви таких письменників, як Максим Горький, Олексій Толстой чи Олександр Фадєєв, за кількістю наклепницької літератури багато в чому переважають мій. Не помилюся, якщо скажу, що чимало письменників, які нині живі і займають певне становище, подібних матеріалів мають не менше, а , можливо, й більше, ніж я…» Однак письменник через свої заяви у Бабиному Яру і виступи проти політичних арештів змушений був емігрувати.
Анатолій Шпиталь в своїй рецензії на нове видання описує зустріч автора з матір’ю письменника Віктора Некрасова: «Колишній двадцятирічний студент медінституту Юрій Віленський згадує рятівну роль матері В. Некрасова у своїй долі: вона знайшла ті перші десять грамів стрептоміцину, які повернули юнака до життя. Але, лише побачивши свою лікарку на прогулянці з відомим йому за фотографіями письменником, зрозумів, що вона — Зінаїда Миколаївна Некрасова — мама його улюбленого автора. І от тепер, прочитавши все написане В. Некрасовим, опрацювавши його архів, Ю. Віленський став на кілька кроків ближче від багатьох, хто писав про письменника, — надто у розкритті феномену цього літератора, чию повість «В окопах Сталінграда» в американській критиці називали найкращим прозовим твором про Другу світову війну…».
В основі нового видання «Віктор Некрасов. Портрет життя» біографія письменника перероблена, доповнена новими відомостями про нього та  віднайденими архівними матеріалами. Автор книги Юрій Віленський ( 1931р.н.) – журналіст та письменник, який у свій час досліджував життя і творчість Михайла Булгакова.

Представляємо ще одну нову книгу. Ц
ього разу  письменника  Леоніда Ушакова «Ловитва невловимого птаха:  життя Григорія Сковороди. Це друге видання автора, яке  побачило світ в серії «Постаті культури». В даній книзі на основі багатого першоджерельного матеріалу подано біографію українського філософа і богослова Григорія Сковороди (1722-1794). Однак книга представляє собою не тільки життєпис видатної людини – на сторінках книги змальовано яскравий образ України 18 століття. За словами літературного критика Анни Пєшкової, книга схожа на подорож «в життя і побут Георгія Кониського, Феофана Прокоповича, імператриці Єлизавети, Кирила Розумовського, Катерини ІІ та інших історичних персон... Останній її розділ — це літературний дискурс 20-х, 60-х рр. ХХ століття, початку ХХІ століття».
Одинадцять розділів книги, в яких розкривається життя філософа Сковороди , обрамлені двома окремими сюжетами: «Prelude» і «Finale», що покликані надати біографії Григорія Сковороди якомога більшої глибини, а також показати його першорядну роль в українській духовній традиції. Книга вирізняється своєю кінематографічністю, стверджує літературознавець Анна Пєшкова, тому можливо, за книгою «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди» невдовзі з’явиться художній фільм, котрий розкриє глядачам істинну сутність українського Сократа.

Підготувала Галина Мурмилюк