Нові надходження

 Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського знайомить шанувальників книг з новим виданням «Міста для людей» відомого датчанина Йен Гел, яке з’явилось нещодавно на полиці книгозбірні.

Уже більше ніж п'ятдесят років архітектор Данії Йен Гел займається вивченням міських площ, скверів, парків, пішохідних вулиць, підземних переходів, майданчиків, стадіонів, амфітеатрів, інших громадських місць та публічних просторів. Таким чином архітекторам різних країн світу Йен Гел допомагає змінювати урбаністичні середовища, намагаючись ці місця перетворити на комфортні для людей.

Щоб здійснити свої задуми, відомий датчанин вивчає поведінку людей різних вікових категорій, їхні улюблені місця, а також те, як вони можуть користуватися цими просторами.

«Починаючи з 60-х років модерністи відкинули поняття міського простору для людей… і автомобілі почали завойовувати міста, що погіршило умови людського життя». В окремих країнах світу це явище стало настільки поширеним, що створило негативний вплив на якість життя містян. Датський філософ Сьорен Кєркегор (1813-1855) у свій час писав, що ніколи не варто забувати про створення пішохідних вулиць для людини в урбаністичному середовищі.
«Бажання ходити пішки бережіть понад усе,-казав філософ.- Я гуляю щодня, щоб досягнути рівноваги й уникнути хвороб. На прогулянках до мене приходили найцікавіші ідеї, я і не уявляю такої важкої думки, від якої не врятувала б добра прогулянка».

В книзі йдеться про лінійне пересування людини в просторі урбанізованого населеного пункту та використання ландшафту в містобудіванні. «Всі події нашого життя, за висловами науковця так чи не інакше повязані з пересуванням людини та безпосередніми контактами. Життя доступне нам в усіх його проявах , коли ми йдемо пішки. Прогулюючись публічними місцями дацького Копенгагена, у автора книги з’явилась ідея пішоходизації та велосипедизації рідного міста. Йен Гел, реалізувавши свою ідею в Копенгагені, зацікавив нею світ. Наразі цей досвід запозичують такі великі міста, як Лондон, Нью- Йорк та інші.

Автор у своїй книзі «Міста для людей» досліджуючи громадські простори, зробив висновок, що у новому тисячолітті вперше в історії людства кількість міського населення перевищила кількість сільського. Міста почали різко розростатися, а темпи урбанізації почали різко пришвидшуватись. Тому постало питання про приорітети. Автор книги вважає, що розбудовуючи міста, структуруючи їх, змінюючи їхнє обличчя, потрібно надавати приорітети та створювати умови громадському транспорту, велоруху та ходінню пішки. 
Оскільки між покращенням якості перебування людей у громадському просторі і розвитком жвавих, безпечних, екологічно витриманих і здорових міст існує безперервний зв'язок. А планування урбанізованих територій - це вагомий внесок в майбутнє людства, вважає автор. Та багато країн світу не спроможні на таке соціальне планування затрачати значні кошти.
 
Однак Йен Гел переконує, що пересування людей пішки, на велосипеді чи користування громадським транспортом робить жвавішим соціальне життя в місті. Також  він вказує на важливість перебування людей в громадських місцях задля суспільно-культурної взаємодії, відпочинку та спілкування.  "Коли на спорожнілих вулицях  з’являється більше облич, з’являється більше стимулів  у людей брати участь у міських заходах. Громадський простір відіграє важливу роль форуму, де люди обмінюються думками та поглядами. Зв'язок, близькість, соціальні контакти й дружня атмосфера в таких просторах є дуже важливою складовою комфортного життя міста",-  пише автор.

«Місто для людей» - це більше як книга. Це урбаністичний маніфест, який об’єднав архітекторів, містобудівників, дослідників, управлінців і жителів міст усього світу навколо людиноцентричного, живого, безпечного і сталого міського середовища»,
Владислав Тимирівський
Наведені в книжці приклади й рекомендації є актуальними і для українських міст, вони надихатимуть спеціалістів будівельної галузі на розробку ефективних людиноорієнтованих проектів та пропонують методології перетворення непридатних місць в ефективні громадські простори.Наразі Йен їздить країнами світу, популяризуючи свої ідеї. Минулого 2018 року відомий данець побував і в Україні, читаючи лекції на задану тематику та презентуючи свої книги.

Книга данця перекладена 32 мовами. Вона стала бестселлером для  архітекторів всього світу.
                                                                                                                                       
                                                                                                                                                  Підготувала Галина Мурмилюк