Культпростір Чернівців

Вшановуючи пам'ять чернівецького письменника Віталія Колодія, який три роки тому пішов з життя, Видавничим домом «Букрек» разом з родиною письменника нещодавно було засновано Міжнародну літературну премію ім.В.Колодія. Першим її лауреатом став Мірча Лютик, який подав на розгляд журі «Зворотні обрії» (2018) - збірку поезій у Колодієвому перекладі. Передмову до книги написала Лідія Ковалець.

Оксана Колодій. «Себе в догоду іншим не міняв»// Молодий буковинець . – 2019. – 24 січня. – С.16.

Історія Чернівців та Буковинського краю тісто пов’язана з відомою особистістю середини ХІХ століття – реформатором Степаном Смаль- Смальстоцьким. 8 січня минуло 160 років від дня народження цього вченого, професора Чернівецького університету, прогресивного філолога, який у свій час написав «Руську граматику» та був послом Буковинського сейму і Віденського парламенту.

Надія Будна. «Ваша праця останеться білим монументом… / Молодий Буковинець.Місто. – 2019. – 24 січня. – С.6.

Цими днями виповнилось 60 років Олександру Володимировичу Добржанському-відомому українському історику, доктору історичних наук, професору,декану факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ. Науковець відомий тим,
 що вивчає історіюЗУНР, західноукраїнських  земель та Буковини зокрема.

Василь Ботушанський. Ювілей напередодні Йордана // Буковина . – 2019. – 25 січня. – С.3.

Стаття Марії Іваницької розповідає про чернівецького професора, патріота, громадського діяча, викладача кафедри германістики Тараса Кияка, який рік тому відійшов у вічність.У свій час науковець  брав участь у проектах міжнародної співпраці.

Марія Іваницька. На спомин про професора Тараса Кияка/ Час. – 2019. – 24 січня. – С.12.

В статті С. Воронцова йдеться про часи Оттоманської імперії, старовинні фортеці та мечеті, які збереглися з давніх часів на території Хотина, а також про найбільш збережений та помітний спадок імперії в Чернівцях – турецьку криницю, історія якої і сьогодні не залишає байдужими туристів.

Сергій Воронцов. Турки вважали, що рай десь між Хотином та Чернівцями // Чернівці. – 2019. – 24 січня. – С.8.

В статті газети «Погляд» йдеться про історію 135 - річної сторожинецької чоловічої гімназії, випускником якої був відомий український космонавт Леонід Каденюк. Чимало випускників цієї гімназії починаючи з австрійських часів ставали відомим людьми.

Ірина Сенчук. Тут навчалася австрійська еліта та румунські пани/ Погляд. – 2019. – 24 січня.№ 4. – С.6.
 
Микола Шкрібляк  розповідає про народні традиції і сучасні шоу, про досвід румунів, який нам варто переймати, а також про тих, на кому тримається наша культура.

Надія Пожарук. Микола Шкрібляк: " Нам здається, що ми знаємо Буковину, а ми її не знаємо"/Чернівці. – 2019. – 24 січня. – С.11.

Новий рік Чернівецький театр розпочинає прим’єрою «Трагедія бунту» за романом Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», постановку якої здійснено заслуженим діячем мистецтв України Петром Колісником.

Лариса Хомич. «Трагедія бунту» від Панаса Мирного і Петра Колісника // Версії. – 2019. – 24 січня – С.12.

Тетяна Кратко. Вистава спонукає до праці мислення // Час. – 2019. – 24 січня. – С.11.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото: Вікіпедія
Підготувала Г. Мурмилюк