Культпростір Чернівців

4 березня виповнилося би 70 років від дня народження відомого українського композитора Володимира Івасюка. У розвитку української ліричної пісні стали відомі його пісні «Червона Рута» та «Водограй», написання яких у творчості нашого земляка було особливою подією, бо ці пісні відкрили молодому талановитому композитору двері у світ популярності – він став відомим не лише в краї та в Україні, а й далеко за її межами. Часопис «Буковина» друкує на своїх сторінках відомому композитору Володимиру Івасюку посвяти.

Його пісні, як зорі, сяють. - Буковина. – 1 березня . – С.4.

Надія Будна. «Це був великий життєлюб і патріот».- Молодий буковинець. – 28 лютого. – С.14.

Сторінку мистецьких новин газети «Буковина» відкриває матеріал про презентацію нової книги Анатолія Фартушняка «Крила моєї долі», в якій автор розповідає про свої стосунки з відомим нашим земляком – молодим солістом філармонії - Дмитром Гнатюком. Анатолій Фартушняк у свій час написав чимало пісенної поезії для композитора Левка Дудківського – керівника відомого буковинського колективу – ВІА «Смерічка».
Також в матеріалі йдеться про те, що у час відзначення Міжнародного дня рідної мови відбулась презентація книги, яка вийшла за підтримки чернівецького видавництва «Букрек» та Українського культурного фонду – « Україна в нас одна», куди увійшли твори народної творчості румунів, татар, угорців, євреїв, словаків та представників інших національностей, які проживають на території України.

Анна Янушевська. Мистецькі новини.- Буковина. – 1 березня . – С.4.

Днями минає 65 років від дня його народження Григора Мацерука. Буковинський часопис вшановуючи пам'ять чернівецького журналіста друкує уривок його повісті «Практика».

Григір Мацерук. Любославичі . - Буковина. – 1 березня . – С.4.

В статті «Чернівці Володимира Вознюка» журналістка Маріанна Антонюк розповідає про життя чернівецького дослідника, біографа і директора Чернівецького музею Ольги Кобилянської. В статті краєзнавець розповідає читачам про свої стосунки з Володимиром Івасюком і ділиться своїми спогадами про юнацьке минуле та свою співпрацю з кінематографістами.

Маріанна Антонюк. Чернівці Володимира Вознюка. – Версії 28.02. – 6.03 № 9. – С.8.

Стаття розповідає про життєвий і творчий шлях нашого земляка, оперного співака Андрія Шкургана, який проживаючи тридцять років за кордоном вивчає народну творчість країн «ближнього і дальнього» зарубіжжя і, ставши знаменитістю, активно популяризує українську пісню. В матеріалі йдеться і про стосунки Андрія Шкургана з Анатолієм Добрянським.

Галина Мурмилюк. «Буковинський Златоуст» в житті оперного співака Андрія Шкургана . – Версії 28.02. – 6.03 № 9. – С.12.

В наступному матеріалі йдеться про поселення, яке виникло в ХІІ столітті на місці старої Рогізни. В статті Н. Будної використано дослідження Миколи Семенюка, які викладені в книзі «Ілюстративна історія Рогізної».

Із 95 – метрової криниці давали місту воду. Молодий буковинець . – 2019. – 28 лютого – . С.6.

Фото: 
 http://visnyk.lutsk.ua/news/culture

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Підготувала Галина Мурмилюк