Культпростір Чернівців


«Нема в нас сонця, як Тарас…»-Так оцінив велич Шевченківського слова наш видатний краянин Юрій Федькович. Цього року Шевченківські дні на Буковині були особливими. Магічна дата – 205 років від дня народження геніального українського поета – налаштовувала краян на піднесений настрій і бажання зробити свій внесок на вшанування ювілейних роковин. Такі відчуття охоплювали учасників традиційного обласного конкурсу читців «Хвилююче слово Пророка», який відбувся в Чернівцях. Зворушливе дійство тривало цілих шість годин, упродовж яких юні аматори й професійні виконавці розповідали про своє захоплення безсмертними творами Великого Кобзаря.

Людмила Черняк. «Нема в нас сонця, як Тарас…»- Буковина. – 15 березня . – С.4.

14 березня у Чернівецькій філармонії відбувся концерт оперної співачки Марії Максакової, яка нині є доцентом однієї із кафедр Національної академії керівних кадрів мистецтв і культури України та засновницею єдиного в Україні віртуального благодійного фонду для музично обдарованих дітей. Свій виступ ця неординарна жінка присвятила своєму дідусю – засновнику династії Максакових, відомому в культурних кругах оперному співаку, режисеру – постановнику вистав, педагогу і творцю оперної сцени - Максиміліану Максакову, якому 26 березня виповнюється 150 -річчю від дня народження. Нагадаємо, М.Максаков народився в Чернівцях і був знаний в нашому місті як Макс Шварц. Бабусею ж Марії Максакової є відома оперна співачка Марія Максакова, а мамою - російська актриса Людмила Максакова, яку глядачі знають за фільмами «Летюча миша», «Десять негретят», «Тетянин день»та ін. «Я повертаюсь до Чернівців щоразу, бо в Чернівцях зав’язаний кармічний вузол Максакових, який я мушу розв’язати»,- повідомила Надії Пожарук оперна співачка.

Надія Пожарук. Думками я посаджу в зал дідуся… - Чернівці. – 14 березня . – С.11.

Про родинну династію Максакових розповідає на шпальтах газети «Версії» журналістка Лариса Хомич.

Лариса Хомич. Марія Максакова: «Тільки в Чернівцях я зрозуміла, до якої культури належав Максиміліан Карлович Максаков».- Версії. – 14- 20 березня . – С.6-7.

В березні виповнилось 115 років від дня народження відомого буковинського оперного співака Йозефа Шмідта, якому вдалось, не дивлячись на невеличкий зріст, завоювати світові сцени та знятись у багатьох відомих кінокартинах. Наразі в музичних кругах його називають не інакше як «Буковинський Карузо». На сторінках МБ про відомого буковинця розповідає чернівчанин, дослідник його творчості, які нині проживає в Москві, Леонід Флейдерман.

Надія Будна. Його спів лікує від депресій.- Молодий буковинець. – 15-16 березня. – С.11.

Нещодавно Анатолій Томків презентував свою нову книгу «На перелазі». Письменник пише про життя гуцулів та їхні звичаї. До книги увійшли 25 новел, художньо-мемуарні й автобіографічні твори.

Надія Будна. Те що вимірюється душею і серцем.- Молодий буковинець. – 14 березня. – С.19

У світлиці майстрів Учбово- методичного центру культури «Буковина» протягом трьох днів працювала Школа буковинської тайстри. Організували навчання у школі сім вишивальниць з Буковини та директорка мережі крамниць для рукоділля Одарка Кучерява.

Людмила Черняк. Буковинська тайстра.- Буковина. – 15 березня . – С.4.

Фото: https://pogliad.ua/ru/news/chernovtsy/yak-na-bukovini-vidznachatimut-shevchenkivski-dni-368559
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Підготувала Галина Мурмилюк.