Живій легенді сучасної української поезії - Ліні Василівні Костенко присвячується...

Сьогодні небайдужі до вишуканого поетичного Слова читачі Муніципальної книгозбірні та сайту вітають чарівну жінку – королеву української поезії – Ліну Василівну Костенко з прийдешнім ювілеєм.
 
Чернівці були завжди знаковим містом для поетеси, тому невипадково свої перші літературні зустрічі післядвадцятирічного мовчання вона провела саме в Чернівцях, і цей пам’ятний літературний вечір вів не хто інший, а «Буковинський Златоуст» - Анатолій Миколайович Добрянський, чиє ім’я носить наша книгозбірня.

Нам хотілось би максимально творчо висвітлити життєвий і творчий шлях живої легенди української сучасної поезії, однак це мало кому вдавалось і вдається. Та не дивлячись на це твори поетеси, починаючи з 50 – 60 років минулого тисячоліття і до сьогоднішніх днів, користуються популярністю як серед людей старшого покоління, так і серед студентської та учнівської молоді.

Нагадаємо, що повоєнні роки у Ліни Костенко були пов’язані з Буковиною. У 18 років із золотою медаллю вона приїхала до Чернівців, маючи намір вступити до Чернівецького університету. Не дивлячись на те, що це був 1948 рік і в країні панувала розруха, юну поетесу вразила вціліла розкіш Буковинської Резиденції Митрополитів. В її стінах, будучи студенткою першого курсу філологічного факультету, Ліна Костенко провчилась свій перший навчальний семестр. Щоправда, диплом Почесного доктора Чернівецького Національного університету і традиційну для випускника мантію вона отримала в урочистій обстановці значно пізніше. Уже будучи видатною українською поетесою і громадською діячкою.

Не дивлячись на те, що Ліна Костенко почала писати в ранньому дитинстві, саме роки так званої «Відлиги» стали для неї дорогою до світового визнання. Поетеса потрапила у плеяду молодих українських поетів шістдесятників, які створювали на той час новітні стилі в літературі, творили щось нове, авангардне, максимально критичне щодо влади та тодішнього режиму. Ці риси митця, творчі пошуки поетеси та її атиповість до нині імпонують студентству , а чуттєва лірика Ліни Костенко продовжує бентежити серця молодих людей, які живуть вже в третьому тисячолітті .
Разом з поетесою багатьом нашим краянам довелось пережити різне : і нереалізовані плани, і шістнадцятирічне мовчання , і докори критиків, і невизнання та нескореність Долі . Однак кожен із них переконався, одна з найвідоміших та найтитулованіших українських поетес може пишатися тим , що за своє нелегке творче життя встигла випустити у світ більше двох десятків книг.

Ліна Костенко сьогодні веде досить усамітнений спосіб життя. Рідко відповідає на дзвінки і мало спілкується навіть зі своїми сусідами. За словами біографів жива легенда української поезії нині не відходить від домашнього комп'ютера — відстежує політичні новини, спілкується з рідними по скайпу і пише…пише… пише …. Шанувальники її поезії та літературний бомонд мабуть невдовзі обговорюватимуть черговий її творчий доробок.
 

 
Написана душею щира поезія Ліни Костенко вражає і сьогодні чернівецьких юнаків та дівчат, які відвідують Муніципальну бібліотеку , що носить ім’я Анатолія Добрянського.
 
     Джерело фото :  http://www.bard.ru.com/php/bards_track.php

Галина Мурмилюк