Шевченкіана від чернівецького колекціонера Юрія Миська

В рамках відзначення 205- річниці від дня народження Великого Кобзаря днями в Муніципальній бібліотеці було відкрито колекційну виставку екслібрисів присвячених Тарасу Григоровичу Шевченку. Представив на глядацький суд частину своєї колекції із трьох десятків екслібрисів чернівецький нумізмат, філателіст і збирач рідкісних книг про великого українського поета, Юрій Мисько, колекція якого нараховує близько двох сотень творчих робіт, виготовлених в різних техніках.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Також в колекції пана Юрія зберігаються значки, медалі, грошові знаки із зображенням Великого Кобзаря, різна друкована продукція ( газети, журнали, старі брошури, календарі), чеканки, вироби з різьбою по дереву, вінілові платівки, унікальний «Кобзар» переведений на китайську мову, книги різних видавництв та останній варіант дороговартісного «Кобзаря», який на відміну від інших видань є максимально повним зібранням поетичної спадщини Тараса Шевченка, оскільки побудований на рідкісному збірнику творів "Кобзаря" виданого в Німеччині за сприяння Василя Сімовича, на репринтних виданнях і діаспорній періодиці. Книга містить відновлені фрагменти творів Шевченка, які іноді змінюють  їх зміст, унікальні світлини тощо. Збирав їх колекціонер чверть століття. Спілкуючись з відомим чернівецьким геральдистом Орестом Криворучко, який нещодавно представляв свої роботи у Шанхаї, колекціонер зацікавився безпосереднім кропітким процесом виготовлення екслібрисів та був надзвичайно здивований існуванням різноманітних технік, в якій працює майстер.

На виставці експонуються екслібриси як чернівецьких та українських художників, так і графічні роботи російських та прибалтійських митців. Чернівці представлені творчими доробками Ореста Криворучка та Івана Баланюка – найкращих знавців екслібрису на Буковині, які бездоганно володіють найпопулярнішим десятком його технік. Виставка охоплює період від кінця 60-х років до наших днів.
 

Читачам нашого сайту мабуть буде цікаво те, що екслібрис з’явився ще в 15 столітті . Його попередником був зазвичай надпис власника на рукописній книзі, або своєрідне рельєфне зображення, що нагадувало його герб. Особливої популярності набув екслібрис з появою книгодрукування. В Україні друковані екслібриси з’явились у кінці 16 століття. До наших днів збереглись герби виготовлені на замовлення галицького магната Петра Даниловича та гетьмана Князівства Литовського Яна Хоткевича роботи львівського художника Я. Зярнко.
В перекладі з латині «екслібрис» означає книжковий знак.

Галина Мурмилюк