Культпростір Чернівців

Днями до чернівецького Центру «Вернісаж» митці із Дніпра привезли нову експозицію, яка дарує краянам та гостям Буковини радість петриківського розпису. Виставку, що експонується до 25 березня названо «Наступність поколінь». На ній представлені твори виконані в техніці петриківського розпису на дереві, полотні, кераміці, тканині. Вони несуть у собі енергетику краси квітково-рослинного орнаменту із захопленням пише журналістка Ольга Шупеня. Авторами цих чудових розписних робіт є як майстер народної творчості України Тетяна Гарькова , так і її учні - студенти Дніпропетровського театрально- художнього коледжу та Дніпропетровського національного університету Ім. О. Гончара. Даний рідкісний український вид мистецтва завдячуючи цим митцям потрапив у 2013 році до репрезентативного списку спадщини людства ЮНЕСКО.
 

 
Ольга Шупеня. У місто привезли радість петриківського розпису.- Погляд . – 21 березня .№12 2019. – С.14.

Мистецька сторінка газети «Буковина» знайомить читачів з барвистим світом вишивальниці Галини Дженикай, концертною діяльністю оперної співачки Марії Максакової, українським народним декоративно-орнаментальним мистецтвом жителів східних районів України, концертами відомого чернівецького скрипаля Павла Чоботова.

Анна Янушевська. Мистецькі новини.- Буковина. – 22 березня 2019. – С.4.

Нещодавно в Чернівцях побувала жінка – легенда, кумир кількох поколінь – народна артистка України Ада Роговцева. Зігравши роль у ліричній комедії « Соломон у спідниці», актриса розповіла журналістам про своє приватне та творче життя. Про це в статті Л.Черняк.

Людмила Черняк. Ада Роговцева: «У житті все дуже просто, дуже складно і сумно…»- Буковина. – 22 березня 2019. – С.4.

Понад 300 – літній мистецький шедевр «Пієта», або «Оплакування Ісуса Христа», який перебував у розшуку, нещодавно знову зайняв своє почесне місце в каплиці храму Святої Параскеви села Повергів на Львівщині. Сталося це завдяки нашому землякові Віталію Дроню, який придбав ікону на блошиному ринку, відреставрував її та привіз до храму.

Наталія Брняська. Украдена ікона повернулася до храму…».- Буковина. – 22 березня 2019. – С.4.

Надія Будна. Відновив і повернув церкві вкрадену ікону.- Молодий буковинець. – 21 березня 2019.- – С.22

В Учбово – методичному центрі культури Буковини відкрилася персональна виставка відомої вишивальниці, члена спілки майстрів народного мистецтва України Галини Дженикай «Барвисте перевесло». Її роботи зберігаються в колекціях України та за кордоном.
 
Надія Будна. «Почала раніше вищивати, ніж читати».- Молодий буковинець. – 21 березня 2019.- – С.22
 
Мистецька сторінка газети «Версії» пропонує читачам статті про поетичну спадщину Олени Теліги, яку виконує, співаючи вірші поетеси, Лариса Бережан, про твори Якова Гніздовського, що експонуються на виставці у Чернівецькому художньому музеї, про поетичний марафон «Дотик словом», другий тур якого проходитиме в Чернівецькій обласній бібліотеці ім.М.Івасюка та про літературний вечір присвячений пам’яті Буковинської орлиці, що пройшов в Меморіальному музеї письменниці Ольги Кобилянської.

Фото: https://shpalta.media
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Підготувала Галина Мурмилюк.