Нові надходження в рамках програми Кохановського

Попри всю політичну та господарську навколишню метушню та клопоти, Чернівці та небайдужі до рідного міста мешканці стараються зберегти дух свого міста, як «негласної культурної столиці Європи». Недавно ще три вартісні книги поповнили полиці Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського.

Це «Екскурсія в прозі. Чернівці для своїх» від Володимира Килинича, «Чернівецький вінтажний альбом. Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею й кремом Nivea» Наталі Гриценко та впорядковане видання «Митець і час. До 85-ліття народного артиста України, професора Андрія Кушніренка», яке підготувила Ольга Кушніренко. Всі вони, за доброю традицією в останні роки, вийшли за сприяння Чернівецької міської ради в рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського. 

Килинич Володимир Чернівці для своїх. Екскурсія в прозі. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2018. – 384 с.

Нова книга Володимира Килинича «Екскурсія в прозі. Чернівці для своїх», яку щойно презентували чернівчанам, це вже п’ята і давноочікувана  книга, в якій Володимир Олексійович не втомлюється захоплюватися рідним містом. А перед цим були книги «Це Чернівці», «Місто спраглих споминів», «Місто N в країні У», «Якщо ви часом не з Чернівців». Як стверджує сам автор, головним героєм всіх його книг є Чернівці.
Він їх дуже тонко відчуває і йому вдається через спогади, тільки йому помітні елементи і деталі навколишнього щоденного життя передати дух та унікальність міста та його мешканців. Це така собі захоплива мелодраматично-детективна історія, неповторний авторський стиль Килинича, з властивими йому гумором, іронією, не залишать читачів байдужими.
«Я писав про вулички і місця, які знаю з дитинства. І ця книжка – це свого роду детективна мелодрама з елементами ностальгії. А до самих Чернівців я звертаюся у тексті, як до живої істоти. Книга ніби про минуле, але також про наші дні. Розповідь торкається ще 60-х років минулого століття і це як інструмент мого ставлення до сучасності!»
І тут немає що додати. Книги Володимира Килинича потрібно читати і ми щиро запрошуємо вас до цієї приємної і захопливої прогулянки у просторі і часі разом з автором. Він запрошує на екскурсію у свої Чернівці – і кожен небайдужий читач, хто помандрує разом з автором, зануриться у недалекі 60-90- ті роки…і в день нинішній. Прогуляєтесь вулицями Кобилянської, Шевченка, Кайндля або ж Челюскінців, Франка, Заньковецької, Емінеску, Хмельницького, Лесі Українки, Волгоградською або Сагайдачного, Федьковича, Головною, площами та й мало ще які закутки по дорозі відкриє нам Володимир Олексійович… І не пошкодуєте…відкриєте для себе несподівані Чернівці, глибше їх зрозумієте і станете справжнісінькими чернівчанами…
«Вулицею Кобилянської в Чернівцях треба вміти користуватися. Цьому, звісно, ніхто не вчить, але ті, хто в місті народилися або давно живуть, володіють цим мистецтвом на генетичному рівні. Так само, як їсти, пити, дихати, кохатися, сидіти в інтернеті.
Тут не можна відразу переходити до справи, навіть якщо ти прийшов сюди саме за цим. Спочатку слід обмінятися думками щодо чинної на той момент влади, потім жінок, а потім якості доріг. Тут не може бути інших справ, крім того, щоб просто насолоджуватися життям, просто йти,…, просто усміхатися ошелешеним туристам…Вулиця негайно переконує в глибокому сенсі існування на світі і вчить не звертати увагу на час. Тут час спиняється, панує Вічність і Простір»
В оформленні книжки використано роботи чернівецького художника і графіка Олександра Вайсмана, над дизайном обкладинки працювала Анна Стьопіна.


Гриценко Наталії Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею й кремом Nivea. Чернівецький вінтажний альбом. – Чернівці, Книги – ХХІ, 2018. – 120 с.

Нова книга Наталії Гриценко «Чернівецький вінтажний альбом. Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею й кремом Nivea» продовжує і доповнює історії вже відомого читачам видання «Місто пахло корицею й кремом Nivea. Чернівецький вінтажний альбом». Спогади головного героя, пана Юліана, перенесуть читача у міжвоєнні часи, Другої світової війни та повоєнні. Крізь призму доль героїв оповіді письменниця зобразила вплив історико-політичних подій на людину, родину, міжлюдські стосунки, соціально-економічне, культурне становище міста.
Головні герої книги – люди красиві й у вчинках своїх, і зовні, вони живуть за спільними неписаними законами міського співіснування. У книзі багато уваги приділяється моді чернівчан (одяг, взуття, зачіски, головні убори, прикраси) і, відповідно, про колоритних, харизматичних кравців, кравчинь, перукарів. Важливу частину книги становлять оповіді про весільні звичаї, сімейні й сусідські стосунки, про дитячі пригоди на вулицях і в школі тощо.
Книга торкається тем, близьких багатьом чернівчанам. Вона буде цікавою також краєзнавцям, дизайнерам одягу, історикам міста, усім, хто цікавиться історією і культурою Чернівців і загалом урбаністикою.
«А це карточка 1910-го – чернівецького товариства з благоустрою міста. Ось на старих фото Домнік, де видно, як людей на прогулянку до парку вивозить айншпенер. Він також знає цей цей парк, як свої п’ять пальців, і колись дуже полюбляв зверху дивитися на місто, для чого в найгарніших місцях влаштовані лавки. Вони з Альбіною були закохані в свої Чернівці. Вечорами вона читала йому написану готикою книжку Кайндля, а у вільний чс вони ходили вулицями й провулками та відчували містично-притягальну силу улюбленого міста».

Книга проілюстрована світлинами, листівками. Над дизайном обкладинки працювала Анна Стьопіна.
Обидві книги вийшли у видавництві ХХІ століття, їх редагувала Інга Кейван.

І ще одне видання «Митець і час. До 85-ліття народного артиста України, професора Андрія Кушніренка», яке підготувала і впорядкувала дочка Андрія Миколайовича – старший викладач кафедри музикознавства та хорового мистецтва факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І.Франка Ольга Миколаївна Кушніренко.

Митець і час. До 85-ліття народного артиста України, професора Андрія Кушніренка [Текст] / упоряд. О. А. Кушніренко. - Чернівці : Місто, 2018. - 288 с.

До книги включено статті, есе, вірші, інтерв’ю з маестро Андрієм Кушніренком, які представляють діяльність художнього керівника Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю України та завідувача кафедри музики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Книга містить детальний «Творчий шлях митця», який скрупульозно і детально написала дочка Андрія Миколайовича. Саме видання складає чотири розділи. В першому вміщені власне творчі спогади самого Кушніренка про свої музичних викладачів Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка, які були незаперечними авторитетами і визначили його мистецьку долю – Станіслава Людкевича, Михайла Антківа, Володимира Василевича, Євгена Козака.
Приємною несподіванкою було і те, що упорядники включили до цього видання спогади Андрія Миколайовича про його багаторічну творчу співпрацю з Анатолієм Миколайовичем Добрянським. Другий розділ «Серце, віддане Буковині», присвячене спогадам про Кушніренка його колег – диригентів, композиторів і музикантів та їхню мистецьку працю. У розділах «Буковинці про маестро» та «Андрій Кушніренко у спогадах сучасників» представлений творчий портрет Андрія Кушніренка у споминах всіх, хто мав щастя впродовж років поруч з ним працювати, зустрічатися, навчатися у професора.
Це музично-мистецьке видання є творчим портретом хорового мистецтва Чернівців та Буковини впродовж другої половини ХХ - початку ХХІ століття і буде вартісним для студентів музичних та музично-педагогічних навчальних закладів, викладачів, диригентів, мистецтвознавців, хорових колективів, власне всіх, хто цікавиться музичною культурою України.