Нові надходження. Архітектурa.

Фонди Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського поповнилися двома поважними виданнями, які нещодавно побачили світ в двох різних європейських столицях, проте їх об’єднує одна тема – Чернівці.
 Це не спогади наших чернівчан, хоч такі видання дуже дорогі і милі для нас. Це монографії, які не так часто виходять – книги про архітектуру. І вони займуть достойне місце на полиці «Книги, які зроблять наше місто красивим».

Одна з них «Stadtentwicklung und Architectur in Czernowitz : Eune stadtmorphologische Untersuchung / Julia Leinemeyer. – Berlin : DOM publishers, 2019. – 264 s.» вийшла у Берліні, і ми щиро вдячні Почесному консулу Австрії в Україні Сергію Осачуку за такий вартісний дарунок. Наступне видання – „Cernăuți – Arhitectură Europeană, Arhitectură Românească (1860-1940)” вийшло в Бухаресті, за яке уклін і щирі слова вдячності архітектору, доктору архітектури, професору кафедри архітектури Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Ірині Коротун.

Julia Leinemeyer Stadtentwicklung und Architectur in Czernowitz : Eune stadtmorphologische Untersuchung. – Berlin : DOM publishers, 2019. – 264 s. 

Юлія Лінемейер Розвиток міста та архітектура в Чернівцях : дослідження морфології міста. – Берлін : DOM publishers, 2019. – 264 с.

Дане видання поповнило відповідну серію книг «Міський пейзаж і архітектура», які видаються в Німеччині.
Чернівці, колись багатонаціональний мегаполіс Австро-Угорської монархії і є частиною європейської культурної топографії, сьогодні під назвою Чернівці є західноукраїнським містом. У результаті двох світових воєн і численних змін у політичній приналежності, колишнє багатоетнічне міське суспільство було знищено – в результаті вивезення з міста та знищення. Залишається архітектурна форма міста Габсбургів у передостанньому столітті, яка постійно розвивалася протягом різних політичних фаз, не руйнуючи сліди попередніх епох.
Авторка Юлія Лінемейєр, будучи фаховим архітектором та науковцем в галузі архітектури, пояснює, як архітектура та містобудування Чернівців розвивалися на різних етапах австрійського періоду. Через поєднання міського морфологічного дослідження з культурними, політичними та економічними умовами, вона змогла зрозуміти мінливу історію міста.
Результатом дослідження є також зразковий атлас міста, який представляє розвиток міста Чернівці та її міського суспільства. Видання добре проілюстроване. Тут вміщено понад 160 ілюстрацій – серед них плани міста від 1774 року і до 1991 року, кадастрові карти різних років, давні і сучасні ілюстрації які доповнюють висновки п. Лінемейер.
Книга вийшла німецькою мовою із-за матеріальної підтримки Буковина-інституту в Аугсбурзі, Земля Карінтія, а також щедрої пожертви Карла Пехтера (Берлін).

Юлія Лінемейер народилася 1968 року в місті Франкфурт-на-Майні. Вивчала архітектуру, займалася науковою діяльністю та студіювала в Берлінському університеті мистецтв. Викладала, публікувалася та проводила дослідження в галузі морфології міст, зосереджених в центрі Східної Європи. Живе в Франкфурті-на-Майні.

„Cernăuți – Arhitectură Europeană, Arhitectură Românească (1860-1940)”
«Чернівці – європейська архітектура, румунська архітектура (1860-1940)»

Це двомовне румунсько-англійське видання є результатом праці 5 різних авторів з Румунії, Молдови та України, над яким вони працювали з 2016 року і воно вийшло в 2018 році в Бухаресті у видавництві «Симметрія ».

Всі автори є професійними архітекторами і дослідниками в галузі архітектури, будівництва, архівісти. Октавіан Карабела і Міхаела Крітікос ( Octavian Carabela, Mihaela Criticos ) з Бухареста, Аурела Карпов (Aurelia Carpov) з Кишинева і що надзвичайно приємно – двоє авторів з Чернівців. Це доктор архітектури, професор кафедри архітектури Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Ірина Коротун та відомий архівіст, дослідник історії Чернівців Драгош Олару.

Даний альбом – це перше видання такого типу, в якому представлені унікальні проекти споруд з архівів Відня, Бухареста і Чернівців. Основним натхненником і автором проекту став бухарестський архітектор Октавіан Карабела.
Період включає з 1860 року, коли Чернівці стали гордо називатися столицею коронного краю Буковина і до червня 1940 року. Тут представлені різні архітектурні стилі, які в цей період розвивались в європейських містах.

Видання добре проілюстровано – автори дуже багато працювали з архівними матеріалами в різних містах і тут же представлені проекти всіх знакових для Чернівців споруд. Тут є багато вартісної і вперше представленої детальної інформації, документів, проектів із забудови Чернівців, які стануть приємним відкриттям для майбутніх дослідників архітектури міста.

Обидві монографії будуть цінним джерелом для архітекторів, науковців, студентів, ландшафтних дизайнерів і всіх небайдужих до розвитку та збереження унікальної архітектурної спадщини «культурної столиці Європи – Чернівців», як її справедливо і з гордістю називають небайдужі чернівчани.