Книжковий подарунок від письменника Леоніда Фінкеля

На адресу Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського часто приходять посилки з новими книгами. Ось і нещодавно ми отримали нове видання …аж із міста Ашкелона з Ізраїля від Леоніда Фінкеля.

І хоч автор вже майже 30 років живе в Ізраїлі, проте як справжній чернівчанин дуже уважно спостерігає за життям міста, і літературно-мистецьким –насамперед. А можливості Інтернету тепер цілковито дають таку можливість. Як виявилось, Леонід Наумович дуже уважно спостерігає за діяльністю Муніципальної бібліотеки, так як в нього самі теплі і світлі спогади про самого Анатолія Добрянського. Вони дружили багато років, працювали лекторами-мистецтвознавцями і найголовніше – читали… Читали багато і різні книги із своїх бібліотек, якими обмінювались і їх завжди поєднували дві іпостасі – висока Поезія і Книга!

В Леоніда Фінкеля нещодавно вийшла нова книга

Финкель Леонид Наумович Будь счастлив, Рим, будь счастлив, Ашкелон! Избранное о моем городе. - Израиль : ILEKNIF, 2018. - 409 с. + 14 вкл. Ил.
 
 
 
 
Леонід Наумович приїхав в Ізраїль в далекому 1992 році з Чернівців і поселився в приморському Ашкелоні, на березі Середземного моря. За цей час це місто стало для нього рідним, він вивчив його історію і знає кожен закуток, тому із задоволенням проводить екскурсії для своїх друзів. Все мистецько-літературне життя цього міста відбувається за його безпосередньої участі, його талантом. Він може безкінечно розказувати про його древню історію – про легендарного Самсона, царя Давида, вавілонського царя Навуходоносора, пророків Ієреію та Захапрія, Олександра Македонського… І звичайно, тут йому легко пишеться. Про все це можна прочитати в його спогадах, есеях, які вміщені в даному виданні. І так органічно, як завжди з легкою іронією та гумором переплітаються сторінки давньої історії із днем сьогоднішнім.
І як би комфортно не жилося в Ашкелоні, але як справжнісінький чернівчанин, автор не оминає згадати і місто свого дитинства. Так що тут присутні Чернівці: «В Черновцах, городе моего детства, моей юности, моей зрелости, я видел, как новая пьеса играется в старых декорациях…Мой друг, тоже Ицхак из Черновцов, учит меня уму-разуму только потому, что приехал на пятнадцать лет раньше меня!»
 
 

 

І що важливо – книгу легко читати, стилістика в автора бездоганна…


Леонід Наумович Фінкель народився 1936 року в Полтаві. Батько загинув в роки Другої світової війни. В 1947 році мама отримала направлення до Чернівців - головним бухгалтером рукавичної фабрики. Як пізніше він писав: «В Чернівцях мене найбільше вражали мешканці, котрі розмовляли на різних мовах, яких я ніколи не чув». Тут він закінчив середню 26 школу. Пізніше навчався у Львівській політехніці та Московському Літературному інституті ім. О.М.Горького, але завжди повертався в місто, яке на 45 років стало рідним.
Тут познайомився із своєю дружиною і тут в нього народився син.
Працював інженером, художнім керівником молодіжного естрадного театру, лектором – музикознавцем, редактором газети. Тут вийшла перша книжка в 1979 році «Зажги солнце».
А ще тут читали і розповідали прочитане. Ходили в бібліотеку, на абонемент і окремо в читальний зал. В цьому місті був культ читання…
В Чернівцях став першим головою товариства Єврейської культури ім. Елієзера Штайнберга. Першим редактором газети (російської сторінки, сторінку на ідиші редагував Йосиф Бург) «Чернівецькі листки» і додатку «Мій Ізраїль».
І найважніше – в Чернівцях завжди поруч була мама…

З 1992 року проживає в Ізраїлі. Член ізраїльського ПЕН-клубу, голова російськомовної секції Спілки письменників Ізраїлю. Впродовж 1998-2003 років – член Ашкелонської міської ради, радник міського голови з культури. Редактор і видавець альманаху «ЮГ». Автор 12 книг прози, численних публікацій в літературних часописах різних країнах.