Книги з Варшави

Вже кілька  років на адресу Муніципальної бібліотеки надходять різдвяні листівки і невеличкі бандерольки з книгами із Варшави – це п. Моніка Агопсовіч (Monika Agopsowicz), яка є польською активісткою Фонду культури і спадщини польських вірмен (Fundacja Kultury i Dziedzictwa Ormian Polskich) не втомлюється ділитися своїми надбаннями. Вона походить з Коломиї. Вони разом із чоловіком вже багато років працюють над збереженням спадщини свої предків. Вже стало звичним явищем те, що працівники Фонду, віднайшовши через сторінки сайту контакти Муніципальної бібліотеки, просять співробітників книгозбірні знайти ті, чи інші матеріали з життя чернівецьких вірмен. Крім того ім імпонує і той факт, що бібліотека знаходиться у вірменському кварталі міста.
 
Вони надсилають книгозбірні календарі, щоквартальний часопис «Awedis», вартісні та цікаві видання, які видає фонд, а нещодавно співробітники книгозбірні Добрянського отримали вагоме за змістом видання "Вірменська Польща" («Ormiańska Polska"), авторами якого є професор Кшиштоф Стопка і професор Анджей Зійбю, графічний дизайн - Моніки Сутрик-Золотенької. Це видання є двомовним, написане польською та вірменською мовами. В ньому автори досліджують історію польських вірмен починаючи з ХІ століття до наших днів. Небайдужим читачам буде цікаво познайомитись з тими сторінками, де йдеться про життя і діяльність польських вірмен у Чернівцях і на Буковині. Окремі сторінки видання присвячені першому бургомістрові Чернівців Якобу фон Петровичу, та його діяльності, про що з гордістю повідомляє дане видання.  

Текст видання чудово проілюстровано фотографіями, картами, архівними документами. Сюди входить також компакт-диск, що містить файл pdf "Вірменська Варшава", тираж якого вже давно вичерпаний, і карта "Вірмени на землях Королівства Польського і Великого князівства Литовського XVI-XVIII ст.", авторами якої є Рубен Атоян і Анджей Зієба. Окремо включено блокнот з іменним та географічним покажчиком і детальна бібліографія, що робить це наукове видання особливо цінним для дослідників різних напрямків. Видання «Вірменська Польща" з'явилося завдяки підтримці міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі, Вірменської культурної асоціації та міста Замость.

Сам Фонд був заснований Католицькою церквою вірменського обряду в 2006 році. Сьогодні «Фонд культури і спадщини польських вірмен» очолює Архієпископ Варшавський митрополит Кардинал Казімеж Ніц. Головним завданням представники Фонду вважають вивчення, збір матеріальної та духовної спадщини польських вірмен. Для цього була розроблена конкретна програма. Наразі ретельно вивчаються державні та сімейні архіви, котрі обов’язково переводяться в електронний варіант.

www.skarbnica.ormianie.pl та www.wiki.ormianie.pl
Фонд звертає увагу небайдужих до цього питання польських вірмен і запрошує всіх до співпраці та збереження культурних і духовних надбань. На сьогодні вже зібрано понад 2 тисячі різних предметів, які розповідають про життя вірмен.
  
Завдяки Фонду відбуваються науково-практичні конференції, зустрічі, видаються книги, календарі.

За тринадцять років діяльності цієї інституції було зроблено дуже багато роботи, впорядковано документи і створено Архів Фонду культури і спадщини польських вірмен, прочитані сімейні архіви, подарунки, колекції документів впродовж 1801- 1945 років. І головне, що з цими надбаннями можна познайомитись за посиланням www.szukiwarchiwach.pl , прочитана і проіндексована книга хрещення Чернівецької парафії (1836 – 1895), яка буде цікавою багатьом чернівчанам. Цікавим буде і календар на 2019 рік. Торішнє видання було присвячене художникам вірменського походження. А в «свіжому» виданні представлено художню творчість нащадків вірмен, що оселилися на польських землях століттями тому. Деякі з імен належать відомим художникам, однак, не пов'язані з вірменським походженням. Всі вони, (польські вірмени) зробили свої художні досягнення в історії польського мистецтва.
 
Календар представляє в хронологічному порядку твори та біографії митців, підготовлені Стефанією Кшиштофович-Козаковською:

Шимон Богушович, Ян Рустем, Ян Клеменс Мінасович, Тадеуш Баронц, Антоні Стефанович, Теодор Аксентович, Олександр Августинович, Зофія Пірамович, Каєтан Стефанович, Роман Мерзович, Роман Шисаковський та Людвік Тирович. В календарі також презентовано портрети львівського монастиря бенедиктинських вірменських дам. Графічний дизайн календаря є роботою Ельжбіти Лисаковської.


Підготувала Леся Щербанюк