Культпростір Чернівців

Протягом квітня в Чернівцях в рамках Всеукраїнської акції милосердя Фонд «Серце до серця» готує низку мистецьких заходів. Зокрема, 11 квітня за сприяння Фонду в палаці Академічному відбудеться благодійний концерт учасників вокального телепроекту «Голос країни», які є родом із Буковини. Учасники цього проекту віддадуть зароблені кошти на лікування хворих діток з вадами серця і закликають зробити крок на зустріч малюкам з важкими кардіохворобами всіх небайдужих краян. 

У Чернівцях заспівають зірки «Голосу країни».- Молодий буковинець. – 5-6 квітня 2019.- – С.11

7 квітня виповнюється сто років від дня народження відомого археолога, Бориса Тимощука, який відкрив давньоруське поселення Черн, церкву Данила Галицького в Хотині, поховання Рюріковичів у Василеві.

Надія Будна. «Крок за кроком робив відкриття».- Молодий буковинець. – 5-6 квітня 2019.- – С.11

В наступному матеріалі журналістки Н.Будної йдеться про міські парки, що засаджувались в часи Австро-Угорської імперії рідкісними породами дерев та впорядковувались за проектами відомих аріхітекторів.

Надія Будна. У парках були озера з лебедями.- МБ. Місто. – 4 квітня 2019.- – С.11

Постійний автор журналу «Пам’ятки України…» після легенд про історію створення монастирської церкви на Горечі у Чернівцях,  які в попередніх номерах розповідали читачам журналісти газети «Версії», описує давню «архітектурну перлину», що стояла на Горечі на місці нинішнього собору та про розписи церковного храму, яких більше ніде немає в Північній Буковині.

Юрій Поліщук. Рятуймо церкву на Горечі.- Версії. – 4-10 квітня 2019.– .8

Мистецька сторінка газети «Версії» знайомить своїх читачів з мольфарським духом гуцульщини, яким був пронизаний творчий вечір «Раптівка» чернівецької письменниці Іванни Стефюк, про концерт академічного камерного оркестру Capriccio під керівництвом народного артиста України Павла Чоботова,що був  присвячений 210 річниці від дня народження Людвіга Мендельсона, який відбудеться 17 квітня, а також про дні єврейської культури в Чернівцях в стінах центру «Вернісаж» на вулиці Кобилянській та музично-поетичний перфоменс від швейцарської органістки Аврори Бааль та французького декламатора Емманюеля Плентеля, що проводитиметься в рамках Французької весни. Артисти відвідують Чернівці вперше, почути їх можна буде 22 квітня в Органній залі Чернівців.

Музика + поезія + французька культура = естетична насолода.- Версії. – 4-10 квітня 2019.– .с.12

Ніна Марковська. І знову здивують Чоботов і «CАРRICCIO». - Версії. – 4-10 квітня 2019.– .с.12

Мистецька сторінка газети «Погляд» розповідає про «Буковинську весну», яку проводили 4 квітня студенти Чернівецького університету. В рамках цього заходу відбувся концерт хорової музики, яку вони присвятили пам’яті засновника кафедри музики – професору Андрію Кушніренку. Також в цей день юні художники в залі учбово-методичного центру культури Буковини зібрались на пленер і відкриття виставки творчих робіт під назвою «Україна – НАТО: мистецький погляд». Виставка проводилась в рамках днів НАТО в Чернівецькій області. У «Вернісажі» в цей день презентувалась художня виставка «Сучасне мистецтво України та Ізраїлю», показ мод відомих брендів, прем’єра вистави театральної лабораторії «Хохма» за участю народного артиста України Валерія Прохорова, а також концерт клезмерського оркестру «А їдише нешуме».

Галина Мурмилюк. Чернівці очима Бориса Тимощука.- Чернівці. – 4 квітня 2019.– С.8

Український археолог, доктор історичних наук Борис Онисимович Тимощук - чернівецький вчений зі світовим ім’ям став тим науковцем, котрий зумів усунути існуючі розбіжності між версіями, щодо остаточної дати народження міста Чернівці, базуючись не лише на переказах старожилів, а й на віднайдених ним офіційних літописних документах та артифактах, що було віднайдено археологом під верхніми шарами грунту під час розкопок древніх городищ та оборонних споруд на горі Цецено та в долині річки Прут, «на околиці Галицького князівства», як пише у своїх дослідженнях науковець, де « русичі збудували фортецю», яка поклала початок нашому місту». Вінцем археологічних досліджень науковця, стало відкриття, що наше «місто заклали князі, які  мечем боронили цей край. Воно стояло не на теперішній землі, а на лівому березі Пруту, де Денисівка - зникле феодальне село … (через татарські навали) між селами Старою Жучкою і Ленківцями…»,- писав у своїх роботах професор Б.Тимощук.

Тетяна Кратко. Мері, навіяна вітром.- Версії. – 28 березня 2019.- – С.12

У рубриці «Її величність Мельпомена» газети «Час» Тетяна Кратко розповідає про враження від прем’єри вистави «Чудеса Мері», яка відбулася в Чернівецькому театрі за твором англійської письменниці Памели Ліндон Треверс, що народилася на зламі ХІХ і ХХ століть. Режисером – постановником та автором сценічної версії вистави виступила народна артистка України Людмила Скрипка.

Фото :http://beregynia-cbs.blogspot.com ; 0372.ua/news
Підготувала Г.Мурмилюк