Нові надходження з літературознавства

До уваги літературознавців - учасників літературного процесу Буковини, викладачів, студенства та шанувальників нашого сайту Dobrabiblioteka, яким не байдужі художні здобутки сучасних авторів української поезії, драматургії та прози, Муніципальна книгозбірня Анатолія Добрянського пропонує нові літературознавчі видання, які нещодавно потрапили на полицю книжкових новинок.

Таким є навчальний посібник ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ. ХХ — поч. ХХІ століття за редакцією доктора філологічних наук професора В.І. Кузьменка, третій том якого зосереджений на розкритті таких явищ у сучасній українській поезії, прозі й драматургії як радикальні зрушення в останні десятиліття ХХ — початку ХХІ століття, що проявилися як відгук на потребу «зруйнувати Карфаген української провінційності» за словами Юрія Шевельова і надати українському Слову, не заідеологізовано-провінційного, а спрямованого у світ естетичного звучання.

Пропонований третій том навчального посібника стане гарним допоміжним матеріалом студентам вишів у навчанні, а також буде корисним усім, хто прагне глибше зрозуміти багатогранний світ нашої літератури початку ХХІ століття.

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ. ХХ — поч. ХХІ ст. У трьох томах. 3 том: Навчальний посібник / редакція В.І.Кузьменка,- Київ: ВЦ «Академія», 2017 .- 542с.

Зміст книги розкриває літературний процес в Україні на зламі століть. В книзі описані основні тенденції розвитку української літератури на межі 90-х років ХХ - початку ХХІ століть. Під знаком постмодернізму показано творчість таких авторів, що працюють в жанрі поезії як Василь Герасим’юк, Ігор Павлюк, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Дмитро Іванов, Василь Голобородько, Микола Воробйов, Анатолій Мойсієнко, Дмитро Кремінь, Анатолій Шкуліпа, Василь Слапчук. На сторінках цього нового видання ведеться дискусія, щодо здобутків художньої прози таких відомих українських письменників як Валерій Шевчук, Володимир Яворівський, Михась Ткач, Григорій Штонь, Василь Шкляр, Любов Пономаренко, Галина Пагутяк, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Олесь Ульяненко, Євген Пашковський, Ірен Роздобудько, Юрій Іздрик, Наталка Сняданко, Світлана Пиркало, а також відомих буковинських авторів Марії Матіос, Галини Тарасюк, Василя Кожелянка.
В третьому томі нового видання йдеться і про стильові пріоритети та жанрові трансформації, що мають місце в сучасній драматургії. Зокрема розглядається творчість в цьому жанрі нашого земляка Василя Фольварочного та  буковинця Анатолія Крима, Володимира Діброви, Валерія Герасимчука. Також у виданні представлені такі автори як Олександр Ірванець, Неда Неждана, Ігор Бондар-Терещенко, Олександр Денисенко, Леся Волошин, Сергій Щученко.

Починаючи з 1962 року в книзі подано прізвища авторів – Лауреатів Національної премії України імені Т. Г. Шевченка. Вміщено в книгу і Термінологічний словник, що дасть можливість читачам довідатись зміст маловідомих і часто вживаних літературознавчих термінів.
 
Днями книжковий фонд Муніципальної бібліотеки поповнився  і 19 - м томом “Енциклопедії Сучасної України”. Нагадаємо, що “Енциклопедії Сучасної України” є першим загальноукраїнським енциклопедичним виданням, яке почало видаватись у 2001 році. Редакційною колегією, в яку входять письменники І.М. Дзюба, М.Г. Железняк , представники Інституту енциклопедичних досліджень НАН України та Наукового товариства імені Тараса Шевченка та інші фахові спеціалісти. Планується видати 30 томів, що будуть містити більше 100 тисяч статей та близько 80 тисяч ілюстрацій до них. Наразі видано 19 та 20 томи Енциклопедії. Пропонований 19-ий том (“Енциклопедії Сучасної України”.19 т. М - “Малиш-Медицина” / Редкол.: Київ, 2018.- 688 с.) складається з 2355 статей, 2254 чорно-білих та 379 кольорових ілюстрацій, 7 карт, 5 таблиць.

Черговою книжковою новинкою є підручник літературознавця Тетяни Качак рекомендований для студентів вишів «Українська література для дітей та юнацтва».

Тетяна Качак. Українська література для дітей та юнацтва: підручник /Тетяна Качак.- 2 вид., стереотип.- К.: ВЦ «Академія», 2018.-352с.- (Серія «Альмаматер»)

Зміст книги містить питання періодизації історії розвитку української літератури для дітей та юнацтва та її специфіки, а також аналіз окремих творів авторів. В одному із розділів підручника розглядається дитячий фольклор як сегмент усної народної творчості представлений колисковими піснями, забавлянками, календарно-обрядовими та ігровими піснями. Можна знайти тут і дитячий ігровий фольклор і малі фольклорні жанри, легенди і перекази та українські народні казки.

Література для дітей і про дітей другої половини ХІХ представлена такими іменами як Тарас Шевченко, Марко Вовчок, Леонід Глібов, Степан Руданський, Юрій Федькович, Борис Грінченко. Письменниками-новаторами дитячої літератури ХХ століття - Іваном Франком, Оленою Пчілкою, Дніпровою Чайкою, Євгенією Ярошинською, Богданом Лепким та ін. Модерністські тенденції представляє поезія, адресована дітям Лесі Українки, Олександра Олеся, Марійки Підгірянки, Володимира Свідзинського, а проза у свою чергу – такими письменниками як Михайло Коцюбинський, Костянтина Малицька, Катря Гриневичева, Володимир Винниченко та Майк Йогансен.

Дитяча література радянського періоду в книзі представлена добре відомими іменами :

Павло Тичина, Максим Рильський, Наталія Забіла, Платон Воронько, Степан Васильченко, Олександр Копиленко, Олесь Донченко, Оксана Іваненко, Микола Трублаїні, Юрій Збанацький та ін.

В підручнику відведено особливе місце дитячій драматургії, пригодницько – фантастичній прозі, питанням тематичного та жанрового оновлення дитячої літератури в сучасний період. Автор нового видання аналізує як окремі твори сучасних українських письменників таких як Богдан Чалий, Ліна Костенко, Микола Вінграновський, Ірина Жиленко, Анатолій Костецький так і розвиток книговидання в Україні. Окремим розділом представлена творчість майстрів фантастичних повістей для підлітків Анатолія Дімарова та Олеся Бердника. Драматургія для дітей - творчістю Ярослава Стельмаха та Вадима Бойка. Проза для наймолодших читачів – короткими повчальними творами Василя Сухомлинського.

Сучасна література для дітей та юнацтва періоду незалежної України
 
Цей період у розвитку дитячої літератури представляє Ганна Чубач, Анатолій Качан, Ігор Січовик, Віра Багірова, Ігор Калинець, літературні казки та пригодницько-фантастична проза Валерія Шевчука, реалістично-психологічна Оксани Думанської, Степана Процюка, Оксани Лущевської, історична проза письменників сучасності - Володимира Рутківського, Марії Морозенко, драматургія Нелі Шейко-Медведєвої та Богдана Стельмаха. Сучасну поезію для дітей - Іван Андрусяк, Юрій Бедрик, Василь Голобородько та інші поети. Детективні твори представляє Андрій Кокотюха, фантастичну прозу - Сергій Оксеник. Автором відведено сторінки автобіографічній та біографічній прозі для дітей, що розглядаються на базі творчості Богдана Радиш-Маринюка та Ольги Слоньовської, а також - такому явищу як сучасна літературна казка та «казкотерапія», де йдеться про їх специфіку. В кінці видання подається термінологічний словник літературознавчих термінів.
Для не байдужих до художніх здобутків сучасних авторів української поезії, драматургії та прози у Муніципальній книгозбірні Добрянського завжди відкриті двері.

Підготувала Галина Мурмилюк