Культпростір Чернівців

Початок весни - 28 березня та 29 квітня для нашого земляка, українського оперного співака, режисера та педагога були доленосними. Три роки тому він закінчив свій земний шлях. Газета «Версії» розповідає про дитинство всесвітньо відомого буковинського співака, народного артиста України Дмитра Гнатюка. Про те, як він, будучи залюбленим у пісню, співав у церковному хорі, де першим його учителем співу був отець Порфирій. А також про маловідомі факти з його біографії. До прикладу, як він після поранення працював сталеваром на уральському військовому заводі, а згодом, коли закінчилась війна – в чернівецькому драмтеатрі. І лише тоді закінчив чернівецьке музучилище та консерваторію. У 1951 році на земляка чекав творчий успіх під час Декади українського мистецтва – відтоді він став солістом Київського театру опери та балету ім. Т.Г.Шевченка, Далі читайте у статті газети «Версії».

Віктор Обдуленко. На гостини до Дмитра Гнатюка. - Версії. – 11-17 квітня 2019.– .с.12

Мистецька сторінка газети «Версії» знайомить своїх читачів з проектом «Андре Жід і музика», який презентували в Чернівцях французькі музиканти в рамках року французької мови в Україні. Їх концерт відбувся в Чернівецькій обласній філармонії в середині квітня. Організаторами міжнародного фестивалю була українсько-швейцарська асоціація «Галіціана Скола Канторум». Фестивальний концерт поєднав мистецтво двох країн завдяки цікавим особистостям та їх неординарному виконанню. Днем пізніше у «Вернісажі» відбувся дебют французько – американського тріо «VІNCENT BOURGEYX» в рамках українсько – французького мистецького обміну «Французька весна в Україні».

Французька весна потішить концертами.- Погляд. – 11 квітня 2019.– .14

Цьогоріч на заході «Вишиваний дивотвір» професійні вишивальниці та аматори презентували українські вишивані сорочки, торбинки та інші народні предмети вжитку. Там же було представлено мистецький проект «Буковинська тайстра». «Українські речі завжди в моді», - неодноразово повторювали народні майстри.

Ольга Шупеня. «Вишиваний дивотвір» дивує тайстрами, торбинками, клатчами.- Версії. – 11 квітня 2019.– .14

У Чернівцях наприкінці квітня зніматимуть кіно за романом «Фелікс Австрія» Софії Андрухович . Головну роль у картині зіграє актриса серіалу « Школа» Олеся Романова. До участі запрошуються не лише актори, але й чернівчани.

Кращого театру, ніж чернівецький, не знайшли» У Чернівцях заспівають зірки «Голосу країни».- Молодий буковинець. – 12-13 квітня 2019.- – С.11

Народна артистка України, дружина Івана Миколайчука відзначила цими днями своє день народження. Марії та Івану Миколайчуку присвячує свою статтю журналістка газети «МБ» Н.Будна.

Надія Будна. «Він часто приходить до мене у снах».- Молодий буковинець. – 13 квітня 2019.- – С.11

Буковинська майстриня із Вижниці Наталія Руда створює писанки за унікальною технікою писанкарки Марії Граб.
 
Марина Кавкало. Писанки з яєць страусів..- Молодий буковинець. – 11 квітня 2019.- – С.18

Мистецька сторінка газети «Буковина». Анна Янушевська знайомить читачів часопису з репертуаром останнього місяця Чернівецького театру Ольги Кобилянської. Режисер вистави Людмила Скрипка розповідає, що у зв’язку з тим, що наше суспільство поглинули економічна та політична криза, вона свідомо взялась за постановку вистави за відомими дитячими повістями. Зокрема йдеться про враження від вистави «Чудеса Мері» , яка є твором англійської письменниці Памели Ліндон Треверс.

Анна Янушевська . «Чудеса Мері» та Діти SOS». - Молодий буковинець. – 12 квітня 2019.- – С.11
Фото : gordonua.com
Підготувала Г.Мурмилюк