Культпростір Чернівців


У Чернівцях на Центральній площі міста чарівний світ писанкарського мистецтва місцевих митців експонуватиметься до 7 травня. Всіх бажаючих запрошуємо помилуватися елементами сакральних знаків, зображених на унікальних величезних писанках. Ця інсталяція дає можливість нашим чернівчанам відчувати впродовж тижня дух Великодніх свят, зробити фото на пам'ять і відправити його в будь -який куточок світу з метою популяризації рідного міста.
Про митців, які взяли участь у культурно - мистецькому заході і створили ці диво – писанки читайте у статтях газети «Погляд»: «Щоб Бог беріг нас і нашу Україну»; «Вірте в сили як космічні, так і свої», «Аби життя було яскравішим і щоб, нарешті, розпочали жити»; « Весняно – квіткова писанка подарує надію і позбавить відчаю».

Писанкові Чернівці: митці підготувалися до Великодня .-Погляд. – 25 квітня 2019.– .с.14

Також Мистецька сторінка газети «Погляд» знайомить своїх читачів з історією виникнення писанкарства на Буковині. На підставі історичних розвідок археологи доводять, що понад три тисячі років тому на теренах нашого краю вже вміли створювати писанки.

Милують писанки своєю красою не лише на Великдень .-Погляд. – 25 квітня 2019.– .с.6

Мистецька сторінка газети «Версії» розповідаючи про Великодній весняний настрій, який панує в квітневі дні в мистецьких колах, дарує своїм читачам історію про славетний співочий колектив «Думка». Святковий концерт Національної заслуженої академічної капели України відбудеться в Чернівцях 5 травня в Чернівецькій філармонії і буде присвячений 100- річчю з дня заснування колективу. Відгуки шанувальників хорової музики про колектив та його столітню історію знаходьте на сторінках газети «Версії».

Версії культурні. До співу славетної думки долучилася буковинська нотка- Версії. – 25.04 - 1.05 квітня 2019.– .14
Версії культурні. Прикордонникам присвятили художню виставку у Чернівцях- Версії. – 25.04 - 1.05 квітня 2019.– .14

Мистецька сторінка газети «Молодий Буковинець» розповідає про чернівецькі писанки та реставраційні роботи писанкарів, які були причетні до створення композиції «Писанковий дивосвіт», де виставлено 14 величезних писанок. Також читайте на сторінках газети про буковинку Галину Старинську, яка вже вісім років займається професійно розписами писанок та навчає цьому школярів і дошкільнят краю.

Надія Будна. «Нехай принесуть надію;«Пишу до свят близько пятдесяти писанок».- Молодий буковинець. – 26-27 квітня 2019.- – С.3-10

У 33 номері газети читайте про сімейні Великодні та музичні традиції багатодітної родини Віталія та Вероніки Габорів.
Надія Будна. «Великодний кошик складаємо разом».- Молодий буковинець. – 25 квітня 2019.- – С.10
Додаток Місто «МБ» розповідає читачам про те, що у Чернівцях у Краєзнавчому музеї відкрилася виставка давніх ікон та писанок «Традиції Великодніх свят на Буковині», а Заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк веде далі мову про великодні писанки та мову орнаментальних знаків – символів у наступних статтях.

Надія Будна. «Це листи наших предків із вічності…»; « Ікони знаходять на смітниках». - Молодий буковинець. Місто. – 25 квітня 2019.- – С.6-10.

На четвертій сторінці часопису «Буковина» розповідається про один із найбільших міжнародних фестивалів - «Вишиваний дивотвір», Цьогоріч на 17 міжнародній виставці, яка відбулася у рамках цього заходу, буковинські майстри художньої вишивки здивували чернівчан та гостей столиці Буковини своїми новими неочікуваними творчими проектами.

Свято Буковинської тайстри. - Буковина. – 26 квітня 2019.- – С.4

Мистецька сторінка газети «Чернівці» в статтях А.Чорної розповідає про Одеський музтеатр імені М. Водяного, який привіз у Чернівці всесвітньо відому оперету «Сільва», а також про нетипову програму в Органному залі, де митці із Швеції та Франції презентували музично – поетичний перфоменс.

Альона Чорна. У Чернівці завітала «Сільва»; Нетипова програма в Органному залі.- Чернівці. – 25 квітня 2019.- – С.10
 Підготувала Г.Мурмилюк